Vélemény: A híre már megérkezett…

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Colleen Bell valószínűleg márciusban foglalja el új állomáshelyét. Budapesten képviseli majd hazáját, az Amerikai Egyesült Államokat. Első megnyilatkozását ismerve, azon sem csodálkoznék, ha valamivel előbb érkezne a magyar fővárosba. Tekintettel, hogy nálunk április 6-án országgyűlési választás lesz, és hát védeni kell a demokratikus értékeket…

Új nagykövetet küld az Egyesült Államok Budapestre. Nincs ebben semmi különös, bár különben legfeljebb egy protokoll-hír erejéig emlékeznek meg az ilyen eseményekről a sajtóban, s utána megy minden a maga útján. Colleen Bradley Bell állomáshelyének elfoglalása előtt a szokásos szenátusi meghallgatáson vett részt, ami szintén a hagyományos eljárások egyike, így van ez a világ minden országában. Nos, a várhatóan márciusban fővárosunkba érkező üzletasszony első megnyilatkozása az említett grémium előtt nem egy diplomata benyomását keltette, inkább egy vérbeli politikusét, aki most kapcsolódik be a Magyarországon (már jó ideje) zajló választási kampányba. Igaz, ugyan, hogy nem itt nálunk tör pálcát valamelyik párt felett, hanem az Óceánon túl, magát a világ legerősebb és legdemokratikusabb országának tartó USA-ban.(Ez utóbbiról nem ártana szintén egy szenátusi meghallgatást szervezni néhány érintett országgal…)

Az amerikai hölgy, aki szögezzük le mindjárt, nem diplomata, ám, hogy ilyen beosztásban képviselheti hazáját a jövőben, annak is van magyarázata. Colleen Bell volt az egyike azon aktivistáknak, aki Barack Obama választási kampányát tetemes összegekkel, több százezer dollárral támogatta. Obama győzött, Bell asszony nemes gesztusát pedig viszonozni kell valahogyan. Például így: Budapestre küldik nagykövetnek, egy olyan helyre ahol nem kell különösebb diplomáciai érzék és tapasztalat, mert mandátuma alatt néhányszor találkozik a magyar államférfiakkal, ellátogat több olyan tanintézménybe, ahol angol nyelvet tanulnak a gyerekek, megnyit néhány kiállítást, lobbizik az amerikai cégek itteni beruházási terveinek megvalósításáért, részt vesz a diplomaták szokásos őszi szüretelési munkaakcióján, rendszeresen küldi a beszámolóit a magyarországi belpolitikai és gazdasági helyzetről – és gyorsan el is telik a négy év.

Lehet, hogy mindez kissé leegyszerűsített modellnek tűnik egy diplomata munkáját illetően, de ha és amennyiben két baráti, több nemzetközi szövetségben is együtt dolgozó országról van szó, akkor nem sokban különbözhet a fent leírtakról a nagyköveti tevékenység. Bell üzletasszony azonban már most másként áll hozzá budapesti kiküldetéshez. Szenátusi meghallgatásán „előrevetíti” ars poeticáját: ő bizony harcias, politikusi erényeket is mutató diplomata kíván lenni a magyar fővárosban! Ezért azután be is dobott néhány olyan balliberális média-szlogent az amerikai honatyák előtt, hogy az nem zárt ki semmi kétséget a politikai elkötelezettségét illetően sem. A többi között azt mondotta: ”Sokan azt állítják, hogy mélyreható törvényhozási és alkotmányos változások ártottak a nemzetközi beruházási klímának, aláásták a tulajdonjogokat, meggyengítették a bíróságokat, és a végrehajtó hatalom kezében összpontosították a hatalmat…” Őszintén kíváncsi lennék (valószínűleg rajtam kívül még nagyon sokan), hogy kik azok a „sokan állítják”? Néhányukat kapásból említhetnénk, azokat, akik lihegve rohannak külföldre és igyekeznek bemocskolni a hazájukat, olyasmit állítva, aminek semmi valóságalapja sincs, de a magát a demokrácia őrző-védő szolgálataként aposztrofáló Nyugat ezt minden további nélkül kritikátlanul átveszi. S ott van az a bűvös félmondat, ami szinte mindenre magyarázatot ad: ..”ártottak a nemzetközi beruházási klímának…”, bizony ezért is számít fekete báránynak az az ország, kedves Nagykövet-jelölt Asszony, ahova Önt az országa küldi! Mert nem fogadja el a szó nélkül a külföldi „beruházási klíma” számára hátrányos, a kis magyar állam kiszipolyozására irányuló, gyakran gátlástalan invesztíciós rohamokat.

A legbizarrabb talán a meghallgatás során elhangzott kijelentése, miszerint „…védeni fogja az amerikai és az európai demokratikus értékeket!..” A 46 éves, televíziós producer, aki egy virginiai főiskolán szerzett bakkalaurátusi diplomát, négy gyermek édesanyja, Los Angelesben él férjével, aki ismert tv-forgatókönyvíró. Most arra készül, hogy védeni fogja nálunk az amerikai demokráciát. Kitől? Bizonyára arra utal, hogy tőlünk. Nem ártana azonban előbb egy kicsit szétnéznie saját országában sem, ahol még mindig erősen működtetik a villamosszékeket az elítéltek kivégzése céljából, ahol még mindig létezik a Guantanamo (igaz szabadulni igyekeznek tőle és az ott raboskodókat előszeretettel osztogatják a kelet-európai országoknak), ahol ma is nagy kedvvel igyekeznek exportálni a demokráciát olyan országokba, amelyek ezzel nem rendelkeznek – például Irakba, Afganisztánba – s amikor rájönnek, hogy e művük mégsem sikerül tökéletesen, akkor fogják a kalapjukat és távoznak, otthagyva a káoszt, a szegénységet, az egymást pusztító törzseket és terrorszervezeteket. De az Államok rövid történelmének demokrácia-teremtéséből is szemezgethetnénk, kiváltképpen az őslakos indiánok szinte teljes kiirtásától kezdődően a rabszolgatartáson keresztül, a fekete bőrű lakosok alig néhány évtizede is meglévő diszkriminációjáig, meg a Klu Klux Klán terrorszervezetig. Hogy csak néhányat említsünk. Vagy ezek már nem tartoznak az általuk annyit emlegetett emberi jogok és a demokratikus vívmányok kategóriájába?

Colleen Bell valószínűleg márciusban foglalja el új állomáshelyét. Budapesten képviseli majd hazáját, az Amerikai Egyesült Államokat. Első megnyilatkozását ismerve, azon sem csodálkoznék, ha valamivel előbb érkezne a magyar fővárosba. Tekintettel, hogy nálunk április 6-án országgyűlési választás lesz, és hát védeni kell a demokratikus értékeket…

Előző sztori

Folytatódik a tél, jön a hideg (FRISSÜL!) + FOTÓK, VIDEÓ

Következő sztori

Toros Olimpiát hirdetnek egyetemistáknak!

Legutóbbi hasonló cikkek