/

Szegeden is jubileumi programsorozattal ünneplik a madarakat

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

madargyuruzes10_gsMegalakulásának negyvenedik évfordulóját ünnepli idén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a szegedi madárkutatás azonban már több mint fél évszázados múltra tekinthet vissza. Februártól interaktív programokkal, előadásokkal várják az égi vándorok barátait, akik közelebbről megismerkedhetnek a fülemülével, a daruval és a túzokkal is.

Két ok miatt is különlegesnek számít a 2014-es esztendő a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, hiszen ez évben ünneplik megalakulásuk negyvenedik évfordulóját, valamint ekkor emlékeznek meg a száz éve elhunyt természettudósról, Herman Ottóról. A jubileum apropójából színes rendezvényekkel és szórakoztató, interaktív programokkal hívnák fel a figyelmet a madár- és természetvédelem fontosságára.

A Fehér-tó megmentője

“Ugyan a madártani egyesület a negyvenedik születésnapját ünnepli idén, a szegedi ornitológia gyökerei több mint fél évszázadra, Beretzk Péter munkásságáig nyúlnak vissza, aki 1963-ban alakította meg madártani szakkörét” – magyarázta portálunknak Tokody Béla, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei titkára. Beretzk Péter nőgyógyász orvos volt, aki a vadászaton keresztül esett szerelembe a természettel – így kezdetben puskával, majd távcsővel követte a Szeged környéki madarakat. A Fehér-tó élővilágának megmentése is az ő nevéhez köthető: miután rájött, hogy mekkora természetvédelmi értéket képvisel ez a nagy kiterjedésű, szikes terület, mindent megtett a megmentéséért. “Az 1920-as évek végén gazdasági okokból halastóvá kezdték el alakítani, de Beretzk Péter munkásságának köszönhetően az országban szinte elsőként védetté nyilvánították” – mondta el az ornitológus. Az MME 1974-es alakulását sajnos nem érte meg a szakember, nem sokkal korábban elhunyt. Emléktábláját a rendezvénysorozat egyik programjaként megkoszorúzzák.

darvak07_gs

A fél évszázadra visszanyúló hagyományokat egész éves programsorozattal elevenítik fel Csongrád megyében, május 10-én a Szegedi Vadasparkban, október 16-án pedig feltehetőleg az Agórában (ez utóbbi helyszín még szervezés alatt van). Fotósorozattal és filmvetítéssel, valamint játékos, interaktív programokkal ismerkedhetünk itt meg a madarakkal és védelmük fontosságával. Május elejére tervezik Szegeden a Fülemülék Éjszakáját, melynek során alkonyatkor testközelből hallgathatjuk a kismadarak énekét, miközben a szakemberek sok érdekességet elárulnak az állatról. Csongrád és Békés megye határában, a kardoskúti Fehér-tónál a Kőrös-Maros Nemzeti Park invitálja madármegfigyelésre a természetjárókat szeptember 20-án, a szegedi Fehér-tónál pedig ismét lesz Darvadozás november 14-16 között. Október 4-én és 5-én, az Európai Madármegfigyelő Napokkal párhuzamosan is rendez természetjáró túrát és madármegfigyelést az egyesület helyi csoportja.

A 2014 év madara a túzok

tuzok

A madártani egyesület immár hagyományszerűen kiválasztja az év madarát, melyre fokozottan szeretné felhívni a figyelmet: 2014-ben a túzokra esett a választás. A madár – amely az MME címerében is helyet kapott – az egyik legnagyobb természetvédelmi értékünk, hiszen Spanyolországon kívül már csak hazánkban (főként az Alföldön) él belőlük nagyobb populáció. “Az 1900-as évek elején még közel 12 ezerre becsülték az országban fészkelő túzokok számát, élőhelyük összezsugorodásával és a megváltozott mezőgazdasági módszerek elterjedésével azonban drámaian lecsökkent a számuk. A hatvanas évek végén tudatos munkával próbáltak gátat szabni eltűnésüknek, így napjainkra sikerült stabilizálni egy körülbelül másfél ezres populációt” – magyarázta Tokody Béla. Március környékén egy előadás-sorozattal mutatják be a szegedieknek ezt a különlegesen szép, ám sajnos rendkívül ritka madarat.

Előző sztori

Csütörtöki programajánló: A makrancos hölgy a Belvárosiban, Bob herceg a nagyszínházban

Következő sztori

Családi fotókkal és mémekkel hangolnak a választásra – szegedi politikusok és a közösségi média