/

Lezárult az algyői gáztárolót üzemeltető cég értékesítése

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

foldgaztarozo_algyoLezárult a Mol részesedésének értékesítése az Algyőn 2009-ben létesült 1,9 milliárd köbméter kapacitású gáztárolóbol, amely Magyarország biztonsági gázkészletén felül kereskedelmi célú készleteket is tárol – közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.

A közlemény szerint az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság 51 százaléknyi, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) 21,46 százaléknyi részesedést vásárolt a Moltól az MMBF Földgáztároló Zrt.-ben.

A közlemény szerint az értékesítési ár alapját – a márciusban aláírt szándéknyilatkozatnak megfelelően – független könyvvizsgálók bevonásával történt vagyonértékelés képezte. Az értékesítés a Mol és az MMBF közötti hitelek teljes rendezésével együtt történt. A tranzakció teljes mértékben készpénz alapú.

“A tranzakció illeszkedik a Mol portfoliófejlesztési stratégiájába, amely szerint a csoport fő üzleti tevékenységeinek növekedési lehetőségeire kíván koncentrálni. A Mol a tranzakcióból befolyó összeget a fő tevékenységi körébe tartozó területeken új projektekbe fekteti be” – áll a közleményben.

Tavaly márciusban közölte a Nemzeti fejlesztési Minisztérium, hogy állami tulajdonba kerül a biztonsági gáztároló. A kormány felhatalmazása alapján Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) és a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá 2013. március 22-én arról, hogy tárgyalásokat kezdenek az algyői Szőreg-1 biztonsági földgáztárolót üzemeltető MMBF Zrt. tulajdonjogának átruházásáról.

Előző sztori

Kézilabda: január végén térne vissza Nagy László

Következő sztori

Kézilabda: szegedi gólokkal óriási csatában döntetlen Izland ellen