Közélet

Lezárult az algyői gáztárolót üzemeltető cég értékesítése

Lezárult az algyői gáztárolót üzemeltető cég értékesítése

2014. január 14., kedd
Lezárult az algyői gáztárolót üzemeltető cég értékesítése
foldgaztarozo_algyo

Lezárult a Mol részesedésének értékesítése az Algyőn 2009-ben létesült 1,9 milliárd köbméter kapacitású gáztárolóbol, amely Magyarország biztonsági gázkészletén felül kereskedelmi célú készleteket is tárol - közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.

A közlemény szerint az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság 51 százaléknyi, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) 21,46 százaléknyi részesedést vásárolt a Moltól az MMBF Földgáztároló Zrt.-ben. A közlemény szerint az értékesítési ár alapját - a márciusban aláírt szándéknyilatkozatnak megfelelően - független könyvvizsgálók bevonásával történt vagyonértékelés képezte. Az értékesítés a Mol és az MMBF közötti hitelek teljes rendezésével együtt történt. A tranzakció teljes mértékben készpénz alapú. "A tranzakció illeszkedik a Mol portfoliófejlesztési stratégiájába, amely szerint a csoport fő üzleti tevékenységeinek növekedési lehetőségeire kíván koncentrálni. A Mol a tranzakcióból befolyó összeget a fő tevékenységi körébe tartozó területeken új projektekbe fekteti be" - áll a közleményben. Tavaly márciusban közölte a Nemzeti fejlesztési Minisztérium, hogy állami tulajdonba kerül a biztonsági gáztároló. A kormány felhatalmazása alapján Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) és a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá 2013. március 22-én arról, hogy tárgyalásokat kezdenek az algyői Szőreg-1 biztonsági földgáztárolót üzemeltető MMBF Zrt. tulajdonjogának átruházásáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.