Közélet

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az RMDSZ volt miniszterét

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az RMDSZ volt miniszterét

2014. január 24., péntek
Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az RMDSZ volt miniszterét

Hatalommal való visszaélésért négy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte jogerősen pénteken a román legfelső bíróság Nagy Zsolt egykori távközlési minisztert, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt politikusát az úgynevezett postaperben.

Az ügyben szintén vádlottként szereplő

Tudor Chiuariu

volt román igazságügyi minisztert, a kormányban részt vevő Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusát, a szenátus jogi bizottságának elnökét 3 év és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Mindkét volt minisztert több évre a közügyektől is eltiltotta a bíróság.

Nagy Zsoltot

és

Tudor Chiuariut

azzal vádolta az ügyészség, hogy egy kormányhatározattal segítettek magántulajdonba átjátszani egy - a reális érték törekére értékelt - bukaresti állami ingatlant, amelyet a Román Posta tőkeapportként vitt be egy magáncégekkel közös vállalkozásba. Az ügyészség szerint ezzel 8,6 millió eurós kárt okoztak az államnak. A másodfokon eljáró öttagú bírói tanács a volt kormánytagok esetében súlyosbította az első fokon hozott ítéletet. 2012 novemberében a legfelső bíróság háromtagú bírói tanácsa három és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Nagy Zsoltot, Chiuariut pedig felmentette. A posta első fokon hat évre ítélt volt vezérigazgatójának büntetését négy évre, a korábban öt évre ítélt fejlesztési igazgató büntetését pedig három és fél évre mérsékelte a másodfokon eljáró bíróság. A politikától meggyanúsítása után visszavonult Nagy Zsolt a per során azzal védekezett, hogy a szóban forgó telek nem képezte az állam közvagyonát, s mivel a magáncég egyik részvényese is maga a posta volt, szerinte nem keletkezhetett kár sem. A vitatott kormányhatározatot kezdeményező Nagy Zsolt is és az annak legalitását láttamozó Tudor Chiuariu is azt hangsúlyozta, hogy a határozat nem emelkedett volna jogerőre, ha azt nem fogadta volna el a kormány egésze, így szerintük az a teljes kabinet közös felelőssége. Nagy Zsoltot december elején egy másik perben bűnszövetkezetben való részvételért ötéves letöltendő börtönbüntetésre ítélték első fokon a stratégiai privatizációkkal kapcsolatos perben. A volt politikus csak akkor kerülheti el börtönt, ha ebben az ügyben jogerősen felmentik a vádak alól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.