Gazdaság

Októberben tovább nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

Októberben tovább nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

2013. december 4., szerda
Októberben tovább nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

Októberben 5,9 százalékkal több vendég 4,6 százalékkal több vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A külföldi vendégek száma 2,6 százalékkal nőtt és 1,8 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, míg 9,6 százalékkal több belföldi vendég 8,2 százalékkal több éjszakát töltött a szálláshelyeken, mint tavaly októberben. Októberben Oroszországból érkezett vendégek 27,5 százalékkal, a Csehországból 32,9, a Szlovákiából 15,7 és a Franciaországból jöttek 15,8 százalékkal több éjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. Az év első tíz hónapjában 5,3 százalékkal nőtt a vendégek és 4,4 százalékkal a vendégéjszakák száma a múlt év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 78 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 9,7 százalékkal emelkedett. A szállodák szobakihasználtsága októberben 53 százalékos volt, 0,7 százalékponttal javult az egy évvel korábbival összehasonlítva. A négy- és ötcsillagos szállodákban 64, illetve 69 százalékos volt a telitettség, a gyógyszállodákban 65 százalékos volt a kapacitás lekötöttsége. Októberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 531 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 8206 forint volt. A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 4,9 százalékkal magasabb volt, mint tavaly ilyenkor. Összesen 27 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 15 milliárd forint volt. A vendéglátásból 5,8 milliárd forint folyt be, 213 millióval több, mint 2012 októberében. A forint/euró havi átlagárfolyama 295 forint volt, 13 forinttal gyengébb a tavaly októberinél, fűzte hozzá a KSH. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján szeptemberben 1677 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek 1,1 milliárd forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel októberben a szálláshelyeken, ez 6,5 százalékos növekedést jelent a tavaly októberben beváltott üdülési csekk, valamint a SZÉP-kártya forgalommal szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.