Közélet

Moszkva és Minszk 2020-ig szóló haditechnikai együttműködési megállapodást kötött

Moszkva és Minszk 2020-ig szóló haditechnikai együttműködési megállapodást kötött

2013. december 25., szerda
Moszkva és Minszk 2020-ig szóló haditechnikai együttműködési megállapodást kötött

Moszkva és Minszk 2020-ig szóló haditechnikai együttműködési megállapodást kötött. Az egyezményt szerdán az orosz fővárosban írták alá a két ország államfőinek jelenlétében.

Az Orosz-Fehérorosz Szövetségi Állam legfelső államtanácsának ülését követően az illetékes tárcavezetők azt a dokumentumot is ellátták kézjegyükkel, amely szerint jövőre Minszk kétmilliárd dollár (mintegy 434 milliárd forint) kölcsönt kap, amelyet tíz év alatt kell visszafizetnie.

Vlagyimir Putyin

orosz elnök azt mondta, hogy Fehéroroszországnak a világpiaci folyamatok miatt van szüksége az újabb pénzügyi segítségre. Oroszország nemrég Ukrajnának is jelentős pénzügyi támogatást nyújtott. Az orosz-ukrán államközi bizottság múlt keddi ülését követően Putyin bejelentette, hogy a nemzeti jóléti alap eszközeiből 15 milliárd dollár (mintegy 3200 milliárd forint) értékben ukrán államkötvényeket vásárolnak. Pénteken Oroszország 3 milliárd dollárnyi értékben jegyzett ukrán eurókötvényeket. A tanácskozás után

Aljakszandr Lukasenka

fehérorosz államfő bejelentette, hogy az új év előtt sikerült rendezniük a vitás kérdéseket, és "Fehéroroszországnak nincs több kérése". Minszk és Moszkva kapcsolatait az utóbbi hónapokban megmérgezte úgynevezett Uralkalij-ügy.

Vlagyiszlav Baumgertnert

, a világ egyik legnagyobb káliumtrágya-gyártó vállalatának vezérigazgatóját augusztusban őrizetbe vették a fehérorosz fővárosban, s hivatali visszaéléssel vádolták meg, mert felmondta az együttműködést a fehérorosz Beloruszkalijjal. A férfit csak november végén adták ki Oroszországnak, ahol szintén büntetőeljárást indítottak ellene. Közben Moszkva kereskedelmi, kőolaj-szállítási korlátozásokat helyezett kilátásba Minszkkel szemben. Az orosz-fehérorosz "káliumháború" nem az egyetlen összetűzés volt a két ország között. Aljakszandr Lukasenka korábban is több esetben politikai síkra terelte a gazdasági vitákat. Orosz szakértők szerint a fehérorosz elnök azzal számolt, hogy Baumgertner fogva tartásával kedvező pozíciót érhet el arra az időre, amíg Moszkvával országa komoly gazdasági problémáiról tárgyal. Lukasenka a moszkvai tanácskozáson arról is beszélt, hogy a 2000-ben létrehozott orosz-fehérorosz szövetségi államalakulatnak a jövőbeni integrációs folyamatok motorjává kell válnia, és nemcsak a volt Szovjetunió térségében, hanem az egész világon "Lisszabontól Vlagyivosztokig". A fehérorosz államfő ezzel a Vlagyimir Putyin által szorgalmazott elképzelésre, az eurázsiai unió tervére utalt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.