/

Jobbik: az NFÜ-nél továbbra sincs rend

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nfu_04_gsA Jobbik szerint Lázár János állításaival ellentétben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) továbbra sincs rend, a Fidesz és az MSZP ugyanúgy működik és ugyanaz a gazdasági holdudvar kiválóan megtalálja a számításait az MSZP és a Fidesz alatt is – jelentette ki Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki párt követeli az offshore cégeknek kifizetett támogatások visszakérését és a személyi felelősségre vonást.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Csepreghy Nándor helyettes államtitkár hétfői sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy 46 ezer támogatási szerződés felülvizsgálatát kezdte meg az ügynökség, közöttük 300 offshore céget vagy “együttműködni nem akaró céget” biztosan találtak már. “Az a vélelem, miszerint ezeknek a pénzeknek egy része elhagyta az országot, mégiscsak megáll” – fogalmazott Lázár János. Hozzátette, hogy az érintett pályázatoktól az NFÜ eláll, és a pénzeket visszaköveteli. Az államtitkár úgy vélte, hogy a fejlesztési területen megkezdődött a rendteremtés, átláthatóvá, rendezetté, gyorssá, követhetővé, és az országot egyértelműen szolgáló rendszerré próbálják alakítani a fejlesztési pénzek rendszerét. Közölte azt is: a sajtó által feltárt hibákra, és kritikáira képesek és készek reagálni.

Szilágyi György emlékeztetett rá: a Jobbik 78 offshore céget talált, amelyeknek 2012 óta – amikortól a kormánypártok által elfogadott törvény értelmében már nem lehetett volna – összesen 30 milliárd forintot fizettek ki. Hangsúlyozta: ezekből a támogatásokból “egyetlen fillért sem követeltek vissza és a rejtőzködő tulajdonosokat nem akarják megnevezni”.

A jobbikos politikus azt mondta, hogy tudomásuk szerint: Csepreghy Nándor korábbi üzlettársai is nyertek több tízmillió forint vissza nem fizetendő támogatást úgy, hogy a nyertes cég tulajdonosai között liechtensteini offshore cég is volt.

Előző sztori

A jövő évi költségvetést véglegesíti utolsó idei ülésén a parlament

Következő sztori

SZerinTEd? – Mészáros Ákos válaszol