Közélet

Fidesz: áttörés várható a gyermekvállalásban

Fidesz: áttörés várható a gyermekvállalásban

2013. december 11., szerda
Fidesz: áttörés várható a gyermekvállalásban
gyermeknap10_gs

A gyed extra január elsejétől történő bevezetésével hosszú távon áttörés várható a gyermekvállalásban - jelentette ki Rácz Róbert (Fidesz) országgyűlési képviselő, hajdú-bihari kormánymegbízott szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben.

A kormánypárti politikus reményét fejezte ki, hogy a népességfogyás megállításának szándéka "túlmutat minden politikai csetepatén" és hosszú távon hozzájárul a nemzet megmaradásához.

Rácz Róbert

emlékeztetett arra, hogy míg 1870-től 1980-ig folyamatosan emelkedett a magyarság száma, addig 1980-tól napjainkig folyamatosan csökken. Évente 30-40 ezer ember, egy Hajdúböszörmény nagyságrendű város teljes lakossága tűnik el az országból - érzékeltette a helyzet súlyosságát a politikus. Magyarország jövőbeli léte múlik azon, hogy ezt a folyamatot megállítsuk, illetve megfordítsuk - mondta, hozzátéve, hogy ezt szolgálják a jelenlegi kormányzati ciklus lépései: előbb a gyermekek után járó adókedvezmények, január elsejétől pedig a gyed extra bevezetése.

Pósán László

(Fidesz) országgyűlési képviselő, a párt debreceni elnöke szerint a gyed extra politikai üzenete, hogy a jelenlegi kormányzat "minden élethelyzetben a családok, a nők mellett áll". A gyed extra bevezetését "hosszú évtizedek óta egyedülálló, párját ritkító, messze tekintő" intézkedésnek nevezte, amellyel megpróbálják "feloldani a dilemmát a siker és a család, a gyerek és a karrier" között, mert meggyőződésük, hogy ezek nem ellentétes fogalmak. Pósán László a gyed extra fontos üzenetének nevezte, hogy mérsékeljék a gyermekvállalás időbeli kitolódását, nem közömbös ugyanis, hogy milyen életkorban vállalják az első gyereket a nők. Felidézte, hogy január 1-jétől azok az egyetemisták, akik a szülést megelőző két évben két aktív félévet töltöttek a felsőoktatásban, a gyerek egyéves koráig gyedet, majd gyest kapnak. A munkaadók pedig a gyedről, gyesről visszatérő munkaerő után 3 évig 100 százalékban, további 2 évig 50 százalékban mentesülnek a szociális adók alól - tette hozzá Rácz Róbert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.