Közélet

Áldozatvédelmi Kabinet – középpontban a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia

Áldozatvédelmi Kabinet – középpontban a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia

2013. december 12., csütörtök
Áldozatvédelmi Kabinet – középpontban a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia
aldozatvedelem_10_gs

A tanyák biztonságának fogják szentelni a jövő évet a polgárőrök – tájékoztatott Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke az Áldozatvédelmi Kabinet ülésén, ahol a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia legfontosabb elemeit ismertette.

Idén

februárban alakult meg

az Áldozatvédelmi Kabinet, melynek soros ülésén

Hatala József

rendőr altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) elnöke arról tájékoztatott, márciusban az volt a feladatuk, hogy áttekintsék és értékeljék a korábbi stratégiát, és szükség esetén változtassanak bizonyos elemein. Erről az altábornagy

Szegeden is beszámolt

, majd a jelenlegi igényekhez igazodó és a kormány céljaival egybeesőt alkottak, amelyet szeptemberben el is fogadott a kormány. „Komplex feladatként tekintünk a bűnmegelőzésre, a társadalom egészének kell egy együttműködés keretében a bűnözéssel szemben fellépni. Fontos tudni, hogy nemcsak a hivatalos szerveknek van teendőjük ezen a téren. Amerikai kutatások támasztják alá, hogy nagyon jó eredményeket lehet elérni a következetes és szigorú büntetési tételek kiszabásával, de egyedül ez nem szorítja vissza a bűnözést” – szögezte le Hatala József. Az NBT elnöke ezért tartja szükségesnek a bűnmegelőzési tudatosságra való lakossági felkészítést és oktatást. Az elindított programokkal kapcsolatban elmondta, évek kellenek ahhoz, hogy mérhető eredmények legyenek, a cél, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzete növekedjen, s csökkenjen a bűncselekmények száma. „A bűnmegelőzés utcai harcosai, vagyis a polgárőrök a 2014-es esztendőt a tanyák biztonságának fogják szentelni. A társszerveken kívül az önkormányzatokat, illetve adott esetben a karitatív szervezeteket is bevonják ebbe a munkába” – mondott példát Hatala József.

Érdemes továbbvinni az áldozatvédelmi projektet

Az eddigi eredmények és az érdeklődés tükrében érdemes továbbvinni a „Nem vagyunk egyedül” alcímű projektet

B. Nagy László

szerint. A kormánymegbízott az Áldozatvédelmi Kabinet ülésén elmondta, több száz fős rendezvényeket tartottak, illetve képzés is kapcsolódik a pályázathoz, melynek partnere a Szegedi Tudományegyetem. B. Nagy emlékeztetett, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság már 1997 óta kiemelt figyelmet fordít a tanyasi lakosság biztonságára, sikeres programjukat több megye is átvette. Csongrád megye helyzetét földrajzi szempontból különlegesnek nevezte, emlékeztetve, hogy egy éve alatt közel négyszeresére növekedett az illegális migráció. Míg tavaly novemberig 4400 fő lépte át illegálisan az országhatárt megyénk területén, addig ebben az esztendőben 16 400-an. A kormánymegbízott szerint egy évekig tartó folyamatra kell felkészülni, így fel fog értékelődni az a munka is, amelyet a jelenleg futó pályázat keretében végeznek a konzorciumi partnerek.

Kiss-Rigó László

megyés püspök elmondta, társadalmunkban sokat panaszkodnak az agresszivitás mértékének növekedésére, míg jelen projekt célja, hogy ez csökkenjen. Méltatta a „Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében” nevű programot, mely a résztvevő feleket is igazi közösséggé kovácsolta. Hozzátette, az is a céljuk, hogy a kisebb-nagyobb, védtelennek tűnő közösségeket összehozzák, míg azok, akik úgy érzik, nem tartoznak közösséghez, tudják, hogy van hová fordulniuk.

aldozatvedelem_logok

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.