Közélet

Újabb, a nők foglalkoztatását segítő program indult

Újabb, a nők foglalkoztatását segítő program indult

2013. november 20., szerda
Újabb, a nők foglalkoztatását segítő program indult

A Nők 40 programmal a nyugdíjhoz közeledő nők foglalkoztatását és munkahelyük védelmét kívánjuk segíteni. A program az 55 év feletti munkanélküli nőket segíti - mondta Selmeczi Gabriella Pesti Imrével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Azért vagyunk ma itt, mert újabb, a nők foglalkoztatását segítő kormányzati program indult el - mondta

Selmeczi Gabriella

. A nyugdíj előtt álló korosztályt szeretnénk segíteni abban, hogy munkaviszonyban jusson el a nyugdíjig, és tudjon élni azzal a lehetőséggel, hogy 40 év munka után, a nők életkoruktól függetlenül teljes öregségi nyugdíjba részesülhetnek - fogalmazott. A munkáltatóknak az 55 év feletti munkanélküli nő foglalkoztatásához 1,5 millió forinttámogatást nyújt a kormány - emelte ki. Emlékeztetett: a kormány az elmúlt három és fél évben több a nők foglalkoztatását ösztönző intézkedést tett, ezzel is kifejezve megbecsülését a nők, az édesanyák iránt azért, hogy munka mellett gyermeket vállalnak és nevelnek. Járulékkedvezménnyel támogatjuk a nők részmunkaidős foglalkoztatását, és eddig már 35 ezer kisgyermekes édesanya foglalkoztatását segítettük a Munkahelyvédelmi Akció keretében – sorolta. Rámutatott, ezeknek az intézkedéseknek is köszönhető, hogy a nők foglalkoztatása 20 éves rekordot döntött. Magyarország ma jobban teljesít a munkanélküliség elleni küzdelemben, mint korábban: 21 éve nem dolgoztak annyian az országban, mint most – hívta fel a figyelmet a politikus. Szólt arról is, bíznak benne, hogy jövőre még több nő fog munkához jutni, ha szeretne dolgozni. Januártól életbe lép majd a gyed extra, ami lehetővé teszi, hogy az édesanyák részmunkaidőben dolgozhassanak, úgy, hogy nem kell majd lemondaniuk a gyesről, illetve a gyedről.

Már 7000 munkaadót tájékoztattak

Pesti Imre arról tájékoztatott, Budapesten 44 ezer álláskereső van, ebből körülbelül 3000 nő lehet érdekelt a kormányzati programban, őket a kormányhivatal már levélben tájékoztatta a lehetőségről. A programban kifejezetten azok a nőknek a foglalkoztatását támogatjuk, akiknek kevesebb, mint egy év hiányzik a 40 év szolgálati idejükből - jelentette ki. Azok a nők, akik rendelkeznek a nyugdíjbiztosító intézet határozatával, amely kimondja, hogy már több mint 39 évnyi munkaviszonnyal rendelkeznek, a munkaügyi központban kaphatnak segítséget az álláskeresésben. Akiknek nincs ilyen határozatuk, azoknak a munkaügyi kirendeltség a nyugdíjbiztosítónál igyekszik soron kívül meghatározni a jogosultsági időt, ezt követően pedig őket is támogatni tudják majd az elhelyezkedésben. A kormánymegbízott elmondta azt is, mintegy 7000 munkaadót tájékoztattak levélben arról, hogy a kormány milyen támogatást nyújt az 55 év feletti, nyugdíj előtt álló, munkanélküli nők foglalkoztatásához. Eddig 400-an jeleztek vissza, és már 198-an már kérték is a jogosultsági idő meghatározását – fűzte hozzá. Budapesten a kormányzat 200 fő részére 307 millió forint támogatással indítja el a programot, a forrást a Nemzeti Foglalkoztatási Alap biztosítja, de az igényeknek megfelelően akár ezer hölgy számára biztosítható a foglalkoztatás – zárta szavait. Forrás: Fidesz.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.