Kultúra

Palánkainé Sebők Zsuzsanna: A könyvek világában számtalan ponton lehet találkozni

Palánkainé Sebők Zsuzsanna: A könyvek világában számtalan ponton lehet találkozni

2013. november 23., szombat
Palánkainé Sebők Zsuzsanna: A könyvek világában számtalan ponton lehet találkozni
palankaine_sebok_zsuzsanna02_gs

A Somogyi-könyvtár kilépett az intézmény falai közül, s újgenerációs formában rendre találkozunk eseményeikkel a város számos pontján, ahol hirdetik: olvasni jó. Az olvasók megszólításának nehézségeiről, a változó idők kihívásairól és az intézmény jövőjéről Palánkainé Sebők Zsuzsannával, a könyvtár nemrégiben újraválasztott igazgatónőjével beszélgettünk.

- „A könyvtárnak mindenképpen egy rugalmas, dinamikus szervezetnek kell lennie, amely képes reagálni a változó idők kihívásaira” – hangzott el egy korábbi interjúban. Hogyan sikerült reagálnia az elmúlt esztendők során a Somogyi-könyvtárnak a változó idők kihívásaira, s melyek a következő évek fő kihívásai?

- Az ember sohasem egy évben, hanem hosszú távon gondolkodik, és ezt a társadalom is egyre inkább elvárja. Minden esetben ki kell tapasztalnunk, hogyan viszonyulnak a szegediek a Somogyi-könyvtár rendezvényeihez, szolgáltatásaihoz s abba az irányba kell lépkednünk, amire szüksége van a környezetünknek. Továbbá tisztában kell lennünk folyamatosan azokkal a szakmai kihívásokkal, amelyeket megismerve célként kitűzhetünk magunk elé. Jelen pillanatban az egyik legnagyobb szakmai kihívásunk a megyei feladatokhoz társult könyvtárak könyvtárellátási és szolgáltatási rendszerének kiépítése és fenntartása. 26 megyei kistelepüléssel van szerződésünk, ahol a helyi intézményeknek abban próbálunk segíteni, hogy korszerű, a mai igényeknek megfelelően tudjanak működni. Tehát az egységes arculatteremtéstől kezdve a kötetek beszerzéséig mindenben segítünk, hogy korszerű szolgáltatásokkal tudjanak rendelkezésre állni közösségük számára. A cél, hogy ezekben a közösségi terekben olyan rendezvények valósuljanak majd meg, amelyekre tényleg szüksége van a lakosoknak. Nagy falat, de folytatjuk a megkezdett munkát a tervezést túllépve a megvalósításig.

- A megye kis könyvtárai is felfelé ívelést mutatnak, legalábbis ennek lehettünk szem és fültanúi az Olvasó Dél-Alföld záró rendezvényén.

- Felemelő volt ennek a programnak a záróakkordja, ahol szembesültünk mi szervezők is a számok ismeretében, hogy milyen ereje lehet egy ilyen jellegű összefogásnak. Három megyei könyvtár fogott össze (Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye) az olvasás népszerűsítés jegyében, és csatlakoztatták kistelepüléseiket a projektbe. A projektsorozat számos elemből állt: többek közt a megyékben önálló előadássorozatok indultak, de irodalmi alkotásokhoz kapcsolódó online és papíralapú versenyek is voltak. A tapasztalatok alapján azt el lehet mondani, hogy a könyvtár olyan fontos hely, ami meg tudja mozdítani embereket akár közösségi szinten is az olvasás népszerűsítése érdekében. Ilyenkor az ember könyvtáros lelke kicsit megnyugszik, még akkor is, ha más mutatnak az országos statisztikák.

- Az említett statisztikák szerint egyre kevesebbet költenek az emberek a kultúrára, így csökkennek a könyvtári beiratkozások is. Ez a rendezvény is azt bizonyítja, hogy van igény a könyvtárakra. Hogyan lehet egyéb módon is megszólítani az olvasókat?

palankaine_sebok_zsuzsanna04_gs

- A Somogyi-könyvtár hagyományos könyvtári feladatok mellett nagy hangsúlyt fektet az irodalmat, az olvasást népszerűsítő rendezvényekre, az ismeretterjesztő, oktatást segítő előadások szervezésére. Rendezvényeivel, szolgáltatásaival alkalmazkodik a lakosság körében felmerülő igényekhez. Sikeresen működik együtt partnereivel, alap-, közép- és felsőfokú nevelési és oktatási intézményekkel, művelődési és művészeti intézményekkel, könyvkiadókkal és könyvterjesztőkkel, valamint civil szervezetekkel, alkotóközösségekkel és egyéni alkotókkal. A vezetésem alatt az látszódik, hogy kilépünk a könyvtár falai közül. Igyekszünk megragadni azokat a helyszíneket és lehetőségeket, ahol meg tudjuk mutatni, hogy milyen szolgáltatásink vannak, milyen kulturális értékekhez férhetnek hozzá nálunk az emberek. Nyaranta kitelepülnünk a SZIN-re, hogy a leendő egyetemistáknak a három napos mulatságon felhívjuk a figyelmét a könyvtárunkra, miközben a fiatalok játékos formában személyes kapcsolatokat tudnak kialakítani a könyvtárasokkal. A Halászléfesztiválhoz csatlakozva bemutatjuk gazdag helyismereti gyűjteményünket, a régi könyvgyűjteményünket, melyekből akár azt is meg lehet tudni, hogyan főztek halászlevet 100 évvel ezelőtt. De ugyan így a Szegedi Borfesztiválhoz vagy az Árkád hangulatához, közönségéhez is tudunk kapcsolódni. A könyvek világában számtalan ponton lehet találkozni.

- Akárcsak a Szegedi Nemzeti Színházzal.

- Nagyon fontos és régi együttműködő partner a szegedi színház, amiről azt gondolom, hogy a partner ugyanúgy viszont is értékeli az együttműködési lehetőséget. A premierek előtti közönségtalálkozókon más környezetben, más rétegek találják meg a színházi programokat. De az SZTE Tehetségponttal is egy olyan sorozat indulhatott el, ahol feltörekvő, rendívül tehetséges fiatalokkal ismerkedhetünk meg. Rendezvényeink legtöbbször telt házasak.

- A könyvtár legnagyobb rendezvénye – ha már a falakon kívüli világról beszélünk – az Ünnepi Könyvhét. Kortárs írókat bemutató rendezvény a város központjában, ami mellett nem tudnak úgy elmenni az emberek, hogy meg ne fogalmazódjon bennük: ezek a sátrak meg micsodák?

- A szegedi Ünnepi Könyvhéten a Szegeden élő alkotók is éppen úgy megmutatkozhattak, mint az országszerte legismertebbek, de mivel Szeged és környezete hagyományosan multikulturális térség, három ország határán fekszik, ahol az egyes nemzetek sokrétű kultúrája hat egymásra. Tudatosan tettünk és a jövőben tenni is szeretnénk azért, hogy projekt-team fejlessze és megőrizze ezeket a hagyományokat. Az Ünnepi Könyvhét szakmai programjaiban és kísérőprogramjaiban egyaránt magas színvonalon megmutatkozik az itt elő nemzetiségek kultúrája. Az eltelt hat év alatt a projekt folyamatosan fejlődött és erősödött, tudatosan tervezett kommunikációjában, média visszhangjában, a megvalósításba bevont együttműködő partnerek és a magas színvonalú, irodalmi rendezvények számában. A tudatosan kialakított partneri körtől nagyvonalú támogatást kaptunk időráfordításban, ötletben, megvalósításban, munkában, programban és átvállalt forrásokban. Az együttműködéseknek köszönhetően megítélésünk szerint ez a rendezvény sokkal többet ér, mint a bekerülési költsége.

- Mit tartogat a jövő a könyvtárnak?

- A Somogyi-könyvtár egészét tekintve a stratégiai fókuszok a tartalomszolgáltatás, közösségi funkciók, oktatási funkciók, munkaerő-gazdálkodás, dokumentummenedzsment, digitalizálás.Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, mint helyi, megyei, regionális és országos feladatokat is ellátó nyilvános könyvtár küldetésének tekinti, hogy az elérhető legmagasabb minőségben hozzáférhetővé tegye a 130 éves múltja alatt felhalmozott kulturális kincseket, biztosítsa az információhoz és a tudáshoz való szabad, korlátok nélküli hozzáférést. Továbbá a fókuszok és küldetés beteljesítéséhez igyekszik minden olyan pályázati lehetőség megtalálására, ami adódik a könyvtár épülésére és arra, hogy olvasóit a mai és majdani, a jövőbeni elvárásoknak megfelelően ki tudja színvonalasan szolgálni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.