Közélet

Lázár: a történészeknek kell megítélniük a Horthy-korszakot

Lázár: a történészeknek kell megítélniük a Horthy-korszakot

2013. november 4., hétfő
Lázár: a történészeknek kell megítélniük a Horthy-korszakot

A Horthy-szobor felavatása egy párt által támogatott kezdeményezés volt, így a kormány hivatalosan nem foglal állást róla, azt a kormánypártok már megtették - mondta hétfőn a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki szerint a Horthy-korszakot történészeknek és nem politikusoknak kell megítélni.

Lázár János

egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva beszélt erről. Kijelentette, az antiszemitizmus és a rasszizmus megfékezése a világon mindenütt probléma. Azt teljes egészében nem lehet felszámolni, viszont sokat lehet tenni annak érdekében, hogy a felnövekvő generációk elvessék azt. A vasárnapi, budapesti szoboravatásról szólva személyes véleményeként hangsúlyozta: minden ehhez hasonló politikai provokáció árt a kérdés megítélésének. Mint mondta, ő sem rendelkezik azzal a tudással, amellyel biztonságosan megítélheti a korszakot. Abban szerinte jó néhány vállalhatatlan és vállalható dolog is volt. Előbbihez sorolta például a teljes 1944-es esztendőt, míg a vállalhatónak és folytatandónak az Országos Társadalombiztosítási Intézet megszervezését. Vasárnap több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében avatták fel Horthy Miklós kormányzó mellszobrát Budapesten; az eseményt ellentüntetés kísérte. Több párt is tiltakozását fejezte ki a szoboravatás kapcsán, a Fidesz provokációként értékelte azt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.