Koltay Gábor Szegeden: Sokszor a szőnyeg alá söpörjük 56-ot! + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

56_os_megemlekezes31_gsMeg kell értenünk 1956 történéseit és üzenetét ahhoz, hogy eljussunk saját lelki épülésünket szolgáló nemzettudathoz Koltay Gábor szerint, aki a Magyar Pieta 1956 szobornál tartott megemlékezésen szólt az egybegyűltekhez.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira emlékeztek Szegeden, Nagy Imre mártír miniszterelnök Rákóczi téri szobránál, majd a Dóm téren. Előbbi helyszínen Zakar Péter, a Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke elevenítette fel az 57 évvel ezelőtti eseményeket. „Ez a forradalom és szabadságharc katonai szempontból elbukva is olyan eredményeket hozott, hogy halálosan megsebezték a szovjet világrendszert, hiszen soha többet nem tudott a nemzetközi kommunista mozgalom felépülni a magyarországi események következtében” – emlékeztetett a történész, aki 1956-ot olyan politikai és erkölcsi örökségnek nevezte, ami a magyarság fontos alkotó elemét képezi ma is.

Nagyon sokszor mutatott példát a magyar nép Európának, illetve az egész világnak, amire példa 1956 is Koltay Gábor szerint. A filmrendező a Magyar Pieta 1956 szobránál tartott beszédében emlékeztetett arra, hogy a 20. század legutolsó rendszerváltozása 1956-hoz viszonyította magát. „A rendszerváltás képzeletbeli zászlajára a legnagyobb betűkkel 1956 volt felírva. De vajon mi kései utódok tudunk-e mindent arról, hogy 56-ban mi történt?” – tette fel a kérdést. Koltay úgy látja, nagyon sokszor a szőnyeg alá söpörjük 1956-ot, hiszen sok mindent a mai napig nem tudunk, vagy egyszerűen nem mondunk el. Példaként a korabeli videó felvételeken látható egyetemisták tömegét említette, akikről nem tudjuk, hogy milyen társadalmi rendszert képzeltek el. Azt sem tudjuk, hogy október 23-án hogyan került az utcára több ezer fegyver, mint ahogy Nagy Imre perének minden részlete sem ismert, pedig több kamerával rögzítették annak összes pillanatát.

no images were found

„Mikor következik be az a pillanat, amikor legalább a nemzet számára a legfontosabb nagy nemzeti sorskérdésekben a nemzet túlnyomó többsége egyet fog érteni? Amikor néven nevezzük a gyilkosokat, amikor megértjük 56 történéseit, amikor világossá válik a magyar történelem üzenete számunkra. Mert e nélkül soha nem fogunk tudni a saját magunk lelki épülését szolgáló nemzettudathoz eljutni” – fogalmazott a szónok. Koltay Gábor hozzátette, ez szükséges ahhoz, hogy mélyen átélt és világos, tiszta erkölcsű nemzettudatunk legyen. Ezenkívül a körülöttünk lévő világ konfliktusait és ellentmondásait nem érthetjük meg, és nem lesz egy olyan jövőképe a magyar nemzetnek, amire minden összetartó nagy közösségnek szüksége van.

A megemlékezésen a Magyar Pieta 1956 szobor lábánál koszorút helyeztek el a megyei kormányhivatal, a megyei önkormányzat, a Fidesz, a KDNP, a Professzorok Batthyány Köre, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, valamint a Tisza Lajos Közéleti Egyesület képviselői.

Az áldozatok emlékére és szabadságunkért hálából szentmisét tartottak a dómban, melyet Kiss-Rigó László megyés püspök celebrált. A prédikációban Tokár János ferences szerzetes arról szólt, ünnepelni kell az életet, ami az 1956-os fiataloknak a személyes élete volt. „Ünnepeljük azt a belső életet, amelyik az igazságra és a szabadságra fogékony élet volt bennük. Ami az Isten élete volt bennük.” A dómban azokra is emlékeztek, akik életüket áldozták a hazáért.

no images were found

Előző sztori

Futsal: az első félidőben bukta el a meccset az UTC

Következő sztori

A cigány-magyar együttélésről gyűjtöttek egybe írásokat egy kötetben