Közélet

Koltay Gábor Szegeden: Sokszor a szőnyeg alá söpörjük 56-ot! + FOTÓK

Koltay Gábor Szegeden: Sokszor a szőnyeg alá söpörjük 56-ot! + FOTÓK

2013. november 4., hétfő
Koltay Gábor Szegeden: Sokszor a szőnyeg alá söpörjük 56-ot! + FOTÓK
56_os_megemlekezes31_gs

Meg kell értenünk 1956 történéseit és üzenetét ahhoz, hogy eljussunk saját lelki épülésünket szolgáló nemzettudathoz Koltay Gábor szerint, aki a Magyar Pieta 1956 szobornál tartott megemlékezésen szólt az egybegyűltekhez.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira emlékeztek Szegeden,

Nagy Imre

mártír miniszterelnök Rákóczi téri szobránál, majd a Dóm téren. Előbbi helyszínen

Zakar Péter

, a Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke elevenítette fel az 57 évvel ezelőtti eseményeket. „Ez a forradalom és szabadságharc katonai szempontból elbukva is olyan eredményeket hozott, hogy halálosan megsebezték a szovjet világrendszert, hiszen soha többet nem tudott a nemzetközi kommunista mozgalom felépülni a magyarországi események következtében” – emlékeztetett a történész, aki 1956-ot olyan politikai és erkölcsi örökségnek nevezte, ami a magyarság fontos alkotó elemét képezi ma is. Nagyon sokszor mutatott példát a magyar nép Európának, illetve az egész világnak, amire példa 1956 is

Koltay Gábor

szerint. A filmrendező a Magyar Pieta 1956 szobránál tartott beszédében emlékeztetett arra, hogy a 20. század legutolsó rendszerváltozása 1956-hoz viszonyította magát. „A rendszerváltás képzeletbeli zászlajára a legnagyobb betűkkel 1956 volt felírva. De vajon mi kései utódok tudunk-e mindent arról, hogy 56-ban mi történt?” – tette fel a kérdést. Koltay úgy látja, nagyon sokszor a szőnyeg alá söpörjük 1956-ot, hiszen sok mindent a mai napig nem tudunk, vagy egyszerűen nem mondunk el. Példaként a korabeli videó felvételeken látható egyetemisták tömegét említette, akikről nem tudjuk, hogy milyen társadalmi rendszert képzeltek el. Azt sem tudjuk, hogy október 23-án hogyan került az utcára több ezer fegyver, mint ahogy Nagy Imre perének minden részlete sem ismert, pedig több kamerával rögzítették annak összes pillanatát.

„Mikor következik be az a pillanat, amikor legalább a nemzet számára a legfontosabb nagy nemzeti sorskérdésekben a nemzet túlnyomó többsége egyet fog érteni? Amikor néven nevezzük a gyilkosokat, amikor megértjük 56 történéseit, amikor világossá válik a magyar történelem üzenete számunkra. Mert e nélkül soha nem fogunk tudni a saját magunk lelki épülését szolgáló nemzettudathoz eljutni” – fogalmazott a szónok. Koltay Gábor hozzátette, ez szükséges ahhoz, hogy mélyen átélt és világos, tiszta erkölcsű nemzettudatunk legyen. Ezenkívül a körülöttünk lévő világ konfliktusait és ellentmondásait nem érthetjük meg, és nem lesz egy olyan jövőképe a magyar nemzetnek, amire minden összetartó nagy közösségnek szüksége van. A megemlékezésen a Magyar Pieta 1956 szobor lábánál koszorút helyeztek el a megyei kormányhivatal, a megyei önkormányzat, a Fidesz, a KDNP, a Professzorok Batthyány Köre, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, valamint a Tisza Lajos Közéleti Egyesület képviselői. Az áldozatok emlékére és szabadságunkért hálából szentmisét tartottak a dómban, melyet Kiss-Rigó László megyés püspök celebrált. A prédikációban Tokár János ferences szerzetes arról szólt, ünnepelni kell az életet, ami az 1956-os fiataloknak a személyes élete volt. „Ünnepeljük azt a belső életet, amelyik az igazságra és a szabadságra fogékony élet volt bennük. Ami az Isten élete volt bennük.” A dómban azokra is emlékeztek, akik életüket áldozták a hazáért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.