Közélet

Vámpírok érkeztek a Szegedi Vadasparkba

Vámpírok érkeztek a Szegedi Vadasparkba

2013. október 30., szerda
Vámpírok érkeztek a Szegedi Vadasparkba
20131030_vampir_00

Halloween alkalmából rőt vérszopó denevérek érkeztek a Szegedi Vadasparkba, ahol szerdától láthatók. Nem kell félni, nem támad!

"Bár eredetileg nem így terveztük, végül úgy alakult, hogy az Amerikában oly népszerű halloweent egy amerikai, nagyon izgalmas állat bemutatásával ünnepelhetjük Szegeden. A rőt vérszopó denevérek érkezése hatalmas kuriózumnak számít, hiszen Európában az ismereteink szerint mindössze 2-3 állatkert mutatta be eddig ezt a fajt. A mi egyedeink sem a kontinensünkről származnak, hanem a chicagói Brookfield Zoo-ból" - árulta el a SZEGEDma.hu-nak

Veprik Róbert

, a Szegedi Vadaspark igazgatója. Az eddig a karanténházban lakó 10 denevért szerdától tekinthetik meg a látogatók a Terráriumházban kialakított éjszakai szobában. A rőt vérszopó denevérek, ahogy nevük is mutatja, valóban vérrel táplálkoznak. Este, a földön mászva közelítik meg áldozataikat, más denevérek nem mozognak így a talajon, majd éles fogaikkal sebet ejtenek rajta. Ha sietniük kell, denevérektől szokatlan módon, futnak és nagyokat ugranak is, mielőtt szárnyra kapnának. Főleg akkor, ha megtelt a gyomruk, a talajról csak egy nagyobb ugrással tudják elérni a repüléshez szükséges lendületet. Bármilyen gerinces vére megteszi nekik, akár a kígyóké és teknősöké is, de leginkább a nagyobb melegvérű emlősöket kedvelik – így az ember sem marad ki a véradóik sorából. A dolgukat megkönnyíti, hogy áldozataik nem érzékelik a vércsapolást, hiszen fájdalommentes a harapása. Általában nem osztozkodnak a zsákmányon, de – miután vizeletükkel megjelölték – esténként vissza-visszatérhetnek az áldozataikhoz. Tekintve a gyors anyagcseréjüket, sűrűn kell táplálkozniuk, a 2-3 napos éhezés már súlyosan megviseli a szervezetüket.

20131030_vampir_01

Miután egyszerre túl sok vért nem vesznek, a veszélyt nem a vérveszteség, hanem a fertőzések, elsősorban a veszettség terjesztése jelenti. Bár a vérszopó denevérek között nem nagyobb ezen betegség előfordulásának valószínűsége, mint más denevérfajoknál, azonban a táplálkozásuknak köszönhetően jóval nagyobb az esélye a fertőzésnek. A háziállatokban így okozott kár jelentős, de emberi áldozatokról is tudunk. A Szegedi Vadasparkban szintén vérrel táplálkoznak a vérszopó denevérek. "Az amerikai állatkertektől kapott útmutatás szerint a vérbe véralvadásgátlót, citromsavat és szőlőcukrot keverünk, majd kisebb adagokban lefagyasztjuk. A kiolvasztott nedűt földre helyezett tálkákban szolgáljuk fel a vérre éhes társaságnak" - közölte az igazgató. A vérszopó denevérek szociális viselkedése egyedülálló, olyan nagyfokú az összetartás közöttük. Több hím él egy háremben, de csak a legmagasabb rangú szaporodik közülük a magukhoz csábított nőstényekkel. A denevérek között fennálló szoros kapcsolatot mutatja, hogy a vadászatban sikeres tagok megetetik a hoppon maradottakat, akiktől elvárhatják, hogy később viszonozzák a szívességet. A viselkedés kialakulásának oka az, hogy nem sokáig viselik az éhezést, tehát a csoporton belül szelekciós előnyt jelentett a kölcsönös támogatás kialakulása. A 10 főből álló csapatot már meg lehet tekinteni a Terráriumházban, sőt, november elsején tartott különleges állatbemutató programunkon kiemelt szerepet szánunk a Vadaspark új lakóinak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.