Írjon nekünk

Egyetem

Nagykorú lett az SZTE őszi kulturális seregszemléje + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

oszi_kult_fesztival_megnyito08_gsMára egy branddé vált az Őszi Kulturális Fesztivál, mely méltó a Szegedi Tudományegyetemhez – fogalmazott Szabó Gábor a megnyitón, mely keretében öt hét alatt 60 helyszínen több mint 250 program várja az érdeklődőket.

„A Szegedi Tudományegyetem büszke arra a munkára, amit a fesztivál szervezői elvégeztek, s azt is fontos kiemelni, hogy sokan csatlakoztak az SZTE hagyományos őszi kulturális rendezvénysorozatához, ami jelzi, hogy mára egy branddé vált, rangos eseménye Szeged városának, presztízs a műsorfüzetünkbe is bekerülni” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Szabó Gábor az öthetes kulturális seregszemle hivatalos megnyitóját követően. A rektor hangsúlyozta, a koncertekkel, kiállításokkal és előadásokkal tarkított fesztivál méltó az universitashoz mind jellegében, mind tartalmában.

A hagyományokhoz híven az Őszi Kulturális Fesztivál (ŐKF) hivatalos megnyitóján egy tárlatot is az érdeklődők figyelmébe ajánlottak. A rektori hivatal átriumában Vadász Sándornak és lányának, Vadász Annának a fotókiállítását csodálhatják meg az érdeklődők október 12-éig, s ahogy Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője kiemelte, azt is megmutatja ez a tárlat, hogy generációkon át öröklődik a tudás és a szenvedély. A Kossuth-díjas művész azokat a szavakat osztotta meg az érdeklődőkkel, amelyek benne felmerültek a fotográfiák megtekintésekor. Juronics szólt a felfedezésről, s annak izgalmáról, a szépségről, amit a természetben nem nehéz megtalálni, de egy-egy apró momentumban észrevenni azt, nagyon fontos a művész szerint, mert a mai világban nem mindig vagyunk erre képesek. Kiemelte az életmódot, melyhez a természetjárás is kapcsolódik és a bennfentességet is. „Valahol a természet egy templom, amelynek meg kell adni a tiszteletet, amikor belép oda az ember, akkor megpróbál vele eggyé válni. Azt gondolom, ezek a képek csak akkor tudnak ilyen minőségben megszületni, ha nem kívülállóként, nem zavaró tényezőként vesz részt a fotós a természetben, hanem eggyé válik vele” – fogalmazott. Szólt az ismeretről, mely egyaránt értendő a fényképezésre és a természetre, majd az alkotásról, a nevelésről, és végül az áhítatról. Juronics Tamás az egyik legfontosabb üzenete a tárlatnak, hogy ezek a képek felhívják a figyelmet a Teremtő valóságára.

oszi_kult_fesztival_megnyito15_gs

Kultúra és tudomány sokszínű köntösben

Az Őszi Kulturális Fesztivál legfőbb célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves alkotóknak is bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak Szegeden. Az SZTE Kulturális Irodája idén is úgy állította össze a 250 rendezvényt felvonultató öthetes fesztivál programját, hogy lehetőleg minél szélesebb kultúrkörből merítsenek, s arra is ügyeltek, hogy minden korosztály számára kínáljanak érdekes kulturális csemegét. A következő bő egy hónapban színházi előadások, koncertek, kiállítások várják az érdeklődőket, míg Weöres-centenáriumhoz konferenciával, zenével, irodalommal, filmmel és képzőművészettel egyaránt kapcsolódik az Őszi Kulturális Fesztivál. Neves művésznek lépnek fel Szegeden az ŐKF idején, illetve az universitashoz kötődő csoportok is bemutatkoznak.

Íme egy kis ízelítő a kulturális seregszemle kínálatából: a Grand Caféban Vámos Hanna és Vadai István kódfejtőkkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, a Reök-ben pedig Weöres Sándor emlékezete címmel nyílik kiállítás szegedi képzőművészek alkotásaiból. A Katolikus Házban a Mókus és a Tao című esten Lao-Ce Tao Te King című művéből játszanak tíz verset Weöres Sándor fordításában, melyet Szirtes Edina zenésített meg vonós négyesre, ütőhangszerekre és énekhangokra. Szegeden fellép a Kaláka együttes is a Weöres-centenárium kapcsán, míg a Színházi Nyílt Napon vers flashmob is lesz Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából. A Régi Zsinagógában Rájátszás – Költészet popritmusban címmel Kollár-Klemencz László és Grecsó Krisztián közös estjére invitálják az érdeklődőket, a Millenniumi Kávéházban a Fabula Rasa a Four Bones Quartet közreműködésével koncertezik, míg az IH-ban az egyetemi jogász hallgatójának, Tandi Flórának a lemezbemutatójára invitálják a zenekedvelőket. Hangversenyt ad továbbá Pavlovits Dávid gitárművész és Fülei Balázs zongoraművész is. Az ŐKF-hez kapcsolódó állandó rendezvények sorát a Szegedi Bolgár Kulturális Napok, a Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál Szeged-Szabadka, valamint a Fool Moon Nemzetközi A Capella Fesztivál is színesíti. A részletes programkínálatot ITT olvashatja.

Egyetem

A felsőoktatás aktuális kérdéseit vitatják meg a SZAB-székházban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

December 16-án, hétfőn.

Tovább olvasom

Egyetem

Nyílt napot tart az SZTE mezőgazdasági kara

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

December 13-án, pénteken 10 órától.

Tovább olvasom

Egészség

Betegőrző monitorokat kap a gyermekgyógyászati klinika

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész jóvoltából.

Tovább olvasom

Aktuál