Halottak napi készülődés a szegedi temetőkben fokozott rendőri jelenléttel + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

PA297977Már az ünnepek előtti napokban felélénkült a Belvárosi temető forgalma, a szeretteikre emlékezők biztonságára idén fokozottan ügyelnek Szegeden.

A rendőrség idén is készül a Mindenszentekre és a Halottak napjára. Zélity László rendőrezredes elmondta, az elmúlt években kisebb szabálysértések történtek, s most is a bűn- és beleset megelőzésre helyezik a hangsúlyt. A szegedi rendőrkapitány hangsúlyozta, ilyenkor a közutakon, kiváltképp a temetők környékén torlódásokra kell számítani, így a rendőrök még a parkolásban is segítik a lakosságot. Fontos, hogy értéket senki ne hagyjon az autójában, s azt is javasolta a kapitány, hogy akik az ünnepek idején elutaznak, szomszédjukat tájékoztassák erről, ugyanis néhány évvel ezelőtt több házba is betörtek. „A temetők közrendjére is odafigyelünk, gyalogos járőrszolgálatot teljesítünk a polgárőrökkel, városőrökkel és temetőgondnokokkal együtt, és a parkolókra is figyelünk” – közölte Zélity. Ezen felül az elmúlt évekhez hasonlóan úgynevezett bűnügyi portyát is elrendelnek, mely keretében az ünnepek idejére üresen hagyott lakásokra ügyelnek.

Balogi Dániel, a Szegedi Testamentum Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, igyekeznek a temetőkből kiszorítani a gépjárműforgalmat, így csak a rokkantakat engedik be autóval a temetők területére, a többieknek a parkolókban kell megállniuk. Az ünnepek idején három kisvonat fogja szállítani az emlékezőket, melyekre kijelölt megállóhelyeken lehet le- és felszállni. Fontos tudni, hogy a Belvárosi temető forgalmát idén is egyirányúsítják az ünnepek idejére, behajtani csak a külső parkolón keresztül lehet, míg a kihajtani a Bajai úti főbejáraton keresztül. Azt is szeretnék megoldani, hogy csak az utak egyik oldalán lehessen állhassanak meg azok, akiknek engedélyezik, hogy autóval közlekedjenek a temető területén. Az ügyvezető hozzátette, az IKV és az Ikarus parkolókapacitásával együtt mintegy 800 gépjárműnek tudnak helyet biztosítani.

no images were found

A Belvárosi mellett az alsóvárosi, a tápéi, a dorozsmai és gyálaréti temetőkbe is várják az szeretteikre emlékezőket. Balogi Dániel elmondta, a Gyálaréten felújították a sírkertet és a ravatalozót, amit november elsején fognak felszentelni.

Kegyeleti és hadi emlékkiállítás a Belvárosi temetőben

Az I. világháború centenáriumi előzeteseként Kegyeleti és hadi emlékkiállítás nyílt a Belvárosi temetőben, amit november harmadikáig tekinthetnek meg az érdeklődők. „Az a cél, hogy ezzel a tárlattal felhívjuk a figyelmet arra, hogy 2014-ben lesz az I. világháború kitörésének századik évfordulója” – nyilatkozta portálunknak Balogi Dániel. A kiállítást a csatatérkutatással és hagyományőrzéssel foglalkozó Meritum Egyesület rendezte. Szanka Józseftől megtudtuk, minden egyes kiállított darab magángyűjteményből származik, és a tablósorozatot is az egyesület tagjai állították össze. Kuriózum az olaszországi San Martinóból származó sírpárna, amit most láthat először a nagyközönség, de a kiállított tárgyak között fegyverek, sisakok, öntött vas mozsarak is láthatóak. Ez utóbbiak megvásárlásával például özvegyeket támogathattak. A rendhagyó tárlat vasárnapig, a Belvárosi temető nyitvatartási idejében ingyenesen látogatható.

no images were found

A Belvárosi temető megváltozott forgalmi rendjét ITT tekintheti meg.

no images were found

Előző sztori

Vízilabda: gőzerővel készül a Szolnok elleni rangadóra az A-Híd

Következő sztori

Labdarúgás: tisztes helytállással búcsúzott a kupától a Szeged-Grosics + FOTÓK