Gazdaság

Több hitelt törlesztettek a háztartások, mint felvettek

Több hitelt törlesztettek a háztartások, mint felvettek

2013. szeptember 2., hétfő
Több hitelt törlesztettek a háztartások, mint felvettek

A háztartások júliusban a szezonálisan nem igazított adatok szerint forintban több hitelt vettek fel, mint törlesztettek, devizában azonban nettó hiteltörlesztők voltak, az előző hónaphoz képest forint- és devizabetéteik állománya is mérséklődött - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A nem pénzügyi vállalatok a háztartásokkal megegyezően forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó hiteltörlesztők voltak, így e vállalkozások hitelállománya is csökkent. Júliusban forintbetéteik állománya nőtt, míg devizabetéteik állománya csökkent. Betétállományuk csak a tranzakciókat figyelembe véve kis mértékben nőtt. A háztartások hitelállománya tranzakciókból adódóan 28,3 milliárd forinttal mérséklődött. Az említett változás a forinthitelek 10,6 milliárd forintos növekményéből, illetve a devizahitelek 38,9 milliárd forintos tranzakciós csökkenéséből adódott. Az átértékelődés és egyéb változás miatt azonban a forintban kifejezett hitelállomány 31 milliárd forinttal, 7094,7 milliárdra emelkedett. A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően 192,9 milliárd forinttal csökkent; forintbetéteik esetében 179,3, míg devizabetéteik esetében 13,6 milliárd forint nettó betétkivonás történt. A nem pénzügyi vállalatok esetében - csak a tranzakciót figyelembe véve - a forinthitelek állománya 36,0 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 94,8 milliárd forinttal csökkent. Az általuk kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya - tranzakciókból eredően – 1,4 milliárd forinttal csökkent. A tranzakciók eredőjeként a nem pénzügyi vállalatok hitelállománya 60,3 milliárd forinttal csökkent. A nem pénzügyi vállalatok betétállománya - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – kis mértékben, 0,7 milliárd forinttal nőtt; a forintbetétek esetében 13,6 milliárd forint nettó betételhelyezésre, míg devizabetéteik esetében 12,8 milliárd forint nettó betétkivonás volt. A külföldi kötelezettségek állománya júliusban a hitelintézetek mérlegfőösszegének 20,8 százalékát tette ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.