Közélet

Szent Mihály előtt tisztelgett a 875 éves Tápé + FOTÓK

Szent Mihály előtt tisztelgett a 875 éves Tápé + FOTÓK

2013. szeptember 30., hétfő
Szent Mihály előtt tisztelgett a 875 éves Tápé + FOTÓK
tape_kormenet_mj 074

Fúvósok és hagyományőrzők kísérték ezúttal is a tápai búcsún az ünnepi szentmise utáni körmenetet. Szent Mihály napján ezúttal a helyi gyékénykézművességet is ünnepelték, ami bekerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe.

Tápé nevét az első írásos emlékek 1138-ban említik,

II. Béla

király adománylevelében írt a településről, ennek a 875. évfordulójára is emlékeztek az idei tápai búcsún. A vasárnapi ünnepi szentmisét

Brückner Ákos Előd

plébános celebrálta, aki prédikációjában arra is felhívta a figyelmet, hogy nem lehet nem dicsőíteni az Istent Szent Mihállyal és a többi arkangyallal együtt. A ciszterci rend örökfogadalmas tagja szerint a ma emberének, a 20. század után, amelyben diktátorok szörnyűségeit kellett elviselni, nehéznek tűnhet Isten nagyságát elismerni, magasztalni őt, de szívünknek Isten szeretetére kell dobbannia. „Nem lehet nem rácsodálkozni az Istenre, ahogy a Dunakanyarra sem lehet azt mondani, hogy ez nem fölséges, ha Tápéra jövünk, nem lehet nem azt mondani, hogy nem hallatlan kincs, amit itt látunk, mint például a gyönyörű gyékényfonatú művek” – fogalmazott.

Ferenc

pápa felhívását is tolmácsolta, aki arra buzdítja a híveket, hogy húzzák ki magukat, s ragyogja át a szívüket Isten szeretete. „Fel kell úgy erősödnünk, merjünk küzdeni, merjünk magunkból kilépni” – idézte a katolikus egyházfőt.

tape_kormenet_mj 020

Egy Szent Mihálynak szentelt templomában volt először káplán Brückner Ákos Előd, s mint mondta, igaz ötven év telt el azóta, de Szent Mihály ünnepe mindig fontos volt számára. A prédikációban kiemelte, mindenért, így Istenért is kell küzdeni, ami nem egyfajta csapás, hanem egészséges része mindannyiunk életének. „Csodálni kell, hogy az Isten mi mindent ajándékoz nekünk, évfordulókat, ünnepeket, és kérjük, áldjon meg bennünket” – zárta ünnepi beszédét a plébános.

Elismert kulturális értékünk a tápéi gyékényművesség

Ahogy

beszámoltunk róla

, bekerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe tápéi gyékénykézművesség. Ez alkalomból a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője,

Csonka-Takács Eszter

egy táblát adott át a szentmisén

Török Gizellának

, a Tápéi Gyékényből Szőtt Egyesület vezetőjének.

tape_kormenet_mj 055

„Legyenek büszkék erre az eredményre, hiszen ahhoz, hogy egy örökség bekerülhessen ebbe a jegyzékbe, ahhoz szükséges, hogy legyen egy közösség, amely tudatosan igyekszik megőrizni hagyományát, az elődöktől kapott tudást, készséget. Fontos, hogy ez a tápéi kincs megmaradjon a következő generációk számára is” – fogalmazott Csonka Takács Eszter a tábla átadásakor, mely a kulturális sokszínűséget is jelképezi. Egy fát ábrázol a szellemi kulturális örökség logója, melynek lobkoronája ujjlenyomat, ami az egyediséget, a kulturális sokszínűséget jelképezi, s egyben nyomot is hagy a világban. Portálunknak elmondta, folyamatosan érkeznek hozzájuk a pályázati anyagok, idén nyáron öt újdonsággal gazdagodott ez a

különleges jegyzék

, közte a tápéi gyékényművességgel is. Az igazgató szerint nagyon fontos, hogy minél több közösség megfogalmazza saját identitását, számba vegye értékeit, és hogyha kell, tegyen azért, hogy ezek fenn is maradjanak. Török Gizella a SZEGEDma.hu-nak elmondta, közel ezer éve is ismert volt Tápé a gyékényszövésről, a hagyomány a mai napig családon belül öröklődik. Ő is, akárcsak az egyesület többi tagja, már gyerekkorában megtanulta a gyékényszövés technikáját, be kellett segíteniük a szülőknek. Amikor azt látták az asszonyok, hogy lassan kiveszik ez a hagyomány, akkor tizenhárom évvel ezelőtt egyesületet hoztak létre, hogy átadják tudásukat a felnövekvő generációnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.