Írjon nekünk

Bulvár

Halkavalkád az újszegedi partfürdőn, a SZEGEDma is főzött + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

halfesztival_32_gsSzépségverseny, sárkányhajók és sok-sok fortyogó bogrács – színes programok kísérték a XVII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivált a hétvégén. Portálunk a Telin TV-vel élőben tudósított a helyszínről, megfőztük HÍR-ös halászlevünket is!

17.00 Késő délutánra már a legaprólékosabban főző szakácsok bográcsa is kiürült, kellemes nyári időben egy pohár fröccs vagy sör mellett sziesztáznak a partfürdőn hallevezők. A Hódmezővásárhelyről érkezett Kiss-Mizsei László is túl van már az ebéden, családjával a kellemes délutáni időben tett egy sétát. “Őszintén bevallom, hogy otthon bajai módra főzzük a halászlevet, és bár a szegedit is szívesen fogyasztjuk, a ‘halhagyomány’ nálunk a gyufatésztás receptet jelenti. A gyerekek is tudnak enni a levéből, hiszen a húst külön szedjük, és nem kell félniük a tésztától” – árulta el portálunknak a családfő.

Az Idősügyi Tanács szomszédságában a jó hangulatról is gondoskodtak.

Helyenként gólyatáboros pólóban sétáló fiatalokkal is találkozhatunk, hiszen a halfőzők szomszédságában táboroznak az SZTE elsőévesei is, akik már az esti bulira készülnek. Portálunk HÍR-ös halászlevére nem volt panasz, a bőséges ebédet elfogyasztva hamarosan mi is sátort bontunk.

14.30: A Fidesz sátornál az SZKKSE női kézilabdásai halászleveznek Marosán György vezetőedzővel az élen, Gyimesi László a párt helyi elnöke és Pocsai Blanka képviselő vendégeként. A nyáron számos erősítést, a szezon végén dobogós helyezést tervező NB I/B-s csapat vasárnap Kecskeméten kezdi a szezont.

14.00: A SZEGEDma.hu mesterszakácsa, Oláh János a halászléreceptjét a gyálaréti paprikatermesztőtől, Farkas Andrástól tanulta, aki megtisztelte portálunk standját, és kétkanálnyi kóstolás után annyit mondott, hogy ízletes, érződik rajta a többféle halíz (tükörponty, nyurgaponty, márna, harcsa került a bográcsba).

13.00: A legtöbb helyen elkészültek a halászlevek. Frank Sándor mesterszakács kóstolókörútját járja. Az ebéd előtt B. Nagy László kormánymegbízott a halászati törvény változásairól beszélt a sajtónak. A kormánymegbízott elmondta, hogy a halászból és a horgászok közötti feszültséget oldja fel az új törvény. Az országban 150 halász dolgozik, a megyénkben 18 hivatásos, míg horgászokból országosan 400, a megyében 14 ezer hajít be botot alkalmanként. “Az országban négyezer szabadvízfelület van, gyakori konfliktushelyzet, hogy a horgászok azt sérelmezik, hogy mindenféle eszközökkel lehalásszák a halállományt. Az új törvény többek között ezeket is szabályozza, ahogy a halőr jogi lehetőségeit is újraszabja” – mondta el B. Nagy László.

11.35: Alkalomhoz illően halászati eszközök bemutatójával települt ki az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A skanzen standjánál évszázados halászati eszközöket tekinthetünk meg, a vesszőből és hálóból is készült varsákat készítés közben is megtekinthetjük. Tóth Antal, az ONTE munkatársa a tiszai halászatról is beszélt nekünk: a folyó bizonyos pontjain horgászbokrok működtek, amelyek a földesúri tulajdonban lévő birtokokon béreltek területeket – ezért pénzzel, vagy a fogott hal egy részével kellett fizetniük.

A hálók mellett egy szatócsbolt hangulatát is felidézték a standnál, amelyet még Tápéról “helyeztek át” az emlékparkba. Demizsont, arató korsót, szenes vasalót és egy több mint százéves paprikatartó dobozt is megtekinthetnek az érdeklődők.

10.40:A SZEGEDma.hu standját meglátogatta Hatala József, korábbi országos rendőrfőkapitány, akit megvendégeltünk egy kis csemegével: mangalicaszalonna és tápai kenyér volt a menü. Az altábornagy elmondta, hogy igazán jól megágyaznak e falatkák a déli halászlének.

10.00: Megjártuk első körutunkat. Bár még a legtöbb helyen csak az előkészületek nyershalszagú mozzanatait csodálhattuk meg, volt aki külön büszkeséggel mesélte, hogy a hallékészítés első mozzanatától az utolsóig a Partfürdőn készítenek. A legtöbb helyen azonban az alaplét már pénteken megfőzték. Gyarmati Lajos már 15. alkalommal főz kint, ezúttal az A-10 Zrt. csapatát erősíti, az alaplevet ő is otthon készítette el, itt a friss halszeletek kerülnek bele. “Mi hagyományos módon készítjük, az alapléhez valót én magam fogtam, tiszai keszeg és kárász kerül bele. Az se baj, ha 15 órakor eszünk, de mi a kezdetektől a végéig mindent itt a folyóparton végzünk” – nyilatkozta a CBA Príma csapatáénak séfje, Magyar Csaba. “A Tisza vizéből készítjük” – emelte tovább az autentikus csúcsok felé a halászlevüket az egyik CBA-s – ami persze nem volt igaz, de az eredeti tiszai hallevet bizony a halászok a folyó vizéből készítették – abban az időben nem nagyon került bele fogamzásgátlók hatására hormon, vagy egy-egy aranybányából cián. A Szalma Tóni Team két szép kuktája is épp tiszai halakat sózott le, ők kisütik majd a szőke folyónk “szerencsés kiválasztottjait”. Az Imeris csapat 100 főre készíti a hallevet, ők még a halakat is itt darabolják, filézik. “Szerintem úgy van értelme az egésznek, ha minden egyes elemet itt vágnak fel, még a hagymát is, hogy minél frissebb legyen” – mondja az egyik nézelődő barátjának. A polgármester seniorjainál – akik nagyon kedvesen megajándékoztak minket friss lapjukka, a Senior Center hírlevéllel, melynek vezércikke egy SZEGEDma.hu írás -, az idősügyi részlegnél Kenyeres Lajos, a Szabad Város Egyesület önkormányzati képviselője bemutatta nekünk a fesztivál újonc csapatát, a Tarjáni Víztorony Tér Nyugdíjas Egyesületet, akik egy üstben főznek majd hallevet.

09.00: SZEGEDma on the Beach! – Már a Partfürdőről köszöntjük Olvasóinkat ahol sátrak erdejében, s tövében ügybuzog a nép, van aki még standot állít, máshol már a bogrács tartalmát kevergetik. Csendes, szolid nyüzsgés van egyelőre, s mindehhez verőfényes napsütés, s kissé hűvös, ám egyre melegedő szeptemberi reggel.

Szombat 5.00: A SZEGEDma.hu munkatársai nagy izgalommal várják a halfesztivál mai napját, a Partfürdő sürgés-forgását. Reggel 9-től mi is ott leszünk bográcsunkkal, az eseményekről folyamatosan beszámolunk.

Pénteken írtuk

Frissen főtt hallé illata járja át péntek este a Huszár Mátyás rakpartot, a XVII. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválra kilátogatók több helyen is vásárolhatnak az ízes tiszai levesből. Holnap reggel az óriási bogrács alá is begyújtanak majd – valamint a SZEGEDma HÍR-ös halleve is megfő!

Több száz éves bográcsban fő a SZEGEDma hala

Több mint száz csapat bográcsa alatt izzítják fel a tüzet szombaton a Partfürdőn, ahova már tizenhetedik alkalommal tér vissza a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál. A híres tiszai hallének hódoló közönséget számos színes program is várja szeptember 6. és 8. között a Tisza szegedi oldalán a rakparton, illetve Újszegeden. A nagyszínpadon péntek délután a Miss Alpok Adria Nemzetközi Szépségverseny és Csongrád Megye Szép Verseny döntősei vonulnak fel, majd szintén ezen a napon az R-GO és a Zsomboys Együttes készül koncerttel. Szombaton bábelőadásokkal és zenés műsorokkal várják a gyerekeket, a zárónapon cigányzenészek húzzák a talpalávalót, késő délután pedig Gáspár Laci ad koncertet, de a hétvége folyamán a sárkányhajók is ismét vízre szállnak.

Szerkesztőségünk sem maradhat le a gasztronómiai fesztiválról, szombat reggeltől a SZEGEDma.hu élőben jelentkezik a helyszínről, s természetesen a Telin TV is forgat. Fotós, videós beszámolóink és élő tudósításunk ideje alatt több száz éves bográcsunkban tradicionális alsóvárosi recept alapján főzzük meg mi is ebédünket. Tükörponty, tiszai ponty, harcsa és márna mellett szentmihályi paprika, makói hagyma, erdélyi só és tápai kemencés kenyér gondoskodik róla, hogy a nívós fesztiválhoz illő ebédet fogyaszthassanak munkatársaink és vendégeink!

A fesztivál idei részletes programját megtalálhatják hivatalos oldalukon.

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle.

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál