/

Kávézzon a tudománnyal! – Járványmatek, sárkánycsont és beszélő sejtek

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeptemberben kezdetét veszi az SZTE Tehetségpont által szervezett tudománynépszerűsítő előadássorozat, a Science Café. Lézerek, a járványok matematikája, állati eredetű gyógyszerek és az ősmaradványok legendái – csak néhány kulcsszó az őszi félév tematikájából.

A Science Café keretében a Szegedi Tudományegyetem oktatói és doktoranduszhallgatói tarthatnak tudománynépszerűsítő előadásokat – a szervezők szeretnék előmozdítani a tudomány és a nagyközönség közötti társadalmi párbeszédet a közérthető formában előadott tudományos témák megvitatásán keresztül. Fontos célként fogalmazódott meg, hogy a laikusok számára is élvezhető, érdekfeszítő tudományos témákat válogassanak a „kávé mellé”. A tehetséggondozó program jellegéből következik, hogy az előadók között a fiatalabb oktatói generáció képviselőit is megtaláljuk, vagyis PhD-hallgatókat, a jövő potenciális kutatóit, oktatóit.

A sorozat keretében, a november 21-i Science Café előadáson az SZTE Tehetségpont hat új vállalati ösztöndíját is átadja. A szervezet folyamatosan azon dolgozik, hogy a tehetséges szegedi hallgatók számára minél több ösztöndíjat biztosítson – ebben talált partnerre több cégben is, így a Givaudan, a Szegedi Vízmű, a Pick Szeged, a Ferroép, a Te-Di Trade, a Goodwill Pharma is ösztöndíjat alapított.

A Tehetségpont egyúttal a hallgatók figyelmét is szeretné ráirányítani a Science Caféra, mely kreditért felvehető kurzus az egyetemisták tanrendjében. A rendezvény népszerűségét mutatja, hogy az őszi szemeszterben több mint 130 hallgató vette fel óraként a Science Cafét, mely a tavaszi félévben is folytatódik majd. Az előadásoknak a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatoriuma és a Nagylabor ad helyet.

A Science Café őszi szemeszterének programja itt található!

Előző sztori

Idén is nagy volt az igény a nyári diákmunkák iránt

Következő sztori

Elfogadta a parlament az ötödik alkotmánymódosítást