Kajak-kenu: Hét arannyal zártak a magyarok Duisburgban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vajda AttilaA magyar versenyzők hét arany-, valamint öt-öt ezüst- és bronzérmet szereztek a németországi Duisburgban rendezett kajak-kenu világbajnokságon.

Az olimpiai számokat tekintve 4-1-2 volt a mérleg. A vasárnapi zárónapon kezdésként a kenus Vajda Attila és a kajakos Csay Renáta egyformán ezüstérmes lett a leghosszabb távon, 5000 m-en (a szintén kajakos Noé Milán hetedikként zárt), majd a 200-as döntőkben érem nélkül maradtak a magyarok. A Lantos Ádám, Nagy Péter kenu kettes és a Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kajakpáros negyedikként, egyesben Douchev-Janics ötödikként ért célba. Amióta Kovács és Janics egy párost alkot, még nem fordult elő, hogy egy versenyen ne állhassanak a dobogóra. A háromszoros ötkarikás bajnok Kovács eddig 31 világbajnoki címet szerzett pályafutása során, de 1998 óta most először esett meg, hogy arany nélkül utazzon haza.

A vasárnap délutáni program során aztán egy arannyal és két ezüsttel gyarapították érmeik számát a magyarok. Győzött az 500 méteres női kajaknégyes Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta összeállításban – Magyarország 2009 óta sorozatban negyedszer nyerte ezt a számot -, míg a Vasbányai Henrik, Mike Róbert és a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kenupáros egyformán másodikként ért célba fél kilométeren.

Kajak-kenu vb - Lakatos Zsanett és Takács Kincsõ ezüstérmes

A záró 4×200 méteres staféták során a Douchev-Janics, Vad, Fazekas-Zur, Kozák összeállítású női kajakos staféta remekül hajrázva megnyerte döntőjét, míg a Dudás Miklós, Tótka Sándor, Molnár Péter, Hérics Dávid összeállítású csapat harmadik lett a lengyelek és az oroszok mögött. A Nagy Péter, Korisánszky Dávid, Foltán László és Lantos Ádám alkotta kenus négyes hetedik helyen végzett a fináléban. Kozák és Fazekas-Zur egyformán három elsőséggel zárta a vb-t, ők lettek a küldöttség legeredményesebb versenyzői.

A szombati döntők során győzött a kajakos Kozák 500, a szintén kajakos Medveczky Erika és a Szabó, Fazekas-Zur páros 1000 méteren, továbbá a kenus Vajda, aki megvédte címét és a Vasbányai, Mike duó szintén egy kilométeren. A Kovács, Douchev-Janics kajakkettes második lett 500-on, Dombvári Bence (K-1, 1000 m), Lakatos (C-1, 200 m), a Dombi Rudolf, Kökény Roland duó (K-2, 1000 m) és az 1000 m-es kenunégyes (Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter, Vass András, Varga Dávid) pedig bronzérmet szerzett.

Egy-egy arany és bronz a váltókban, hét elsőséggel zártak a magyarok

A magyar versenyzők két éremmel, egy-egy arannyal és bronzzal zárták a vasárnap esti váltóversenyeket, s így összesítésben hét első, valamint öt-öt második és harmadik helyet szereztek a németországi Duisburgban rendezett kajak-kenu világbajnokságon.

A 4×200 méteres staféták során a Douchev-Janics Natasa, Vad Ninetta, Fazekas-Zur Krisztina, Kozák Danuta összeállítású női kajakos stféta remekül hajrázva megnyerte döntőjét, míg a Dudás Miklós, Tótka Sándor, Molnár Péter, Hérics Dávid összeállítású csapat harmadik lett a lengyelek és az oroszok mögött. Kozák és Fazekas-Zur egyformán három elsőséggel zárta a vb-t, ők lettek a küldöttség legeredményesebb versenyzői. A Nagy Péter, Korisánszky Dávid, Foltán László és Lantos Ádám alkotta kenus négyes hetedik helyen végzett a fináléban. Az olimpiai számokat tekintve 4-1-2 volt a magyar éremmérleg a németországi regattán.

Eredmények:
férfiak:

K-1, 4×200 m, világbajnok:
Lengyelország 2:27.605
2. Oroszország 2:27.967
3. Magyarország (Tótka Sándor, Dudás Miklós, Molnár Péter, Hérics Dávid) 2:28.092
C-1, 4×200 m, világbajnok:
Oroszország 2:48.255
2. Németország 2:50.205
3. Kanada 2:51.579
…7. MAGYARORSZÁG (LANTOS ÁDÁM, NAGY PÉTER, KORISÁNSZKY DÁVID, FOLTÁN LÁSZLÓ) 2:54.081

nők:

K-1, 4×200 m, világbajnok:
MAGYARORSZÁG (DOUCHEV-JANICS NATASA, VAD NINETTA, FAZEKAS-ZUR KRISZTINA, KOZÁK DANUTA) 2:49.415
2. Lengyelország 2:49.609
3. Oroszország 2:51.679

Bronzérmes a férfi 4×200 m-es kajakváltó

Bronzérmes lett a Dudás Miklós, Tótka Sándor, Molnár Péter, Hérics Dávid összeállítású férfi 4×200 méteres kajakváltó a németországi Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokság vasárnapi versenynapján.

Újabb három magyar érem, megvédte címét a női négyes

A magyar versenyzők a vasárnap délutáni program során egy arannyal és két ezüsttel gyarapították érmeik számát a németországi Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokságon.

Győzött az 500 méteres női kajaknégyes Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta összeállításban – Magyarország 2009 óta sorozatban negyedszer nyerte ezt a számot -, míg a Vasbányai Henrik, Mike Róbert és a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kenupáros egyformán másodikként ért célba fél kilométeren.

Kozák Danuta; Fazekas Krisztina; Szabó Gabriella

A délutáni program során az első hat szám 500 méteres verseny volt.

A sort magyar részről az a Dombvári Bence nyitotta, aki szombaton, egy kilométeren pályafutása eddigi legjobb eredményét elérve harmadik lett. A Honvéd 20 éves kajakosa most óvatosabban kezdett, mint egy nappal korábban, féltávnál a 4-5. helyen haladt, s végül a hajrában sem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, negyedik lett. Győzött a német Tom Liebscher, míg a címvédő lengyel Marek Twardowski csak hatodik lett.

A folytatásban a győriek 26 éves kenusa, Nagy Péter a júniusi, portugáliai Eb-n elért hatodik hely után ezúttal egyetlen riválisát sem tudta megelőzni, azaz kilencedik lett, majd következett a női kenupárosok fináléja. Ebben a számban nem rendeztek előcsatározásokat, miután éppen kilenc hajó nevezett, így a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kettős is csak a döntőben szállt vízre először. A kontinensviadalon első lett a magyar duó (bár számukat a nevezők alacsony száma miatt nem ismerték el hivatalosan), s itt is esélyesnek számított. A legjobban a kanadaiak kezdtek, de a magyarok velük tartottak, s miután féltávnál ez volt az élen a sorrend, a hajrához is ez a két hajó érkezett elsőként. A tengerentúliak aztán nem engedték ki a kezükből a győzelmet, Lakatosék pedig a második helyen csaptak be. A többiek messze lemaradva érkeztek utánuk.

“Az elején a kanadaiak nagyon elmentek, nagyon erős balos szél volt, ami nekünk nem kedvezett. Aztán 100-150 méternél elindultunk, akkor úgy éreztem, hogy befoghatjuk őket, de aztán megint jött egy balos szél, s már nem tudtunk korrigálni. Tudunk ennél jobb pályát is, de azért persze örülünk az ezüstéremnek” – mondta az MTI-nek Lakatos Zsanett.

A Sík Márton, Boros Gergely kajakos duó remekül kezdett, 250-nél, majd 400-nál is vezetett, ekkor azonban “megállt alattuk a hajó”, s az ellenfelek sorra húztak el mellettük. Végül még a dobogóról is lemaradtak, hatodikak lettek.

A szombaton, 1000 m-en győztes Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros az egy nappal korábbi diadalt követően azt mondta, az 500 méter még kissé idegen számukra, de itt is szeretnének a dobogóra kerülni. Lassan kezdtek, a táv első felében a mezőnyben lapátoltak, miközben az élen az oroszok nagyon elléptek. A hajrához érkezve aztán méterről méterre jöttek fel Vasbányaiék, s bár a győztes oroszokat már nem sikerült beérniük, mindenki mást igen, így ezúttal ezüstéremnek örülhettek.

“Nagyon örülünk ennek a második helynek, hiszen úgy jöttünk ide, hogy ezren nyerjünk, 500-on pedig dobogón végezzünk, s ezt sikerült elérnünk. Utóbbi távon nagyon sokat fejlődtünk, ez is örömteli. – nyilatkozott Mike. – Most egyelőre nem foglalkozunk a jövővel, már nagyon várjuk a pihenőt, mert hosszú volt ez az év ” – tette hozzá.

A két második hely után már nagyon vártak egy diadalt a magyar szurkolók, s az 500 méteres női kajaknégyes – amely olimpiai és világbajnoki címvédő, sőt, 2009 óta minden vb-t megnyert – szállította is ezt. A piros-fehér-zöld hajó az elején együtt haladt a fehéroroszokkal és a németekkel – féltávnál fehérorosz, magyar, német volt a sorrend – a második 250 méteren azonban fokozatosan ellépett a többiektől, s egyre növelve előnyét, magabiztos győzelmet aratott. A vezérevezős Szabó Gabriella, valamint Kozák Danuta két éve, a szegedi vb-n, illetve tavaly, a londoni játékokon is tagja volt a kvartettnek, míg Fazekas-Zur Krisztina az ötkarikás diadalnak volt részese. Az egység negyedik tagja, Vad Ninetta újonc a hajóban.

“Azt terveztük el, hogy a szembeszél miatt nem lesz őrületes a csapás, és hogy a rajtra nagyon odafigyelünk – elemzett Kozák Danuta, aki szombaton egyesben is diadalmaskodni tudott. – Ez olyannyira jól sikerült, hogy azt hittem, visszalövik a startot, mert berajtoltunk. Ennek ellenére úgy éreztem, hogy a fehéroroszok nagyon elmentek, meg is ijedtem, de aztán féltávtól megindultunk, én pedig csak arra figyeltem, hogy az előttem ülő Gabit a fehérorosz első ember elé toljam. Krisztáék is tolták mögöttem a hajót, így a hajrában már csak arra kellett figyelnünk, hogy nehogy megbillenjünk. Egyszer aztán mégis megbillentünk, de ez már nem zavarta meg a győzelmünket ” – mondta.

A délutáni program zárásként következett az 1000 méteres férfi kajaknégyesek éremcsatája, benne a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású, olimpiai ezüst- és Eb-bronzérmes magyar egységgel. A nőkhöz hasonlóan ez a csapat is meggyőzően mutatkozott be pénteken az előfutamban, és szeretett volna dobogóra kerülni, de ez végül nem sikerült. A kvartett nagyot küzdött, de végül az oroszok, a csehek és az ausztrálok mögé szorulva ezúttal nem lett érmes.

A vb vasárnap este a három váltóval zárul, jelenleg a magyaroknak hat aranya, öt ezüstje és négy bronza van.

Eredmények, 500 m:

férfiak:
500 m:
K-1, világbajnok:
Tom Liebscher (Németország) 1:40.514 p
2. René Holten Poulsen (Dánia) 1:41.628
3. Arnaud Hybois (Franciaország) 1:41.802
4. DOMBVÁRI BENCE 1:42.466

K-2, világbajnok: Emanuel Silva, Joao Ribeiro (Portugália) 1:32.622
2. Raman Pjatrusenka, Vagyim Maknyev (Fehéroroszország) 1:32.711
3. Sébastien Jouve, Maxime Beaumont (Franciaország) 1:33.023
… 6. SÍK MÁRTON, BOROS GERGELY 1:33.171

C-1, világbajnok: Isaquias Queiroz Dos Santos (Brazília) 1:50.940
2. Vagyim Menkov (Üzbegisztán) 1:51.939
3. Erik Leue (Németország) 1:53.032
…9. NAGY PÉTER 2:01.609

C-2, világbajnok: Viktor Melantyev, Ivan Stil (Oroszország) 1:43.285
2. VASBÁNYAI HENRIK, MIKE RÓBERT 1:44.575
3. Jaroslav Radon, Filip Dvorak (Csehország) 1:45.082

1000 m:
K-4, világbajnok:
Oroszország 2:58.692
2. Csehország 2:59.375
3. Ausztrália 2:59.942
4. MAGYARORSZÁG (KAMMERER ZOLTÁN, TÓTH DÁVID, KULIFAI TAMÁS, PAUMAN DÁNIEL) 3:00.420

nők:
500 m:
C-2, világbajnok:
Laurence Vincent-Lapointe, Sara-Jane Caumartin (Kanada) 2:03.004
2. LAKATOS ZSANETT, TAKÁCS KINCSŐ 2:04.842
3. Nancy Millan, Maria Mailliard (Chile) 2:07.876

K-4, világbajnok: MAGYARORSZÁG (SZABÓ GABRIELLA, KOZÁK DANUTA, FAZEKAS-ZUR KRISZTINA, VAD NINETTA) 1:32.272
2. Németország 1:33.510
3. Fehéroroszország 1:33.642

később:
váltó előfutamok 17.00
váltó döntők 18.10

Érem nélkül maradtak a magyarok 200 méteren

A hat A döntő közül háromban volt piros-fehér-zöld hajó. Kezdésként a háromszoros ötkarikás bajnok kajakos Douchev-Janics Natasa – aki tavaly, az ötkarikás játékokon és idén, az Eb-n is harmadik volt ebben a számban – lemaradt a dobogóról egyesben, ötödikként zárt. A győzelem a címvédő és londoni bajnok új-zélandi Lisa Carringtoné lett, a bronzot pedig Janics sógornője, a szlovén Spela Ponomarenko Janic szerezte meg.

Következett a Lantos Ádám, Nagy Péter kenus duó, amely reálisan nem pályázhatott éremre, de nagyon szépen versenyzett, nagy küzdelemben maradt csak le a dobogóról, s végül negyedik lett a német, az orosz és a fehérorosz egység mögött.


Janicsnak 35 perce volt arra, hogy az egyesről áthangolódjon a párosra, ahol társával, Kovács Katalinnal – csakúgy, mint a júniusi kontinensviadalon – egyértelműen győzni akartak. A rajtjuk nagyon rosszul sikerült, s így “futniuk” kellett a riválisok után, de akármennyire igyekeztek és harcoltak, végül nemhogy a győzelem, de még a dobogós helyezés sem jött össze. Negyedikként zártak – ilyen, azaz hogy érem nélkül maradjanak, még nem fordult elő, amióta ez a két sportoló egy párosban szerepel. “Hibásnak érzem magam a rossz rajtunk miatt, mert őszintén szólva egy kicsit váratlanul ért” – mondta az MTI-nek Kovács. “A hangosbeszélő elnyomta az indítóbíró hangját, ezt azért nem érzem sportszerűnek, azt sem tudtam, hol tartunk a rajt előtt, fent sem volt a lapátom. A rajtban így kaptunk egy fél hajóhossznyi hátrányt, s bár utána szerintem nem mentünk rossz pályát, már nem tudtuk behozni a lemaradást.”

A háromszoros ötkarikás bajnok Kovács – akinek ez volt az utolsó száma a vb-n – eddig 31 világbajnoki címet szerzett pályafutása során (ezzel világrekorder), de 1998 óta most először fordul elő, hogy arany nélkül utazzon haza. Janics később a váltó tagjaként még vízre száll Duisburgban. A két kajakos nem nyilatkozott a finálé után.


A 200-as B döntőkben érdekelt magyarok közül Tótka Sándor (K-1) nyert, így összesítésben tizedik lett, Lantos (C-1) másodikként ért célba (11.), a Molnár Péter, Bán Kristóf kajakos duó pedig ötödikként zárt (14.).

Eredmények, 200 m

férfiak:
K-1, világbajnok: Petter Öström (Svédország) 34.644 mp
2. Mark De Jonge (Kanada) 34.674
3. Saúl Craviotto Rivero (Spanyolország) 34.896
…10. (a B döntőben 1.) TÓTKA SÁNDOR

K-2, világbajnok: Jurij Posztrigaj, Alekszandr Gyjacsenko (Oroszország) 31.182
2. Liam Heath, Jonathan Schofield (Nagy-Britannia) 31.755
3. Ronald Rauhe, Jonas Ems (Németország) 31.901
…14. (a B döntőben 5.) MOLNÁR PÉTER, BÁN KRISTÓF

C-1, világbajnok: Valentyin Gyemjanyenko (Azerbajdzsán) 38.462
2. Ivan Stil (Oroszország) 38.717
3. Alfonso Benavides Lopez De Ayala (Spanyolország) 39.060
…11. (a B döntőben 2.) LANTOS ÁDÁM

C-2, világbajnok: Robert Nuck, Stefan Holtz (Németország) 36.331
2. Alekszandr Kovalenko, Nyikolaj Lipkin (Oroszország) 36.551
3. Dmitrij Rabcsanka, Alekszandr Vocseckij (Fehéroroszország) 36.654
4. LANTOS ÁDÁM, NAGY PÉTER 37.031

nők:
K-1, világbajnok: Lisa Carrington (Új-Zéland) 39.522
2. Marta Walczykiewicz (Lengyelország) 39.712
3. Spela Ponomarenko Janic (Szlovénia) 39.951
…5. DOUCHEV-JANICS NATASA 40.349

K-2, világbajnok: Franziska Weber, Tina Dietze (Németország) 37.525
2. Karolina Naja, Beata Mikolajczyk (Lengyelország) 38.181
3. Nikolina Moldovan, Livera Moldovan (Szerbia) 38.223
4. KOVÁCS KATALIN, DOUCHEV-JANIC NATASA 38.508

A további program:
később:

500 és férfi K-4 1000 m-es döntők 15.15
váltó előfutamok 17.00
váltó döntők 18.10

Két ezüstérem 500 méteren

A kenus Vajda Attila és a kajakos Csay Renáta révén két ezüstérmet szereztek a magyarok az 5000 méteres táv vasárnap délelőtti döntőiben a németországi Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokságon.


Elsőként Vajda rajtolt a magyarok közül, éppen a házigazdák nagy kedvence, a szombaton, 1000 méteren mögötte második Sebastian Brendel mellől. Ez a két versenyző aztán már az első néhány száz méter után az élre állt, és el is húzott a mezőnytől, majd az első, nagy kör végén Brendel Vajdától is meglépett. Ugyan a magyar próbálta vele tartani a lépést, de a folytatásban már nem volt esélye arra, hogy beérje, így az egy kilométeren szerzett aranyérem után ezúttal második lett.

“Két éremért jöttem, ennél jobban nem is kell, hogy szerepeljek. Az 5000 méterre külön nem készültem, a tegnapi győzelem után raktam csak össze a hajót. A kormányzással akadtak problémáim, a hullámok nagyon +megvezettek+, de nagyon elégedett vagyok ezzel az ezüsttel” – nyilatkozott a parton Vajda.

A folytatásban Csayért szoríthatott a népes magyar szurkolótábor, a győri kajakos a júniusi, portugáliai Eb-diadal és a cali Világjátékokon aratott siker után itt is győzelemre tört. Álmai azonban hamar szertefoszlottak, az új-zélandi Teneale Hatton ugyanis már az első körben “megszökött” a mezőnytől, s előnyét fokozatosan növelve reménytelenné tette a többiek számára a felzárkózást. Csay az üldözőbolyban haladt, annak is az elején, s végül az ezüstéremért zajló csatát megnyerve másodikként haladt át a célvonalon.

Kajak-kenu vb - Csay Renáta ezüstérmes K-1 5000 méteren

“Ez az első síkvízi vb-m, tehát az ezüstéremmel nem lehetek csalódott. Én ugye maratoni versenyző vagyok, abban a szakágban hozzá vagyok szokva a sikerekhez, de ennek a második helynek is örülök.” – mondta a kétgyermekes anyuka Csay.

A férfiak hasonló számában Noé Milán próbálkozott magyar részről, de ő nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, hetedik lett a 24 fős mezőnyben.

A vasárnapi zárónapon még a 200 méteres finálékat rendezik (3 magyar hajó az A döntőkben), majd következnek az 500 és férfi K-4 1000 m-es éremcsaták (hét magyar egység), végül a váltók versenyei, utóbbiak szintén magyar részvétellel.

Eredmények, 5000 m:

Férfiak:
K-1, világbajnok: Ken Wallace (Ausztrália) 19:44.059 perc
2. Daniel Dal Bo (Argentína) 19:46.138
3. Edward Rutherford (Nagy-Britannia) 19:47.275
…7. NOÉ MILÁN 20:18.586

C-1, világbajnok: Sebastian Brendel (Németország) 22:17.864
2. VAJDA ATTILA 22:24.149
3. Mark Oldershaw (Kanada) 22:44.535

Nők:
K-1, világbajnok: Teneale Hatton (Új-Zéland) 22:08.367
2. CSAY RENÁTA 22:31.301
3. Anne Rikala (Finnország) 22:32.654

később:
200 m-es döntők 11.40
500 és férfi K-4 1000 m-es döntők 15.15
váltó előfutamok 17.00
váltó döntők 18.10

Előző sztori

Labdarúgás: mindszenti négyes Szőregen + FOTÓK

Következő sztori

Hétfői programajánló: sulikezdő bulik és filmklub

Legutóbbi hasonló cikkek