Közélet

ENSZ-delegáció látogatott a Szegedi Törvényszékre

ENSZ-delegáció látogatott a Szegedi Törvényszékre

2013. szeptember 27., péntek
ENSZ-delegáció látogatott a Szegedi Törvényszékre
P1030827

Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék megbízott elnöke, valamint Joó Attila, a törvényszék büntető kollégiumvezetője fogadta az ENSZ Emberjogi Tanácsa Önkényes Fogvatartással foglalkozó Munkacsoportja (Working Group on Arbitrary Detention - WGAD) delegációját, amely a Magyar Kormány meghívására szeptember 23. és október 2. közötti hivatalos országlátogatás keretében érkezett Szegedre.

A delegáció a szabadságtól való megfosztás magyarországi jogszabályi, igazságügyi és adminisztratív aspektusait tanulmányozza. A szakértők magyarországi tartózkodásuk során felkeresnek büntetés-végrehajtási intézetet, illegális bevándorlók fogadására kialakított és pszichiátriai intézményeket, tanulmányozzák a rendőrségi kapitányságon fogvatartottak helyzetét. A látogatás keretében a delegáció a civil szféra képviselő mellett a bíróság képviselőivel a Szegedi Törvényszéken találkozott. A Munkacsoport az Emberi Jogi Tanács (EJT) különleges eljárásai közé tartozik, azt az EJT elődje hozta létre 1991-ben válaszul az ilyen típusú elzásárások egyre gyakoribbá válására. A Munkacsoport az egyetlen olyan egyéni panaszokat elbíráló testület, amely nem egy nemzetközi egyezményen alapul, így a panaszosok köre nincs korlátozva. Évente háromszor ülésezik Genfben, ahol írásos anyagok alapján döntenek. A testület minden évben jelentést készít az Emberi Jogi Tanácsnak, amelyben röviden beszámolnak az egyéni panaszosok beadványairól is. A Szegedi Törvényszéken megtartott tanácskozás keretében szó esett a fogvatartásról, a fogvatartás hosszabbításának elrendeléséről, fogvatartással kapcsolatos panaszok kezeléséről, a menekültek fogvatartásának elrendeléséről, az előzetes fogvatartás elrendeléséről. A munkacsoport látogatása végén a Kormány, illetőleg az illetékes hatóságok bevonásával tapasztalataikat összegző beszélgetést fog tartani a Külügyminisztériumban. A mostani tapasztalatok alapján a munkacsoport 2014-re készíti el végső jelentését, amelyet bemutat az Emberi Jogi Tanácsnak és ajánlásokat is megfogalmaz az országlátogatás tapasztalatairól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.