Sport

Vívó-vb: Szilágyi Áron bronzérmes (FRISSÜL!) + FOTÓK

Vívó-vb: Szilágyi Áron bronzérmes (FRISSÜL!) + FOTÓK

2013. augusztus 7., szerda
Vívó-vb: Szilágyi Áron bronzérmes (FRISSÜL!) + FOTÓK
Szilágyi Áron

Bronzérmet nyert a kardozó olimpiai bajnok Szilágyi Áron szerdán a budapesti vívó-világbajnokságon. Női tőrözőink közül Knapek Edina és Mohamed Aida jutott legtovább kedden, de ők sem kerültek be a legjobb nyolc közé.

Szilágyi Áron bronzérmes

Bronzérmet nyert a kardozó olimpiai bajnok Szilágyi Áron szerdán a budapesti vívó-világbajnokságon. A londoni játékok győztese a spanyol Sergio Escudero, a román Ciprian Galatanu, a 2004-ben ötkarikás aranyérmes, címvédő olasz Aldo Montano és Gémesi Csanád magabiztos legyőzésével jutott az elődöntőig, ahol kiélezett küzdelemben 15-14-re kapott ki Nyikolaj Kovaljovtól. Orosz ellenfelével a tavalyi olimpia elődöntőjében is összecsapott, akkor 15-7-re nyert, ezúttal viszont sokkal szorosabb volt az asszó. Mindkét vívó többször vezetett, de a végén Szilágyinak kellett kapaszkodnia. 11-13-ról még visszajött 14-14-re, az utolsó - tiszta - tust viszont Kovaljov adta, ezzel ő jutott a döntőbe, a magyar kardozó pedig harmadikként fejezte be az egyéni versenyt.

Nem szereztek érmet a kerekesszékesek

Érem nélkül maradtak a magyar kerekesszékes vívók a budapesti világbajnokság szerdai napján. A női tőrözők versenyében az A sérültségi kategóriában Krajnyák Zsuzsanna az 5., Hajmási Éva a 8., Juhász Veronika a 11. helyen végzett. A B kategóriában Dani Gyöngyi 8. lett. A férfi kardozóknál az A kategóriában két magyar volt érdekelt, Osváth Richárd a 13., Döme István a 23. helyen zárt. Csütörtökön a férfiaknál és a nőknél is a párbajtőrözők küzdelmeivel folytatódik a vb a kerekesszékes vívók számára.

Három magyar a nyolc között, biztos az érem férfi kardban

Szilágyi Áron és Gémesi Csanád egymással vív a férfi kardozók negyeddöntőjében, így már biztosan éremmel zárják a magyarok az első "éles" versenynapot a budapesti vívó-világbajnokságon. Hogy teljes legyen a hazai szurkolók öröme, harmadikként Szatmári András is bejutott a legjobb nyolc közé. A Londonban olimpiai bajnok Szilágyi a 2004-ben, Athénban ötkarikás győztes, nem mellesleg címvédő Aldo Montanóval csapott össze a nyolcaddöntőben, s a kiélezett küzdelemben végre igazán belemelegedett. A hangulat fokozásához az asszóvezető és a videobíró is hozzájárult, mégpedig azzal, hogy megítélt tusokat vontak vissza Szilágyitól. A vezetőbíró kétszer a sárgalapot is felmutatta Szilányinak, az egyiket korai beindulás miatt, a másikat meg azért, mert éppenséggel nem indult el rajtra, hanem jelezte: Montano ugrott ki. Mindezekkel együtt is magabiztos győzelmet aratott a magyar kardozó, leginkább annak köszönhetően, hogy képes volt egylámpás, tiszta tusokat adni, melyeket nem lehetett elvenni tőle. "Tudtam, hogy Montano sokat fog foglakozni a zsűrivel, ki akar majd zökkenteni a ritmusból, ezt a lehetőséget nem volt szabad megadni neki. Emellett agresszívabbnak kellett lennem nála. Nem tudott meglepni" - fogalmazott Szilágyi, hozzátéve, hogy most az egyik szeme nevet, a másik viszont sír, mert a következő asszóját Gémesi Csanáddal vívja, akivel csapattársak, egész évben együtt készülnek. A korábban vívó Gémesi is meg tudta őrizni lendületét a harmadik asszójára is, és a 2008-ban Európa-bajnok Alekszandr Bujkevicset legyőzve lépett tovább. Nyolc-tizes állásnál nehéz helyzetben volt, de aztán megtáltosodott, előbb egyenlített, majd szép egylámpás találatokkal elhúzott, és végül 15-10-re győzött. Harmadikként Szatmári került be a negyeddöntőbe, mégpedig úgy, hogy 1-6-ról és 4-8-ról fordított a román Alin Bedea ellen. "Ez volt az első asszó, amelyben nekem kellett az eredmény után futnom. Családom és a barátaim is itt vannak, drukkolnak nekem, ez nagyon jó érzés, erőt ad. Mesterem, Szabó Bence jó tanácsokat adott, így sikerült váltanom. Nyugodtabb voltam az asszó második felében, az ellenfelem pedig túlizgulta a végét" - értékelt Szatmári.

Férfi kard eredmények a 16 között:

Gémesi - Alekszandr Bujkevics (fehérorosz) 15-10 Szilágyi - Aldo Montano (olasz) 15-9 Szatmári - Alin Bedea (román) 15-13

Mindhárom magyar kardozó a 16 között

Szilágyi Áron, Gémesi Csanád és Szatmári András is bejutott a legjobb 16 közé a férfi kardozók egyéni versenyében, a budapesti vívó-világbajnokságon. A hazaiak közül elsőként pástra lépő Gémesinek erős ellenfél jutott Daryl Homer személyében. A világranglistán hetedik amerikai nem is adta meg magát könnyen, de a lendületesen vívó magyar végül kicsikarta a győzelmet. A tengerentúli kardozónál nem volt ugyan egyszer sem az előny, ám hétszer is döntetlen állt az eredményjelzőn, utoljára 12-12-nél. A következő két akciót Gémesi fejezte be eredményesen, és aztán már hiába szépített Homer, az utolsó tust megint csak a magyar vívó adta. "Nagyon nehéz asszó volt, kemény az amerikai fiú, igencsak meg kellett dolgozni vele, fizikailag sokat kivett belőlem ez a párharc" - összegzett tömören Gémesi.

Vívó-vb - Férfi kard egyéni verseny

Később Szilágyi és Szatmári egyszerre vívott. London olimpiai bajnoka simán nyert a román Ciprian Galatanu ellen. Az elején óvatos volt, nem rontott neki ellenfelének, de aztán szépen lassan magabiztos előnyt szerzett, amit a végéig meg is őrzött. "Bár két sima asszón vagyok túl, érzem, hogy nagyobb a feszültség bennem, mint általában. Örülök, hogy sokan jöttek ki és hangos a lelátó" - nyilatkozott Szilágyi, hozzátéve, hogy következő mérkőzésére, a hozzá hasonlóan olimpiai bajnok olasz Aldo Montano elleni asszóra minden erejét össze kell szednie. Pár perccel később Szatmári is csatlakozott társaihoz, mivel fordulatos összecsapáson legyőzte a fehérorosz Aliakszej Lihacseuszkij. Volt egy nagy vesztese a második fordulónak: a világranglista-vezető olasz Diego Occhiuzzi, aki tavaly az olimpiai döntőt vívta Szilágyival, 15-14-re kikapott a grúz Szandro Bazadzétől. Az asszó nagyon lassan ért véget, 14-14-nél percekig együttes találatok estek, aztán Bazadze egylámpás tussal vetett véget az "állóháborúnak".

Vívó-vb - Férfi kard egyéni verseny

Férfi kard eredmények a 32 között:

Gémesi - Daryl Homer (amerikai) 15-13 Szilágyi - Ciprian Galatanu (román) 15-10 Szatmári - Aliakszej Lihacseuszkij (fehérorosz) 15-13

Három magyar a 32 között férfi kardban

Mindhárom főtáblás magyar - az olimpiai bajnok Szilágyi Áron, valamint Gémesi Csanád és Szatmári András - sikerrel vette az első akadályt a kardozók 64-es tábláján a budapesti vívó-világbajnokságon. Elsőként Gémesi lépett pástra az amerikai Aleksander Ochocki ellen. Az asszó nem tartogatott különösebb izgalmakat, a magyar kardozó 2-0 után kapott ugyan egy találatot, de aztán hatot adott sorozatban, így gyorsan következhetett az egyperces szünet. A pihenőt követően sem változott a helyzet, Gémesi sokkal jobban vívott ellenfelénél, így végül kilenc tusnyi különbséggel győzött. Másodjára Szatmáriért szoríthattak a lelátókat szépen lassan megtöltő nézők. A fiatal magyar vívó Gémesihez hasonlóan végig vezetett, de szorosabb küzdelemben múlta felül a kanadai Joseph Polossifakist, aki ezzel együtt 4-3 után két tusnál közelebb sosem került a magyarhoz. Szatmári bátor vívással jutott a legjobb 32 közé.

Szilágyi Áron

Az utolsó akcióknál pár méterrel arrébb már az olimpiai bajnok Szilágyi és Sergio Escudero várakozott a számukra kijelölt páston. Aztán ahogy véget ért Szatmáriék asszója, kezdődhetett Szilágyiéké. A magyar kardozónak kellemes ellenfele volt a spanyol, aki mindössze hat találatot tudott adni. Szilágyi sok akciója egylámpás tussal ért véget, az asszót pedig egy látványos parád-riposzttal, azaz védés-visszavágással zárta le. A negyedik magyar induló, Iliász Nikolász nem jutott fel a főtáblára.

Férfi kard eredmények a 64 között:

Gémesi Csanád - Aleksander Ochocki (amerikai) 15-6 Szatmári András - Joseph Polossifakis (kanadai) 15-11 Szilágyi Áron - Sergio Escudero (spanyol) 15-6

mohamedaida05_mti_fi

Knapek és Mohamed is kiesett, nincs már magyar női tőrben

Knapek Edina és Mohamed Aida is kiesett a nyolcaddöntőben, így nem maradt magyar versenyző a női tőrözők szerdai egyéni küzdelmeiben a budapesti vívó-világbajnokságon. A két hazai vívónő egy időben lépett pástra a 16 között, ám míg az egyik mérkőzésen, Mohamed ellen az olimpiai bajnok olasz Elisa di Francisca folyamatosan szúrta a tusokat, a másik páston végig élt a magyar remény. Mohamed nagyon egyoldalú találkozóján Solti Antal tanítványa csak 0-5-nél adta első találatát, s összességében is csak háromig jutott. "Nagyon csalódott vagyok, mert szorosabb eredményre számítottam, de nem tudtam felvenni az olasz ritmusát" - mondta letörten az MTI-nek a Törekvés 37 éves sportolója.

knapekedina03_mti_it

A 32 között Varga Katalint búcsúztató Knapek gyorsan megszerezte a vezetést a szintén olasz Carolina Erba ellen, majd fokozatosan gyűjtögette a találatokat 8-3-ig. Riválisa azonban még a második pihenő előtt megkezdte a felzárkózást, s a szünet után egy tusra megközelítette a magyart (8-7). Ezt a támadást Knapek még visszaverte, s később 10-8-ra is vezetett, ám Erba ezt követően mégis egyenlíteni tudott, majd 12-10-re elhúzott. Az utolsó fél percben Knapek visszajött a meccsbe, s nyolc másodperccel a vége előtt 13-13-ra egyenlített. Az ezt követő ráadásban Erba volt a kedvezményezett, így Knapeknek támadnia kellett, de a győztes tust az olasz adta. "Az elején jól ment a vívás, bíztam benne, hogy meg tudom tartani az előnyömet, de az utolsó három percben szinte lebénult a lábam, nem tudtam mit tenni" - nyilatkozta Knapek, hozzátéve, hogy a ráadás előtt adott két tusa után meg sem fordult a fejében, hogy nem ő talál majd a hosszabbításban. Szerdán még a férfi kardozók egyéni küzdelmeit rendezik a vb-n Szilágyi Áronnal, Gémesi Csanáddal és Szatmári Andrással. A főtáblás verseny 13.30 órakor kezdődik.

Női tőr eredmények a 16 között:

Elisa Di Francisca (olasz) - Mohamed Aida 15-3 Carolina Erba (olasz) - Knapek Edina 14-13

Knapek és Mohamed nyolcaddöntős

Knapek Edina Varga Katalint, míg Mohamed Aida a német Anne Sauert legyőzve bejutott a legjobb 16 közé a női tőrözők szerdai egyéni versenyében a budapesti MOL vívó-világbajnokságon.

vargakatalin-knapekedina01_mti_fi

A magyar-magyar párharcban az első találatot Knapek adta, majd 5-1-re és 8-3-ra elhúzott. Az első pihenőt Knapek 8-5-ös vezetésénél kezdték meg, a szünet után azonban Varga közelített honfitársához, s feljött 12-10-re. Ezt követően Knapek újítani tudott, ellépett 14-10-re, majd ismét Varga pillanatai következtek, 14-13 után azonban Knapek bevitte a döntő tust. "Ne haragudj!" - borult könnyes szemmel csapattársa nyakába a győztes. A két versenyző pár pillanatig egymást nyugtatgatta, majd Varga azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy bár szeretett volna győzni, nincs elkeseredve.

vargakatalin-knapekedina02_mti_fi

"Sok éve vívunk együtt, ismerjük egymást. A vége felé feltámadtam, de nagyon sok érvénytelen találatot vittem be" - mondta. Knapek a győztes mérkőzés után arról beszélt, hogy - miként egymás elleni asszóikban mindig, úgy most is - minden találatért nagyon meg kellett dolgozniuk. "Az egymás közötti asszóinkat nézve majdnem döntetlenre állunk. Egyszer egyikünk, másszor másikunk győz, most nekem sikerült" - mondta Knapek Edina.

mohamedaida02_mti_it

Mohamed Aida, miután az első tust bevitte, folyamatosan adta a találatokat Anne Sauernek. Az összességében sima mérkőzés során mindig megvolt a magyar három-négy tusos előnye, a végén pedig fölényes, 15-7-es sikerrel jött le a pástról. A nyolcaddöntőben Mohamed az olimpiai bajnok olasz Elisa Di Franciscával, míg Knapek a szintén olasz Carolina Erbával mérkőzik meg. Mindketten 11.45-től lépnek pástra.

Női tőr eredmények a 32 között:

Knapek Edina - Varga Katalin 15-13 Mohamed Aida - Anne Sauer (német) 15-7

Három magyar női tőröző maradt versenyben

Három magyar női tőröző maradt versenyben a 64-es tábla első fordulóját követően a budapesti MOL vívó-világbajnokságon. Knapek Edina és Varga Katalin két, Mohamed Aida pedig egy tussal verte első ellenfelét, Varga Gabriella viszont két találattal kikapott a hatszoros olimpiai bajnok, 13-szoros vb-aranyérmes Valentina Vezzalitól.

knapekedina01_mti_it

A SYMA Csarnokban már reggel nyolckor elkezdődtek a vb első "éles" napjának küzdelmei. Haza részről először Knapek lépett pástra a francia Astrid Guyart ellen. Változatosan alakult az asszó, kevés akció volt, sok találat közbeszúrásból esett. Knapek feszültnek tűnt, de 13-13 után jól koncentrált, az utolsó két tust ő adta, s kitörő örömmel nyugtázta, hogy vívhat a következő fordulóban is. A lelátón korábbi tőrözők - többek között Sákovicsné Dömölky Lídia, Lantos Gabriella és Érsek Zsolt - szurkoltak, s igyekeztek tanácsokkal ellátni az utódot, aki azért maga küzdött meg a sikerért.

vargakatalin01_mti_it

Nem sokkal később Varga Gabriella és Varga Katalin vívott egyszerre az A csarnok két oldalán. Előbbi jól kezdett a szülés után visszatért Vezzali ellen, 3-1-re elhúzott, azután viszont megtorpant. Az első egyperces szünetig a fegyvernem első számú klasszisa egy találatnyit faragott a hátrányából, majd a második szakaszban csak ő adott tust, szám szerint négyet. Varga ekkor nem tudott mit kezdeni Vezzali hatékony védekezésével. Az újabb pihenőt követően viszont megint aktívabbá vált, 7-7-re felzárkózott, de a vége megint az olasz tőröző elképzelése szerint alakult. "A rutinjával és a trükkjeivel nyerte meg ezt az asszót Vezzali" - jegyezte meg Kamuti Jenő. Varga Katalin az ukrán Alekszandra Szinitán fordulatos párharcban kerekedett felül. Hol itt, hol ott volt az egy-két tusos előny, amely néha háromra is nőtt, például 5-8-as állásnál. Varga 10-12-nél is nehéz helyzetben volt, de nem ijedt meg, így fordítani tudott. A következő körben Knapekkel fog vívni, azaz biztos, hogy a legjobb 16 között is lesz magyar.

mohamedaida01_mti_it

Utolsóként Mohamed Aidát szólították a pástra a lengyel Martyna Jelinskával szemben. Az első találatot még a rivális vitte be, erre Mohamed hárommal válaszolt, majd 10-3-ig ő irányította a mérkőzést. Ezután kicsit kiengedett, de a győzelme nem forgott veszélyben. "A lengyel tőrvívás folyamatosan jó, ráadásul kellemetlen ellenfelek. Aida azonban extraklasszis, ennél a vívónál mindenképpen jobb" - jegyezte meg Érsek Zsolt, a szöuli olimpián bronzérmes férfi tőrcsapat tagja. Solti Antal, Mohamed edzője szerint az elején tanítványa irányított, 10-5 után azonban átengedte a kezdeményezést, ezt vetélytársa kihasználta, és folyamatosan adta a tusokat. "Sima nyert meccs volt, amelyet saját magának tett szorossá Aida" - vélekedett a mester.

Női tőr eredmények a 64 között:

Knapek Edina - Astrid Guyart (francia) 15-13 Varga Katalin - Alekszandra Szinita (ukrán) 15-13 Mohamed Aida - Martyan Jelinska (lengyel) 13-12 Valentina Vezzali (olasz) - Varga Gabriella 12-10

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.