Írjon nekünk

Sport

Vívó-vb: világbajnok a férfi párbajtőrcsapat! (FRISSÜL!) + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Boczkó Gábor; Imre GézaA magyarok hatalmas taktikai csatában verték az ukránokat az aranyért. A női csapat 9., a női kerekesszékes párbajtőr egység bronzérmes!

Aranyérmes a férfi párbajtőrcsapat

Aranyérmet nyert az Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, Szényi Péter összetételű magyar férfi párbajtőrcsapat vasárnap a budapesti vívó-világbajnokságon. A magyar együttes a hiányos 64-es táblán a második fordulóban kapcsolódott be a vasárnapi küzdelmekbe, s az ausztrálokkal szembeni ráhangolódást követően a kazahokat is magabiztosan győzte le. A negyeddöntőben, a venezuelaiak elleni mérkőzésen már komolyan oda kellett figyelni, akárcsak az elődöntőben, ahonnan a lengyeleken keresztül vezetett az út a döntőbe. Az aranyérmet az ukránok taktikus, 42-38-as legyőzésével szerezték meg a magyarok.

A finálé a SYMA Csarnok mintegy háromezer főnyi közönsége előtt úgy kezdődött, hogy Rédli és Bogdan Nyikisin nem bocsátkozott vívásba, ezért a mérkőzésvezető passzivitás miatt máris kérte a második párt a pástra. Boczkó kezdeményezőként lépett fel, ezzel együtt az első tust ő kapta Vitalij Medvegyevtől, de aztán sorozatban adott hármat. Később kiderült, hogy Medvegyev az ukrán csapat gyenge pontja, egyetlen asszóját sem nyerte meg.

Boczkó Gábor; Imre Géza

Imre a harmadik párharcban egy tussal kikapott Anatolij Herejtől, aztán három olyan asszó következett, amelyben nem nőtt és nem is csökkent az egytusos különbség. A harmadik kör 16-15-ös magyar vezetésről indult. Imre Medvegyevvel szemben hirtelen ritmust váltott, az addigi óvatos, tapogatózó vívást akciódús küzdelem váltotta fel. Három, négy majd öt találatnyira nőtt a magyar előny. Rédli 28-23-nál lépett pástra, és 32-27-tel jött le a Herejjel vívott asszója után. A mérkőzést az elődöntőben combsérülést szenvedett Boczkó és Nyikisin küzdelme zárta le. Az ukrán aktív volt, igyekezett a pást végbe szorítani ellenfelét, több akciója eredményes volt, így feljött 34-32-re. Ekkor azonban Boczkó is többször egylámpás tust adott, a vége felé pedig nagy rohanássá vált az asszó. Nyikisin 42-38-as állásnál, hat másodperccel a vége előtt látta be, hogy erőfeszítése hiábavaló, s jelezte, számára véget ért az asszó. Ezzel eldőlt, hogy 12 év elteltével ismét világbajnok a magyar válogatott.

Nagy ünneplés kezdődött a csarnokban, zúgott a “szép volt, fiúk”, miközben a főszereplők alig hitték el, hogy végre összejött. A jelenlegi csapat 2009 óta minden világversenyről éremmel tért haza, de arany mostanáig nem volt közöttük.

Ez volt a hetedik magyar vb-arany a férfi párbajtőrözők csapatversenyében. Korábban 1959-ben, 1970-ben, 1971-ben, 1978-ban, 1998-ban és 2001-ben állhatott a dobogó tetejére magyar együttes. Utóbbi kettőnek már tagja volt Imre Géza, aki a győzelemért a két előző alkalommal és most is sokat tett.

“1991-ben, amikor a budapesti vb-n önkéntesként segédkeztem, reménykedtem abban, egyszer én is átélhetem, hogy hazai közönség előtt világbajnok lehetek. Akkor azért nem nagyon hittem, hogy ez sikerül” – mondta Imre. “Tizenkét év elteltével lettem ismét világbajnok. Ennek a mostaninak az értékét növeli, hogy hazai közönség előtt jött össze.”

“Nyugodt voltam, fájdalmat sem éreztem vívás közben, mert a profi orvosok rendbe hozták a lábamat” – jelentette ki Boczkó. “Világbajnokságokon eddig két ezüst és két bronzérmet szereztem, nagyon vágytam az aranyra. Külön öröm, hogy ezt hazai közönség előtt sikerült megnyernem.”

Boczkó emlékeztetett rá, az egyéni verseny után nagyon el volt keseredve, mert akkor nem jött össze az éremszerzés, de erőt adott neki Gyurta Dániel és a vízilabdacsapat világbajnoki sikere.

“Az volt a taktikánk, hogy szerezzünk vezetést, kíméljük a sérült Boczkót, hogy a végén ne neki kellejen mennie az eredmény után” – összegzett Rédli. “Két olyan rutinos versenyző mellett, mint Géza és Boczek élvezet vívni. Lázba hozott a közönség. Végig a mi akaratunk érvényesült. Jó idényt zártam, remélem, a lendület kitart a riói olimpiáig. Motivált és szenvedélyes vagyok, Rióban egyéniben és csapatban is olimpiai bajnok akarok lenni.”

“Nagyon szerettem volna ma én is vívni. Ez a nap elején adatott meg nekem” – nyilatkozott Szényi. “A legfiatalabb vagyok a csapatban, még be kell érnem, van rá időm. Boczkó sérülése után állandó készenlétben kellett állnom, ha bármi történik, bevetésre kész legyek.”

Férfi párbajtőr csapat döntő:
Magyarország – Ukrajna 42-38

A végeredmény:
1. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter)
2. Ukrajna (Anatolij Herej, Dmitrij Karucsenko, Vitalij Medvegyev, Bogdan Nyikisin)
3. Franciaország (Alexandre Blaszyck, Daniel Jerent, Ulrich Robeiri, Ivan Trevejo)

Bronzérmes a kerekesszékes női párbajtőrcsapat!

A harmadik helyen végzett a magyar női kerekesszékes párbajtőrcsapat vasárnap a budapesti vívó-világbajnokságon. A Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Jurák Andrea, Krajnyák Zsuzsanna összeállítású együttes a negyeddöntőben 43-41-re nyert Hongkong ellen, majd az elődöntőben 45-36-ra kikapott a paralimpiai bajnok Kínától. A bronzmérkőzésen a magyarok 45-30-ra múlták felül a négy közé meglepetésre bejutott Thaiföldet.

A magyar kerekesszékes vívók számára egy ezüst- és két bronzéremmel zárult a vb. “Több dobogós helyezést is szerezhettünk volna, sajnos az egyéni versenyek során többen is balszerencsésen, egy tussal szenvedtek vereséget” – értékelt Feczer Viktor, a válogatott edzője. “Mivel a csapatversenyek kiemelését az egyéni eredmények alapján készítik el, itt is nagyon nehéz volt a sorsolásunk.”

Kilencedik a női párbajtőrcsapat

Az észtektől elszenvedett vereséget követően mindhárom mérkőzését megnyerte a magyar női párbajtőr-válogatott, ezzel a kilencedik helyen végzett a budapesti vívó-világbajnokságon. A Szász Emese, Révész Julianna, Budai Dorina, Antal Edina összeállítású magyar csapat az alsó ágon a svájciakat, az amerikaiakat és a svédeket győzte le.

Női párbajtőr csapat a 9-16. helyért: Magyarország – Svájc 43-32
a 9-12. helyért: Magyarország – Egyesült Államok 36-27
a 9. helyért: Magyarország – Svédország 45-43

Döntős a férfi párbajtőrcsapat

Kiélezett küzdelemben, négy tussal felülkerekedett a lengyeleken, ezzel bejutott a döntőbe a magyar férfi párbajtőrcsapat a budapesti vívó-világbajnokságon vasárnap. Ellenfele az aranyéremért a franciákat ugyancsak szoros csatában legyőző ukrán együttes lesz.

Imre Géza, Boczkó Gábor és Rédli András lendülete az elődöntőben is kitartott, a pástra lépő trió nagyszerű mérkőzésen verte meg az ugyancsak koncentráltan vívó lengyeleket.


Az összecsapás jelentős részében egy-egy tus volt a különbség a két csapat között, az ötödik asszóban azonban Boczkó megsérült. Egyszer csak leült a pástra, majd a combját fájlalta. Szényi Péter elkezdett melegíteni, de Boczkó vállalta a folytatást, és nem engedte el ellenfelét, Krzysztof Mikolajczakot: 20-20-nál történt a baj, s 23-23-mal adta át a helyét Rédlinek. Radoslaw Zawrotniak révén ebben az asszóban elléptek két találattal a lengyelek (28-30), de aztán Imre hozta a csapattalálkozókon szokásos formáját, 35-34-re fordított Mikolajczakkal szemben úgy, hogy a lengyel kétszer is kézzel védte támadását, a zsűri pedig ezt hagyta. A nyolcadik párban Rédli 5-4-re verte Tomasz Motykát, a SYMA Csarnok közönsége egyre emelkedettebb hangulatba került. A befejezésre Boczkó lépegetett fel a pástra, s sántítva, az akciók közti szünetekben egy lábon ugrálva is legyőzte Zawrotniakot, majd örömében a pástra vetette magát, miközben zúgott a “Boczek, Boczek”.

“Húzódás már volt a combizmomban, de most beszakadt. Elég fájdalmas, de asszó közben az adrenalin miatt nem figyeltem rá. Most alaposan megvizsgálnak, és majd kiderül, hogy vívhatok-e a döntőben – mondta Boczkó, magyarázatként hozzáfűzve, azért nem cserélték le az utolsó asszóra, mert Zawrotniak ellen általában tud vívni. – A lengyelektől még sosem kaptunk ki, de furcsa módon éppen ezért volt nehéz ez a mérkőzés.”

“Drámaian alakult ez a mérkőzés Boczek sérülése miatt – kezdte értékelését Rédli. – Nekünk kellett menni az eredmény után, ezért a szív és a lélek diadala ez a győzelem. A csodás közönség nagy erőt adott, remélem, estére megduplázódik a nézők száma, és ezzel párhuzamosan megkétszereződik a mi erőnk is.”


“Boczek az utolsó asszóban mindent, sőt még annál is többet kiadott magából – nyilatkozott Imre. – Aggódom a lába miatt, az ukránok ellen ugyanis jó lábmunka szükséges. Ezt tapasztalatból mondom, mert ebben az évben már többször találkoztunk velük és le is győztük őket. 2009 óta mindig dobogósok voltunk világversenyen, s ezt már most is elértük, hiszen az érem biztos, de szeretnénk fényesíteni, az arany ugyanis még hiányzik.”

Néhány perccel a magyaroké előtt ért véget a másik elődöntős találkozó, melyben az ukránok végig tartani tudták az ezúttal nem túlságosan aktív – 2011-ben arany-, tavaly ezüstérmes, olimpiai címvédő – franciákat, a végjátékban pedig ki is csikarták a győzelmet.

Férfi párbajtőr csapatverseny elődöntő:
Ukrajna – Franciaország 17-15
Magyarország – Lengyelország 45-41

Elődöntőben a férfi párbajtőrcsapat

A venezuelaiak legyőzésével bejutott az elődöntőbe a magyar férfi párbajtőrcsapat a budapesti vívó-világbajnokságon. A döntőbe kerülésért a lengyelekkel kell majd megmérkőznie a hazai együttesnek.

A magyarok az első három asszót követően magabiztosan, 15-8-ra vezettek, mivel Rédli András, Boczkó Gábor és Imre Géza is megnyerte saját párharcát. A következőben tovább nőtt az előny (20-12), de onnantól kezdve apadni kezdett. A hetedik asszó után már csak hárommal (34-31) vezettek a magyarok, a nyolcadikban Rédli és Francisco Limardo nem szándékozott akciózni, ezért passzivitás miatt a bíró leküldte őket a pástról, vagyis Boczkóra és az egyéni verseny negyeddöntőjében őt legyőző, később ezüstérmes, olimpiai címvédő Rubén Limardo Gascónra maradt a döntés.

Nagyon izgalmasan alakult az utolsó asszó, nem volt könnyű dolga Boczkónak. Limardo az együttes találatok mellett időnként egyedül is adott tust, igaz, a magyar párbajtőrözőnek is volt sikeres akciója. A venezuelai 39-38-ra felzárkózott, majd együttessel 40-39 lett az állás, miközben egyre fogyott az idő. A hátra lévő öt másodpercben három találat esett még: Limardo támadott, Boczkó pedig eredményesen védekezett a pást melletti lelátót teljesen megtöltő szurkolók nagy örömére. Az utolsó tusnál bemutatott örömkiáltása jelezte, mekkora feszültség szabadult fel benne.

Férfi párbajtőr csapatverseny negyeddöntő:
Ukrajna – Csehország 33-27
Franciaország – Olaszország 45-40
Magyarország – Venezuela 43-39
Lengyelország – Izrael 33-24

Negyeddöntőben a férfi párbajtőrcsapat

Két mérkőzés megnyerésével negyeddöntőbe jutott a magyar férfi párbajtőrcsapat a budapesti vívó-világbajnokságon. A Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter összeállítású válogatott az ausztrálok ellen melegített be, majd a kazahokat is magabiztosan, nagy fölénnyel győzte le.

A első két összecsapáson Boczkó, Imre és Rédli vívott a magyar együttesben. A nyolcaddöntő már komoly meglepetéseket tartogatott, az éremre esélyes csapatok közül kiesett a svájci, az amerikai és az orosz. A magyarok a negyeddöntőben a venezuelaiakkal csapnak össze.

Férfi párbajtőrben 41 válogatott indult, ezért a hiányos 64-es táblán az első forduló mérkőzéseit már szombaton levívták.

Férfi párbajtőr csapatverseny eredmények a 16 között:
Magyarország – Kazahsztán 45-31

Férfi párbajtőr csapatverseny eredmények a 32 között:
Magyarország – Argentína 45-31

Legjobb eseten kilencedik lehet a női párbajtőrcsapat

Nem jutott be a negyeddöntőbe, így ha a további mérkőzéseit mind megnyeri, akkor is csak kilencedik lehet a magyar női párbajtőrcsapat a budapesti MOL vívó-világbajnokságon.


A Szász Emese, Révész Julianna, Budai Dorina, Antal Edina összeállítású magyar válogatott az izraeliek elleni “kötelező” győzelemmel kezdte a napot a 32-es táblán, a következő fordulóban azonban rögtön nagyon erős ellenfelet, az idén Európa-bajnok észt együttest kapta, amelynek mind a négy tagja eljutott a legjobb 16-ig a világbajnokság egyéni versenyében. Az aranyérmes Julija Beljajeva a magyarok ellen nem vívott, de így is magabiztosan győztek az észtek.

Az első asszóját Révész, Szász és Antal is elveszítette, így három párharc után 8-15 volt az állás. Révész ezt követően még egyszer kikapott, mégpedig 5-2-re (10-20), Kovács Iván pedig a harmadik körre lecserélte őt Budaira. A következő asszóban 13-23-ra módosult az állás, majd Szász Irina Embrichhel szemben végre szórta az egylámpás találatokat, 11-6-ra nyerve faragott a hátrányon (24-29). Ezután Antal és ellenfele passzív volt, ezért következett az újabb pár. Budai lépett pástra és 30-40-es állásig jutott el. Végül Szász 5-4-re kikapott Kristina Kuusktól, így alakult ki a 34-45-ös végeredmény.

“Megleptek minket az észtek, pedig nagyon felkészültünk belőlük, elemeztük is őket videón. Az egyéni eredmény is rányomta a bélyegét a csapat teljesítményére – utalt arra Révész, hogy a hazai csapat két tagja nem jutott fel a főtáblára, ő maga pedig a legjobb 32 között fejezte be szereplést. – “Azért hozott le az Iván, mert az első két asszómban nem vívtam jól, teljes mértékben megértem a döntését. Ezzel együtt sajnálom, mert Embrichhel vívtam volna, akivel tudok vívni és készültem is nagyon ellene” – tette hozzá.


“Nagyon rossz érzés így kikapni – szögezte lesz Szász. – A lányokon látszott a győzni vágyás, de a nagy akarás nekik és nekem sem tett jót. Én eleinte feszült voltam, aztán lenyugodtam és az Embrich elleni asszóban már 11-6-ra nyerni tudtam. Ha az elején nyugodtabban vívunk, és nem engedjük el az ellenfelet ennyire, győzhettünk volna.”

Női párbajtőr csapat eredmények a 16 között:
Észtország – Magyarország 45-34
Női párbajtőr csapat eredmények a 32 között:
Magyarország – Izrael 45-29

A versenyben 31 válogatott indult.
Vasárnap még a férfi párbajtőrözők csapatküzdelmeit bonyolítják le.

Hírzóna

Szegedre érkezik a fallabda elitje

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szegedi Squash Club Szabadidőközpont ad otthont szombaton az I. osztályú férfi csapatbajnokság mindent eldöntő 3. fordulójának.

Tovább olvasom

Sport

Marin Sego Franciaországban is szurkol a Szegednek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Sport

Elhunyt Göröcs János, az UTE legendás labdarúgója

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Nyolcvanéves volt.

Tovább olvasom

Aktuál