Küszöbön áll egy korlátozott nyugati katonai csapás Szíriában

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

sziriaipolgarhaboruChuck Hagel védelmi miniszter kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok hadserege felkészült a Szíria elleni fellépésre, különböző sajtóértesülések szerint napokon belül nyugati katonai akció indulhat Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen, ez azonban várhatóan mind katonai szempontból, mind céljait tekintve korlátozott lesz.

“Megtettük a szükséges előkészületeket, hogy teljesíteni tudjunk bármit, amit az elnök elrendel” – közölte a Bruneiben tartózkodó Hagel. Jelenleg négy amerikai romboló állomásozik nem messze a szíriai partoktól, lőtávolságukon belül számos szíriai szárazföldi célpont található. A hadsereg a lehetséges légicsapásra is felkészült. Az Egyesült Államok egyes várakozások szerint a tengerről és/vagy a levegőből indítandó, manőverező robotrepülőgépekkel fog csapást mérni kiválasztott célpontokra.

Az NBC News amerikai hírtelevízió értesülései szerint a Szíria elleni rakétacsapások akár már csütörtökön megindulhatnak. Az NBC által idézett kormányzati illetékesek szerint a három – más források szerint két – napig tartó csapássorozat korlátozott lesz, és a katonai fellépés inkább üzenetet hivatott közvetíteni Aszadnak, mintsem erőinek meggyengítését célozná.

Szíriai ellenzéki források is arról számoltak be kedden, hogy nyugati hatalmak napokon belül katonai akciót indítanak Aszad erői ellen. A Reuters hírügynökség értesülései szerint ugyanakkor az esetleges akció célja csak és kizárólag az elrettentés lesz a vegyi fegyverek újbóli bevetésétől, nem pedig az Aszad-rezsim megdöntése.

Az állítólag közelgő katonai fellépés oka, hogy az ellenzék vádjai szerint az Aszadhoz hű hadsereg a múlt héten gáztámadást hajtott végre Damaszkusz egyik külvárosában, több száz ember halálát okozva. Ezzel Aszad egyes nyugati politikusok szerint átlépett egy határt a közel két és fél éve tartó és eddig 100 ezer halálos áldozatot követelő polgárháborúban. Damaszkusz szerint viszont a lázadók vetettek be vegyi fegyvert.

Az ENSZ hétfőn szakértőket küldött a helyszínre annak megállapítására, hogy valóban ideggázzal támadott-e a hadsereg, de a szakemberek munkája súlyos akadályokba ütközött: hétfőn orvlövészek rálőttek az őket szállító autók egyikére, kedden pedig el kellett halasztaniuk a vizsgálódást.

A keddi vizsgálat elhalasztását a szíriai kormányzat azzal indokolta, hogy a felkelők között viták vannak a biztonsági intézkedéseket illetően. Az ENSZ keddi közleményében arra szólította fel a feleket, hogy garantáljanak biztonságos áthaladást és hozzáférést az ellenőrök számára.

Az 22 államot tömörítő Arab Liga keddi nyilatkozata a szíriai kormányt tette felelőssé a gáztámadásért, az elkövetőket pedig “háborús bűnösöknek” minősítette, akiknek nemzetközi törvényszék előtt kell felelniük tetteikért. Az arab államok felszólították az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjait, kerekedjenek felül nézeteltéréseiken, és lépjenek fel a szíriai vérontás megfékezése érdekében.

A BT-ben a nyugati államok, illetve Oroszország és Kína nézeteltérései miatt mindeddig nem hoztak kényszerítő lépéseket a két és fél éve tartó szíriai polgárháborúval kapcsolatban.

Az amerikai és orosz álláspontok kedden sem közeledtek, sőt Washington bejelentette, hogy elhalasztották azt az orosz-amerikai külügyi találkozót, amelynek témája a szíriai helyzetre politikai rendezést kereső nemzetközi konferencia összehívása lenne. Az orosz külügy csalódottságának adott hangot emiatt.

Szaúd-Arábia külügyminisztere ugyanakkor “határozott és erőteljes” lépéseket sürgetett az Aszad-rezsimmel szemben, az Arab Liga pedig a jövő héten külügyminiszteri szintű találkozót tart a kérdésben.

Az állítólagos vegyi támadásra adandó esetleges katonai válasz megvitatása érdekében David Cameron brit miniszterelnök csütörtökre összehívatta a parlament alsóházának rendkívüli ülését. “Lesz egy világos kormányindítvány és egy szavazás arról, miként válaszoljon az Egyesült Királyság a vegyifegyver-támadásokra” – írta Twitter-üzenetében a kormányfő kedden.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy egy nyugati támadás az egész térséget lángba boríthatja. Ha a nyugati nagyhatalmak az Aszad-rezsim megdöntésére irányuló csapás mellett döntenének, akkor “nem zárhatóak ki a szélsőséges reakciók, kiváltképp Irán részéről, és még egy ismeretlen változó kerülne az egyenletbe: az oroszok” – mondta az AFP hírügynökségnek Joseph Bahout, a párizsi Science Po egyetem professzora. Ezt kedden Irán is megerősítette, amikor közölte, hogy “bármiféle Szíria elleni katonai csapás veszedelmes következményekkel járna a régió számára”.

Pont ezért tíz nyugati és arab állam vezető katonai tisztségviselői kedden egy Jordániában tartott tanácskozáson abban értettek egyet, hogy a Szíria elleni esetleges támadás csak bizonyos célpontokat érintsen. “Arra jutottunk, hogy a célzott rakétatámadások jelentenék a legfelelősségteljesebb és legtartósabb választ, amennyiben szükségessé válik a nemzetközi közösség beavatkozása Szíriában” – közölte a jordániai hadsereg egyik illetékese.

A Reuters értesülései szerint hétfőn a szíriai ellenzék már át is adott egy potenciális katonai célpontokat tartalmazó listát nyugati tisztviselőknek.

Orosz lapok ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy Szíria korszerű orosz légvédelmi rakétarendszerekkel rendelkezik, amelyek megnehezíthetik a Nyugat számára a kormányerők elleni légitámadást.

Előző sztori

PDSZ: szemfényvesztés a köznevelési törvény módosítása

Következő sztori

A tankönyvek több mint 95 százalékát már kiszállították az iskolákba