Így készüljünk a gyermekvállalásra: apa a szülőszobában

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Baba-mama-sorozat, 5. rész

apas_szulesSorozatunkkal a gyermekvállalást tervező, vagy éppen már gyermeket váró szülőknek szeretnénk egy kis útmutatást nyújtani, a terhességgel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket vesszük sorra. Ezúttal az apásszülésről beszélgettünk a szakemberrel.

A szülész-nőgyógyászok általában ajánlani szokták az apás szülést. „Kár kihagynia az apának a gyermeke világra jöttét, mert csodálatos pillanat” – mondta el portálunknak Fekete Zoltán szülész, nőgyógyász, urológus szakorvos, a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanársegédje. Nyilván egyéni hajlam és tűrőképesség kérdése is, hogy képes-e bent lenni a kispapa a szülőszobán, érdemes mérlegelni például, hogy mennyire tudja elviselni, hogy a párjának fájdalmai vannak, hogy szenved. A két ember egymáshoz való viszonyulása szépen megmutatkozik ilyenkor a szülőszobán, látszik, egy-egy krízishelyzetben hogyan képes a férfi támogatni a párját – magyarázta a szakember.

Jól bevett szokás, hogy van egy szék a szülőszobán, ha esetleg kifárad az apuka, vagy kevésbé bírja az orvosi eszközök, adott esetben a vér látványát. „Mindig azt mondom az apukáknak, hogy semmit sem von le a férfiasságukból, ha egy ponton azt mondják, hogy kimennek egy kicsit levegőzni a folyósóra” – folytatta Fekete Zoltán. Tudni kell azt mondani, hogy eddig bírta, és kint meg lehet várni, hogy megszülessen a gyermek. Ma már a szülések nagy százalékánál bent van az apuka, vagy legalábbis a vajúdás tágulási szakaszát végigvárják, majd visszatérnek akkor, mikor a baba már az anyuka mellkasán fekszik.

A szülésnél a szülésznő, az orvos és egy gyerekápoló van jelen (problémás, szövődményes szülésnél egy gyerekgyógyász is segédkezik). A születés után nyákleszívás történik. A csecsemőt ráteszik az anyuka mellkasára, ott hallgathatja az édesanyja szívverését, ettől szépen megnyugszik, betakarják – a bababarát szülőszobának ez az ismérve. Mikor már nincs lepényi keringés, átvágják a köldökzsinórt – apás szülésnél ezt az apuka is végezheti. Általában harminc percen belül a szülés után leválik a méhlepény is. Az újszülöttet átadják a gyerekápolónőknek, akik megfürdetik, lemérik a súlyát, hosszát, feljegyzik a születési paramétereit, rögtön névszalaggal látják el az elkeveredés megelőzése céljából. Majd visszahozzák a szülőknek, akikkel egy megfigyelő szobában tölti a szülést követő két órát.

Előző sztori

Fokozott hatósági ellenőrzés az EMI-táborban

Következő sztori

Szedjem, ne szedjem: mire (nem) jó a C-vitamin?