Írjon nekünk

Közélet

45 millióból szépült meg a Csillag + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Átadóünnepség a Szegedi Fegyház és BörtönbenMegújult a Szegedi Fegyház és Börtön főépületének homlokzata, míg a Dorozsmai úti II. objektum személyi állománya új öltözőket kapott. Az átadási ünnepségen a készülő büntetés-végrehajtási kódex koncepcióját is ismertették.

A Mars térre néző épületegyüttes homlokzatának rekonstrukcióját a műemlékvédelemmel és a városi főépítésszel egyeztetve végezték. Tikász Sándor bv. ezredes, a Szegedi Fegyház és Börtön intézetparancsnoka portálunknak elmondta, a százhuszonnyolc éves épület eredeti terveit is felhasználták, azok alapján pótolta a stukkókat és a bejárat fölötti oroszlánokat a kivitelező. A Dorozsmai úti II. objektumban pedig új öltözőket adtak át, melynek kialakítása 40 millió forintba került. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) által finanszírozott munkálatokra összességében 95 milliót költöttek.

„Régi adósságunkat törlesztjük a II. objektumnál, ahol a személyi állomány öltözőjét adtuk át. Ez azért fontos, mert eddig a börtönterületen az előzetesben lévők visszakapják a foglalkoztatóikat, ezáltal munka- és tanulási lehetőséget tudunk számukra biztosítani” – nyilatkozta portálunknak Csóti András, bv. vezérőrnagy. A BVOP megbízott országos parancsnoka a Csillag börtön külső homlokzatának rekonstrukciója kapcsán a falak között folyó munkáról is beszélt. „Az utóbbi években azt tűztük ki célul központilag, hogy aki csak tud, az minél többet dolgozzon. Ezen felül biztosítjuk a lehetőséget, hogy különböző tanulmányokat is folytassanak. Az összesen 17 ezer fogvatartott közül több mint kétezren tanulnak jelenleg is, közülük 40 fő egyetemi tanulmányait végzi” – tájékoztatott Csóti András.

Heteken belül megkezdődhet a büntetés-végrehajtás kódex társadalmi vitája

Átadóünnepség a Szegedi Fegyház és Börtönben

„Minden kormányzatnak meg kell határoznia a viszonyát az elítéltekhez. Meg kell határozni azt, hogy milyen funkciót szánnak nekik” – jelentette ki Felkai László. A Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerint a legfontosabb kérdés, hogy a több mint 17 ezer emberről le akar-e mondani a társadalom. „A kormányzati válasz az, hogy nem. Mindent meg kell tenni, hogy visszavezessük őket a társadalomba. Készül az új büntetés-végrehajtási kódex, melynek a társadalmi vitája heteken belül elkezdődik. A kormányzati szándék az, hogy ezt az Országgyűlés decemberben elfogadja” – szögezte le a közigazgatási államtitkár. A koncepció új alapokra helyezné a társadalomra kevésbé veszélyes fogvatartottaknak a külső kapcsolattartását, ezen felül pedig azokat is az eddigiektől eltérően támogatnák, akik hosszabb szabadságvesztés után szabadulnak.

„Egyik oldalról a társadalomra kevésbé veszélyes elítélteknél egy sokkal szabadabb belső mozgást kell alkalmazni, a másik oldalról pedig a kikerülteket kell támogatni. Azokat, akik hosszú ideig elszeparálva voltak a társadalomtól, mindenképp segíteni kell abban, hogy munkát kapjanak és lakhatáshoz jussanak” – részletezte. Az állam kedvezményes szálláslehetőséget biztosítana hat hónapon keresztül számukra, és akár a közfoglalkoztatás keretein belül is dolgozhatnának.

Jelentősen szeretnék a fogvatartotti zsúfoltságot is csökkenteni, több büntetés végrehajtási intézetet építését is tervezik. Az első Szirmabesenyőn jönne létre, s Felkai szerint az év végére a kormány biztosítani fogja a beruházás forrásait.

Közélet

Van, ami a Szent István téren is állandóságot képvisel már

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Lassan nincs olyan tér Szegeden, ahol ne tanyázna hajléktalan.

Tovább olvasom

Közélet

Európai siker a szegediek sétálóváros elképzelése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

“Akkora siker, mintha a Pick Szeged BL-t nyert volna.”

Tovább olvasom

Hírzóna

Sztárparádéval zárja az évet a Szegedi Nemzeti Színház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az óévet nagyszabású zenés szilveszteri gálával búcsúztathatják.

Tovább olvasom

Aktuál