Közélet

Több mint száz szegedi vízügyes segítette a dunai árvízvédekezést

Több mint száz szegedi vízügyes segítette a dunai árvízvédekezést

2013. június 20., csütörtök
Több mint száz szegedi vízügyes segítette a dunai árvízvédekezést
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 2013. júniusi rendkívüli dunai árvízvédekezéshez, amikor már látszódott, hogy egy komoly árhullámmal fog szembenézni az ország, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai az elsők között kerültek kirendelésre.

Mint

Kozák Péter

igazgató közleményében írja, az ATI-VIZIG műszaki szakemberekből és fizikai (gát- és csatornaőrök, gépészek, hálózatszerelők, lakatosok) létszámból álló első kontingense 41 fővel – az Országos Műszaki Irányító Törzs utasítására - 2013. június 4-én indult útnak Győrbe, a dunai árvízvédekezési munkák segítésére. A győri vízügyi igazgatóság (ÉDUVÍZIG) területén, ezen a napon este 6 órakor meg is kezdte a szegedi csoport Győrben és Győrújfalun a 12 órás, reggel 6-ig tartó éjszakai műszakot. Az egyre növekvő víztömeggel együtt egyre több szakmai és fizikai segítségre volt szüksége a győri kollégáknak. Az ország szinte minden vízügyi igazgatóságától nagy állományok indultak a segítségnyújtásra, így a szegedi vízügytől is újabb 21 fő került kivezénylésre. A létszám egy része a győrújfalui töltésszakaszra, másik része pedig az almásfüzítői árvízvédekezési munkákhoz került. A rekordárvíz levonulásának időszakában, a budapesti Országos Műszaki Irányító Törzs központi ügyeleti munkáját – többek között - négy szegedi vízügyes szakember is támogatta. Kozák Péter igazgató,

Kádár Mihály

műszaki igazgatóhelyettes és

Sági János

szegedi szakaszmérnök pedig a Visegrád, Dunabogdány, Tahitótfalu, Kisoroszi, Leányfalu, Budakeszi, Budakalász, Pilismarót, Süttő, Neszmély, Dunaalmás és Lábatlan települések önkormányzati védekezéseinél vettek részt, mint műszaki vezetők, szakértők. Három vízhozam mérő kolléga a Duna folyó Dombori, Paks, Dunaújváros, Dunaföldvár térségében végzett folyamatosan mérési feladatokat. Az Igazgatóság PR munkatársa – a budapesti központ utasítására – a győri vízügy igazgatóság árvízvédekezési kommunikációs munkáját koordinálta. Az árhullám előrehaladásával újabb vezénylésekre került sor. Az Igazgatóság dolgozói létszámából további 7 fő műszaki és fizikai a bajai vízügy (ADUVIZIG) működési területére, Újmohácsra, 17 fő a székesfehérvári Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) területére, Szekszárdra került kirendelésre. A Győrnél védekező kontingensből 30 kollégát Dunafalvára és Bátára irányítottak át, valamint az ATI-VIZIG újabb 5 kollégája szintén a bátai árvízvédekezés helyszínére utazott. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság összesen több mint 100 dolgozójával: műszaki szakembereivel, gát- és csatornaőreivel, gépészeivel, gépkezelőivel, hálózatszerelőivel, vízhozam mérőivel, lakatosaival, programozóival, kommunikációs szakemberével, sofőrjeivel, gondnokaival, segédmunkásaival járult hozzá a rekordméretű árvíz sikeres védekezési munkáihoz. Kollégáink szakmai irányítási, kommunikációs, és fizikai (homokzsáktöltés, töltésmagasítás, nyúlgátépítés, bordás megtámasztás építése, szivattyúkezelés stb.) munkát végeztek. Szükség volt a szakértelemre, hiszen a rengeteg közerőt (honvédség, katasztrófavédelem, tűzoltóság stb.), önkéntest megfelelő vízügyes szakmai utasításokkal kellett ellátni ahhoz, hogy eredményes legyen a munka, s így kellően hatékony a védekezés. Az ATI-VIZIG ügyeletét (központ, szakaszmérnökségek, Műszaki Biztonsági Szolgálat) több mint 30 kolléga látta el, a többi dolgozói létszám pedig a mindennapi teendők ellátásában állt helyt. Az emberi erőforráson kívül, a rendelkezésére álló eszköz tartalékból 60 000 db jutazsák, 650 000 pp zsák, 1000 db árvízvédelmi karó, 930 db fáklya és 0,2 km vonalvilágítás át-, illetve kölcsönadásával járult hozzá az ATI-VIZIG a dunai árvízvédekezési munkákhoz. Az Igazgatóság árvízvédekezéshez kivezényelt dolgozóinak többsége – 10 - 14 nap szolgálat után - az elmúlt hét második felében, illetve a hétvégén érkeztek vissza a szegedi vízügyhöz, a Dunafalván védekező 32 kollégánk a tegnap esti órákban fejezték be szolgálatukat és érkeztek vissza az ATI-VIZIG működési területére. A rendkívüli dunai árvíz során a magyarországi vízügyesek ismét megmutatták méltán híres szakmai tudásukat. Mind a vízügyi ágazat, mind a köz- és önkéntes erő összefogása, egy sikeres árvízi védekezést eredményezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.