Egészség

OEP: az egyik legnagyobb siker a vaklicit

OEP: az egyik legnagyobb siker a vaklicit

2013. június 29., szombat
OEP: az egyik legnagyobb siker a vaklicit

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egyik legnagyobb sikere a vaklicitnek elnevezett gyógyszerárképző eljárás bevezetése volt - mondta az OEP főigazgatója.

Sélleiné Márki Mária

kifejtette: a vaklicit - amikor a cégek nem tudják, hogy az adott hatású gyógyszert a versenytársaik mennyiért kínálják az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak - eredményeképpen 2012-ben hétmilliárd forinttal költött kevesebbet a lakosság folyamatosan szedett, receptköteles gyógyszerekre, mint az azt megelőző évben. Ráadásul a vaklicitnek köszönhetően az OEP 28 milliárd forinttal tudta csökkenteni a gyógyszerár-támogatásra fordított kiadásait tavaly, ez az Országos Mentőszolgálat éves működési költségével egyezik meg - tette hozzá. A főigazgató beszámolt arról is, hogy a Hepatitis C betegség kezelésében alkalmazott új, innovatív gyógyszerkészítmények váltak elérhetővé, amelyek a betegeknek jelentős gyógyulási esélyt adnak. "Ma már elmondható, hogy a korábban gyógyíthatatlan Hepatitis C-betegek 80 százalékának a májustól finanszírozott, új gyógyszerkészítmények teljes gyógyulást jelenthetnek" - magyarázta. Hozzátette: elősegítették az áttétes vastagbélrák vagy tüdőrák esetén alkalmazott kezelések bővülését is. Az OEP a költséges gyógyszeres terápiákra 35 milliárd forintot fordít, ebből mintegy 20 ezer beteg részesül évente.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.