Gazdaság

Népszerű az online befizetés

Népszerű az online befizetés

2013. június 13., csütörtök
Népszerű az online befizetés

Az elektronikus mérlegbenyújtással és az elektronikus számlázás bevezetésével az állam és a gazdálkodó szervezetek évente mintegy 150 millió forintot takarítanak meg, hiszen nincs szükség sem papírra, sem nyomdai festékanyagra; a 2012. üzleti évre vonatkozó mérlegbeszámolókat már több mint 400 ezren adták le elektronikusan - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

A KIM szerdai közleményében ismerteti: az elektronikus mérlegbeszámolók költségtérítési díjának elektronikus díjfizetésére 2013. március 26. óta van lehetőség. A közzétételi költségtérítési díjat

a KIM Igazságügyi portálján keresztül

bankkártyával lehet kiegyenlíteni. Az online fizetési lehetőséggel nemcsak az állam jár jól, hanem az ügyfelek is, hiszen már pár percen belül megkapják a befizetésről szóló igazolást, a korábbi 4-5 napos határidővel szemben. A 2012. üzleti évre vonatkozó mérlegbeszámolókat több mint 400 ezren adták le elektronikusan. A megküldött mérlegbeszámolók informatikai ellenőrzésen esnek át, amelynek során 2013-ban a legtöbb problémát a cégjegyzékszám és adószám helytelen megadása okozta. Ez az új ellenőrzési funkció azonban a KIM szerint nagyban hozzájárul az elektronikus rendszerben tárolt beszámolók adatminőségének javulásához. A cégek által beküldött számviteli adatok szinte teljes egészében feldolgozhatók és más rendszer által is felhasználhatók, mivel elektronikusan kapcsolódik többek között az Ügyfélkapu és a NAV rendszeréhez is. Az elektronikus mérlegbeszámoló rendszer segít a céges működés átláthatóságának biztosításában, hiszen az átjárhatóság révén könnyen kiszűrhető, ha egy vállalkozás nem tett eleget a beküldési kötelezettségének. A közzétételre megküldött beszámolók a

www.e-beszamolo.kim.gov.hu

oldalon keresztül haladéktalanul, ingyenesen elérhetővé válnak. A cégek adminisztrációs terheinek csökkentése révén egyre több az olyan közbeszerzési eljárás is, ahol a pályázó cégre vonatkozó mérleget nem kell újra beadni, ha az már szerepel az E-beszámoló Rendszer aktuális éves adatbázisában. A KIM kidolgozta a Magyary Programban foglalt Jó Állam koncepcióval összhangban az elektronikus kormányzati szolgáltatások korábbinál hatékonyabb és felhasználók számára könnyen áttekinthető rendszerét. Ennek eredményeként számos ponton vált kényelmessé és ügyfélközpontúvá a közigazgatás. Ezzel együtt elindította egyszerűsítési programját, amelynek legfőbb célja a lakossági és a vállalkozói adminisztratív terhek csökkentése. A felesleges bürokrácia kiiktatásával kevesebb papírmunka, kevesebb nyomtatvány, kevesebb sorban állás, és egyszerűbb ügyintézési folyamat segíti az állampolgárokat - írja közleményében a tárca.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.