Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

ARC

Koch Csaba: Tökéletes borokat elérhető áron!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

koch_csaba01_gsEgy borászatnak és egy borásznak egyaránt fejlődnie kell folyamatosan – vallja Koch Csaba, aki úgy látja, a vörösborok terén is a gyümölcsösebb, könnyebb borok felé fog elmozdulni a piac. A borász nemrégiben termelői borkimérést nyitott Szőregen, célja, hogy minél közelebb kerüljön a fogyasztókhoz.

– Több mint húsz éve kezdett borászkodni, mit tapasztal, vannak-e ma Magyarországon a borkészítésnek buktatói, nehézségei?

– Sajnos nem vagyunk olyan helyzetben, hogy apáról fiúra szállhattak volna a birtokok és a tudomány, hiszen az előző rendszerben szinte mindenki elvesztette a földbirtokait. Családunk 1742. óta van Magyarországon, és minden felmenőm szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozott. Sajnos 1947-ben a svábok kitelepítésekor mindenünket elveszítettünk, nagyapám kis háztájin, mindössze 0,3 hektáron tudott gazdálkodni. Szép és jó borokat csinált, megtanultam tőle a szőlő- és borkészítés alapjait, de a fogyasztói ízlést folyamatosan nyomon kell követni, így mindig tanulni kell. Vallom, hogy a borászkodás a termőföldtől egészen a pohárig tart. A borásznak nagyon pontosan ismernie kell az adott terroirt, a termőtalajt, az oda megfelelő fajtát, s a művelési módot. Ez mind hosszú évek tapasztalata alapján alakul ki egy borászban, és sajnos a rendszerváltás előtti állapotok miatt nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy 50 vagy 100 éve ugyanazon a földbirtokon gazdálkodnak.

– A borversenyeken elért eredményei azonban azt mutatják, ha nincs is ennyi év tapasztalata, jó úton jár.

– Rengeteget járok borversenyekre bírálni, ilyenkor megkóstolhatjuk a szakma legjobb tételeit, így érzékelhetjük, merre megy maga a borászat. A boraimat is nagyon szeretem elvinni versenyekre, mert ez pontos képet ad arról, hogy a borásznak az adott terméke hol tart a többihez képest. Ha csak a fogyasztó oldalát nézzük, akkor csalóka képet kapunk, hiszen a marketing és egyéb befolyásoló tényezők jelentősen torzíthatják jó vagy akár rossz irányba is a bor megítélését. Ha valakinek például az előző évek munkái alapján jó a megítélése, akkor később fog visszajelzést kapni saját fogyasztóitól arról, hogy elment mellette a világ esetleg egy másik irányba. Az elmúlt pár évben rengeteg sikert értünk el borversenyeken. A nemrégiben megrendezett villányi nemzetközi roséversenyen két nagy aranyérmet és egy aranyat értünk el. A Hajós-Bajai borvidéki borversenyen Champion-díjas lett a 2011-es Barrique Sauvignonom, és számtalan aranyérmet kaptunk. Az idei nemzetközi kadarkaversenyen a nevezett százharmincnál is több borból Champion-díjas lett a 2011-es Kadarkám, amit kiemelkedő eredménynek tartok. Sorolhatnám tovább a versenyeket, mindegyiken szép eredményeket értem el.

– Ezekhez az eredményekhez azonban hosszú út vezetett…

– 1991-ben kezdtem el borászkodni, először csak lédig borokat készítettünk, később folyó borokat árultunk éttermekbe és kocsmákba. 2000 óta minőségi bort palackozunk, s azóta folyamatosan fejlesztettem a pincetechnológiámat. Kilencven hektáron gazdálkodom Hajós-Baján, és az elmúlt tizenhárom évben csak saját magam telepítettem az ültetvényt, egy sajátos szőlőtermelési technológiát dolgoztam ki, úgynevezett javított sylvose művelést, aminek az a lényege, hogy viszonylag kevés zöld munkával hagyjuk a szőlőt, hogy viszonylag nagy lombot hozzon, mert azt gondolom, a bor minősége szempontjából elengedhetetlen az, hogy megfelelő felületen történjen meg a fotoszintézis. A borászatban az a szép, hogy nagyon sok jó út van. Minden út jó, aminek a végén kijön egy jó bor, és minden bor jó, ami hibátlan, egészséges és tiszta ízű, és bizonyos fogyasztói kör ízlését kiszolgálja.

– Említette, hogy Hajós-Baján kilencven hektáron gazdálkodik, de Villányban is jelen van néhány éve. Alföldi borászként miként fogadták ott?

koch_csaba02_gs

– A villányi Vin Art Borászat érdekes módon jött. 2005-ben felkeresett egy házaspár, hogy nem tudnak továbblépni az adott szőlőtermesztési szintről, és azt szerették volna, hogy vegyem meg az ültetvényük egy részét, s alapítsunk ott egy pincészetet. Belementem a dologba, de hamar kiderült, hogy nem véletlen nem tudtak továbbjutni. A befektetett pénzemet nem tudtam már másként visszahozni, kerestem egy befektetőket, akik kivásárolták az ottani üzlettársaimat. 2008 környékén úgy éreztem, hogy a nyakamon maradt az egész, hiszen nem lehet száz kilométerről borászkodni, s azt sem tudtam, hogy a piac miként reagálja le azt, hogy Hajós-Bajáról Villányba jön egy borász. 2010-ben jelentem meg a piacon a boraimmal, és gyakorlatilag szinte minden létező díjat elnyertem, például 2010-ben Villány város vörösbora címet is, 2012-ben a Cannes-ban rendezett világbajnokságon csak én kaptam ezüstérmet a villányi rozémra az egész borrégióból. Csak magas minőségű borokat akarok ott készíteni, és nem is túl nagy mennyiségben.

– Azt vallja, hogy folyamatosan fejlődni kell, és igazodni a piachoz, a fogyasztók elvárásaihoz. Milyenek a mai vásárlók, milyen borokat keresnek?

– Jó irányba haladnak, azt tapasztalom, hogy a könnyebb, gyümölcsösebb, tisztább ízeket keresik. Hiszek abban, hogy a vörösborok is el fognak indulni egy gyümölcsösebb irányba. A fiatalosabb, sportosabb élethez egészségesebb táplálkozás is tartozik, és a könnyű ételekhez jobban passzolnak a gyümölcsösebb, könnyebb borok, nem is beszélve arról, hogy ezeknél maradnak meg azok a primer illatanyagok, amiket a gyümölcsből hoz. Az ilyen borokat szerintem sokkal jobban meg tudják szeretni a fogyasztók. Ez a fehérborok és a rozék esetében már beigazolódott.

– A borászatában ezek szerint törekszik gyümölcsösebb vörösöket készíteni.

– Ha valaki eljön a borászatomba, tudok neki mutatni könnyebb, gyümölcsösebb vörös bort, de van barrikolt. Közel tízféle vörösborom van, s ezek mindegyike más. E téren a borászok igyekeznek annyiféle irányzatot képviselni, mint ahány vörösboruk van. Ha leveszünk a polcról száz vörösbort, akkor az kis túlzással kilencvennyolcféle. Több éve készítek vörösbort például cabernet sauvignonból, ami kimondottan gyümölcsös, és évről-évre nő az eladás. Hiszek abban, hogy ebbe az irányába mozdul el a piac.

– A gyümölcsösebb borok készítése mellett milyen tervei vannak, mi az, amire számíthat a fogyasztó, ha a Koch borászat termékeiből válogat?

– Most hagyom abba az alsó kategóriákat, nem akarok mennyiséget növelni, inkább tökéletes, hibátlan borokat kell készítenünk, méghozzá elérhető áron. Szerintem az a jövő, hogy igenis oda lehet tenni a polcra ezer vagy pár száz forinttal drágább nagyon szép borokat. Ma Magyarországon talán ez az az összeg, amit kifizetnek az emberek. Leegyszerűsítve, megpróbálok nagyon magas minőséget készíteni megfizethető áron.

– A Szegedi Borfesztiválról mi a véleménye, illetve mit tapasztal, milyenek a szegedi borkedvelők?

– Több mint tíz éve járok Szegedre, itt nagyon jó és igazán borértő a közönség. Borotai borászatom van, mellette egy gyönyörű panzióm, borturizmussal is foglalkozom, és a legtöbb vendégem pont Szegedről jön. Nemrég nyitottam egy termelői borkimérést a Szőregi út 38. szám alatt, ahol kedvező áron kínálom a boraimat, ezzel is megpróbálunk közel kerülni a fogyasztóhoz. A kereskedelmi láncok viszonylag nagy árréssel dolgoznak, ami érthető is, én viszont azt szeretném, hogy a fogyasztó olyan közel kerüljön a borászathoz, amennyire csak lehet. Éppen ezért Szeged mellett Pécsen és Budapesten is tervezek borkimérés nyitását, mert ennek van jövője.

Tovább olvasom

ARC

31 év után végleg lehúzza a rolót a Mars téri könyvesbódé

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az utcai könyvárusok felett eljárt az idő – mondta lapunknak Holczer János, a Mars tér ikonikus könyvesbódéjának vezetője, aki vásárlók hiányában kénytelen végleg bezárni a boltot.

Tovább olvasom

ARC

Lélegzetelállító felvételeken tárulnak elénk Szeged éjszakai fényei

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Kaszás Imre amatőr fotós kiváló felvételeinek köszönhetően most elénk tárul a kivilágított Szeged.

Tovább olvasom

ARC

Bátyi Zoltán: Az élet sokkal izgalmasabb történeteket tud írni, mint én

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Jogász és újságíró végzettsége is van, több mint 7000 cikk, tizenöt saját könyv köthető a nevéhez

Tovább olvasom

Aktuál