Írjon nekünk

Szórakozás

Keddi programajánló: Weöres Sándor emlékest és gyermekprogramok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

agora gyerekkucko2A vakáció beköszöntével a Somogyi-könyvtár számos színes programot kínál a gyerekeknek több helyszínen. A SZAB-székházban Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából tartanak előadást, míg a Zéróban kiállítás nyílik.

A fiókkönyvtárak 2013 nyarán is gazdag szabadidős programkínálattal várják a vakációzó gyerekeket. Kedden 10 és 12 óra között Mesematiné – meseolvasás és papírfigura készítés az Északvárosi fiókkönyvtárban (Gáspár Z. utca 6.) Pajer-Boross Dóra könyvtáros vezetésével. Érdeklődni lehet a 635-357-es telefonszámon, vagy a helyszínen.

A Móra utcai fiókkönyvtárban szintén 10 és 12 óra között gyöngyfűzésre és diavetítésre várják a gyerekeket a Móra utcai fiókkönyvtárba (6725 Szeged, Móra utca 21.). A foglalkozást Mojzesné Süli Anna könyvtáros vezeti. Érdeklődni lehet: a 635-396-os telefonszámon, vagy a helyszínen. További információkat ITT olvashat a könyvtár vakációs programjairól.

Játék- és mesedélutánok az Agóra Gyermekkuckóban is várják a vakációzókat. Kedden 14 órától Játék-maraton – kreatív logikai és fejlesztő játékok kal várják az érdeklődőket.

agora gyerekkucko

16 és 18 óra között Harmonika Klubba várják a gyerekeket és az érdeklődő fiatalokat a Szent-Györgyi Albert Agórába. „Programjainkra szeretettel várunk minden10. életévét betöltött érdeklődőt, aki szívesen megismerkedne a harmonikával, és megtanulná a harmonikajáték alapjait” – írják. A program – amit Mizsei Zoltán vezet – belépődíj nélkül látogatható.

Weöres Sándor költészete és irodalombölcselete – „A vers születése” címmel tartanak jubileumi előadást Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából 18 órától az MTA SZAB-székházban. Az előadó Bogoly József Ágoston irodalomtörténész lesz. A Weöres Sándor költészetével és gondolatvilágával foglalkozó előadás a 21. századi poétikák és kérdésfeltevések alapján vizsgálja az életművet. Weöres Sándor A vers születése című esszéjét és néhány jelentős versét a kultúra nyugati és keleti típusú összetevőinek költői gondolkodásformákat létrehozó művelődésmorfológiai és poétikai összetevői mentén elemzi az előadó.

The Beatles – képzőművészeti kiállítás nyílik 18 órakor a Zéró Art Caféban, a Mikszáth Kálmán utca 20. szám alatt. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Folyamatos kiállítások, programok:

A groteszk nagymesterének életét mutatja be szokatlan formában a Fekete ház új tárlata: az Örkény István emlékkiállítás dobozlabirintussal, a szerző saját hangját hallató telefonfülkével és egyedi installációs megoldásokkal várja a látogatókat. A kiállítás első fele hagyományos formában, eredeti dokumentumokon, személyes tárgyakon, relikviákon és kéziratokon keresztül ismerteti az író életét. A tárlat második fele – ahová egy trükkös ajtón keresztül léphetnek be a látogatók – interaktív elemek segítségével mutatja be Örkény kultikus műveit. A Tóték világát a doboztenger és egy kerti vécé jeleníti meg, mely az Isten hozta, őrnagy úr! című filmadaptáció részleteit vetíti. Az egypercesek a kartondobozokon jelennek meg szokatlan formában és helyeken, az Örkényre oly jellemző könnyedséggel.

orkeny05

A MÚOSZ alosztálya, a Magyar Karikaturista Művészeti Szakosztály elhozta Szegedre a tagjai által alkotott legjobb munkákat. A Magyar Karikaturista Művészeti Szakosztály 2012. november 5-én alakult meg. Rengeteg régi motoros, volt Ludas Matyis karikaturista van köztük, akikhez csatlakozott jó pár festőművész, grafikus és pár újságíró is. A kiállítás támogatója és szervezője az Art-Tour Kortárs Összművészeti Egyesület és a Zero Art Cafe. A Mikszáth Kálmán utca 20. szám alatti kávézóban az alkotások június 15-éig tekinthetők meg.

„Egyedül mindenkivel” – 100 éve született Weöres Sándor címmel látható tárlat a Somogyi-könyvtárban. Weöres Sándor születésének centenáriuma alkalmából a tárlaton bravúros írásképű költeményeiből, versváltozataiból, prózai munkáiból és kínai versfordításaiból is ízelítőt kapnak a látogatók. Érdekességképpen megtekinthető a költő családfája is, amelyet Czeizel Endre orvos-genetikus tett közzé Költők, gének, tehetségek című könyvében. Nyomtatásban megjelent első verse a Hajnal (Nyugat, 1932.), Pécsett kiadott kötetei (A kő és az ember, Hideg van, A teremtés dicsérete) mellett műfordításai (többek között A dzsungel könyve versbetétjei), kínai, görögországi utazásainak emlékei kelthetik föl az érdeklődők figyelmét. Csalóka Péter című színdarabjának 2010-es szegedi bemutatóját fotók és színházi plakát idézik. Az „Egyedül mindenkivel” című tárlat június 29-ig látható a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében.

Az EDF Galériában GASZTRO-ART címmel Gasztronómia a képzőművészetben témájú kiállítás nyílt. A kiállításon Szeged egykori és kortárs képzőművészeinek alkotásai valamint a szegedi műgyűjtők gyűjteményéből látható a gasztronómiához kapcsolódó témájú válogatás. A tárlat megtekinthető június 18-ig, hétköznapokon 10.00-18.00 óráig.

Fodor Anna babagyűjteménye augusztus 31-áig tekinthető meg a Szent-Györgyi Albert Agórában. Látogatható: hétfőtől-péntekig 8 és 20 óra között, míg szombaton 8-tól 17 óráig.

„Ácsolt fatornyok – Védelmező templomok” címmel nyílt időszaki tárlat a Móra Ferenc Múzeumban. A Néprajzi Múzeum anyagából összeállított új időszaki kiállítás az erdélyi tájegységek szakrális építészetének legjellemzőbb vonásait mutatja be a látogatóknak. A kiállítás 1945 előtt készült grafikákat és fotókat vonultat fel, így a látogatók betekinthetnek az erdélyi fatornyok, erőd- és vártemplomok világába, megismerhetik a templomépítészet legjellegzetesebb sajátosságait. A tárlat június 30-áig látogatható.

1_gs3

A Reök-palota két szintjén, tizennégy teremben láthatóak a 37. Szegedi Nyári Tárlat alkotásai. „A tárlat izgalmas barangolásra csábítja a látogatókat az elmúlt két évben született hazai festmények, grafikák és kisplasztikák között. Az egyik teremben geometrikus pontossággal megalkotott művek sorakoznak, a következőben nonfiguratív, expresszív, gesztuselvű alkotások, majd grafikák következnek, így az érdeklődők átfogó, hiteles, stilárisan sokszínű képet kaphatnak a kortárs magyar képzőművészeti alkotásokról” – fogalmazott Nátyi Róbert, a kiállítás kurátora. A tárlat július 7-éig látogatható.

callitaday01

Megvadult dinoszauruszok, szkafanderes foghúzás, unikornis-szelet tiltott gyümölccsel: ezek a jelenetek is láthatóak a „Call it a day” című képregény kiállításon a Kass Galériában. Mi történhet velünk 24 óra alatt? Észt, finn és magyar alkotók adnak választ a kérdésre képregények segítségével a Kass Galériában. A kortárs művészek a mindannyiunk életét meghatározó reggel-délben-este-éjszaka körforgását dolgozták fel egyedi és sokszínű formában, stílusban. A munkák között találunk egyszerű tusrajzokat, grafikákat és színes, mozgalmas képsorokat egyaránt. Az észtországi Finn Intézet ötleteként megszülető tárlat üdítő kikapcsolódást ígér a képregény szerelmeseinek és az érdeklődő laikusoknak egyaránt. A tárlat június 23-áig látogatható, keddtől vasárnapig 13 és 17 óra között.

Őskőkori invázió indult a szegedi Móra Ferenc Múzeumban: 100 négyzetméteres barlangfolyosóval, Frédi és Béni autójával, ősember-arcrekonstrukciókkal és több millió éves állatcsontokkal. A tárlat az őskőkori állatvilágot is bemutatja: az eredeti gyapjas orrszarvú, barlangi hiéna, mamut, valamint ősbölény csontokon túl az állatok a falakon is megjelennek. Az élethű, méretarányosan felfestett kép mellett állva bárki lemérheti, hogy egy barlangi medvéhez vagy éppen egy mamuthoz képest mekkora a magassága. További információkat ITT olvashat az augusztus 25-éig látogatható kiállításról.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

Ismét ellepik a busók Vásárhelyt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Január 25-én, szombaton.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vince-napi vesszővágást rendeznek a pusztaszeri Emlékparkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Január 11-én, szombaton.

Tovább olvasom

Szórakozás

BUÉK Szeged: mindenkinek legyen jobb 2020, mint 2019!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Boldog és békés; egészségben, sikerekben és örömökben gazdag új évet kívánunk Olvasóinknak és minden szegedinek!

Tovább olvasom

Aktuál