Közélet

Csokifagyi-háború dúlt a szegedi plázában + FOTÓK

Csokifagyi-háború dúlt a szegedi plázában + FOTÓK

2013. június 1., szombat
Csokifagyi-háború dúlt a szegedi plázában + FOTÓK
fagyi_fesztival_mj 26

Tizenhárom szegedi cukrászda csokifagyi-különlegességeit kóstolhatták végig a Szeged Plázában rendezett fesztiválra kilátogatók, többek között banános és chilis fagylaltokat kellett pontozniuk a résztvevőknek.

Az első Szegedi Fagyifesztivál keretében a csokoládéé volt a főszerep, összesen tizenhárom helyi cukrászda nevezett a versenyre. A főként gyermekekből álló szigorú zsűrinek minden egyes gombóc megkóstolása után egytől ötig kellett pontoznia a jeges finomságokat. Színes csokis, chilipaprikával megbolondított, narancsos, belga étkocsis fagylalt is került a tölcsérekbe, illetve fehér-, tej- és étcsokoládé hármassal is pályáztak a cukrászdák a banános és narancsos csokoládéfagylaltok mellett. Szakmai zsűrit is felkértek a szervezők,

Sági Szilárd

gasztrokíbic is megkóstolta mindegyik fagylaltot. Szerinte mindenki imádja a fagyit, ő különösen a gyümölcsös fagylaltokért rajong, ám a csokoládét nagyon szereti. Szerinte minden a minőségen múlik, illetve a mai világban fontos az is, hogy egyedi ötleteket vigyenek műveikbe a cukrászok, a gasztrokíbic maga is szívesen kísérletezik.

Margitáné Z. Nagy Rozália

cukrászmester azt tapasztalja, változik a vásárlók ízlése, s egyre többen keresik az új, különleges ízeket. Évről évre neveznek fagylaltversenyekre is, idén kétféle újdonsággal mutatkoznak be Soltvadkerten. Megtudtuk, gesztenye- és puncsfagylaltokkal is értek már szép eredményeket versenyeken, melyeken egyre szigorodnak a szabályok, például egyre kevesebb gyári alapanyagot használhatnak fel a cukrászok. A fagyiháborúra is beneveztek, méghozzá triplacsokis különlegességgel.

Hódítanak a színes tölcsérek is, és a főzött krémfagylaltokat is keresik a vevők. Az egyik helyen a velencei álom és az eper duó fantázianevű különlegességeket választották a legtöbben, utóbbi eper-, vanília- és puncsfagyik keveréke. Másutt a gyerekeknek ingyen cukorszórást és hűtőmágnest adtak ajándékba a fagyifesztiválon. Ötös, vagyis maximális pontszámot az egyik csokifagyira Kozák László. Portálunknak elmondta, természetesen más fagylaltokat is kedvel, gyakorlatilag mindegyik a kedvence. A hagyományos vanília- és csokoládéfagylaltot szereti a legjobban Martinek Júlia, aki épp cukorral díszített krémfagylaltot evett, amikor találkoztunk vele. Elárulta, természetesen nem csak kétgombócnyi fagyit tudna megenni, kedveli a jegyes édességet. A Szeged Plázában rendezett fagyifesztiválon játékokkal is várták a gyerekeket, az egyik standnál például jégkrém evő versenyeket rendeztek, melyen a leggyorsabbak jutalma természetesen jégkrém volt. A versenyt egyébként a Harmónia Cukrászda fagyija nyerte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.