Közélet

Az MSZP leadta aláírásait biomassza-ügyben, a Fidesz pártkampányt emleget (FRISSÍTVE)

Az MSZP leadta aláírásait biomassza-ügyben, a Fidesz pártkampányt emleget (FRISSÍTVE)

2013. június 13., csütörtök
Az MSZP leadta aláírásait biomassza-ügyben, a Fidesz pártkampányt emleget (FRISSÍTVE)
alairasok01_gs

Ménesi Imre és az MSZP 7700 aláírást gyűjtött a biomassza erőmű ellen, a Fidesz szerint hazug pártpropaganda áll az akció mögött, miközben ők már 40 ezer aláírást gyűjtöttek a rezsicsökkentés mellett.

Szeged több pontján harminc napon keresztül

gyűjtötték

az aláírásokat az erőműépítés és a termálvíz használati melegvízként történő felhasználása ellen.

Ménesi Imre

elmondta, az érintett újrókusi körzetben 48700-an laknak, így a leadott 7700-nál kevesebb aláírás is elegendő lett volna. „Szeged történetében ez volt az első sikeres népi kezdeményezés” – közölte Ménesi, ami szerint ez is jelzi a lakosság felháborodását. Megjegyezte, a törvény előírja, amennyiben az érintett lakosságnak több mint 10%-a tiltakozik egy ilyen jellegű beruházás ellen, akkor köteles a közgyűlés újra napirendre tűznie a kérdést. A fideszes

Illés Zoltán

szavait is idézte Ménesi, a környezetügyért felelős államtitkár kijelentette, sehol az országban nem támogatnak sem biomassza-erőművet, sem szemétégető erőművet, mert nem tekintik azt zöld energiának. Ennek fényében kíváncsi az MSZP-s városatya, hogyha sem a szegediek, sem a kormány nem támogatna ilyen beruházást, akkor kinek az érdekében lobbizik a helyi Fidesz a Jobbikkal karöltve. Elhangzott, a helyi MSZP-frakció támogatná a termálvíz hasznosítását fűtési célokra, a Szegedi Tudományegyetem projektjéhez hasonló módon és formában. Ismét javasolni fogják a közgyűlésnek a szocialisták, hogy írjon ki a város egy nyilvános közbeszerzést arra, hogy a termálvizet fűtésre hasznosítsák. A menetrend a következő: összeül a helyi választási bizottság, majd a hivatal egyesével ellenőrzi az aláírásgyűjtő íveken szereplő személyes adatok és aláírások hitelességét. Szabó Sándor kabinetfőnök tájékoztatása szerint ehhez várhatóan elegendő lesz néhány munkanap. Amennyiben elegendő aláírás gyűlt össze, akkor a bizottság ismét összeül, s megállapítja a népi kezdeményezés sikerességét. Ez esetben a közgyűlésnek soron következő ülésén tárgyalnia kell a kérdést.

Bohács Zsolt

, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője sajtóközleményben reagált az aláírásgyűjtésre, melyet alább olvashatnak.

Fidesz: az MSZP mindig hazudik

Ahogy arra a szegedi Fidesz-KDNP frakció egyszer már felhívta a figyelmet, az aláírásgyűjtés egy kampányfogás Botka László és az MSZP részéről, hiszen ahhoz, hogy a lakosok véleményét a biomassza-ügyben napirendre vegye a közgyűlés, nem lett volna szükség egy hónapig közpénzből, MSZP-szervezéssel a szegediek közé menni, sajtótájékoztatókat tartani és pártpropaganda-szintig süllyeszteni az ügyet. Bármikor behozhatta volna egy képviselő a kérdést újra a közgyűlés elé egy indítvánnyal. Ménesi Imre már többször tett tanúbizonyságot arról, hogy érvelését pártérdekeken kívül semmi más nem vezérli. Többször is kiderült, hogy állításai a valóság közelében sem járnak, vagy tudatlanságból, vagy – és ez képviselői esküjével is ellentétes – szándékosan téveszti meg a lakosságot. Ilyen állítása volt az is – amit bizottsági üléseken, sajtótájékoztatón és közgyűlésen hangoztatott -, hogy egy ilyen biomassza fűtőházban szerves hulladékot, például állati tetemeket is égetni fognak. Ménesi Imre és az MSZP hazug hangulatkeltésével megtévesztette az embereket, miközben a legfontosabb tényeket elhallgatja. A fűtőüzem beindítása után a távhő szolgáltatás díjai is csökkennek majd, így a kormány rezsicsökkentő politikája hatványozottabban érezhető lesz a környéken, ráadásul egy olyan fejlesztésről van szó, ami munkahelyeket teremt, amire 2002 óta nem volt példa. Ménesi Imre és az MSZP most azért gyűjt aláírásokat, hogy ne csökkenjen a környék légszennyezettsége, ne létesüljenek új munkahelyek, és ne csökkenhessen a szegediek távhődíja. Mindezt csak azért, mert nem az ő nevükhöz kötődik ez a beruházás. Az MSZP-nek a csúsztatásokkal, hazugságokkal teli pártkampánnyal összegyűjtött mintegy 7000 aláírás mellé oda kell tenni a rezsicsökkentést támogató közel 40 ezer szegedi aláírást, ami mellé zárójelbe meg kell jegyeznünk, hogy július 31-ig folyik tovább az aláírásgyűjtés. A kazán működése egyébként teljesen biztonságos, ellenőrzött, zárt technológiáról van szó, amely 90 százalékos hatásfokkal üzemel, a levegőt nem szennyezi, gyakorlatilag csak vízpára és szén-dioxid távozik csak a kéményekből, a hamut pedig egy szűrőberendezéssel kiszűrik, komoly zajjal nem jár, szükséges engedélyek birtokában rövid idő alatt beüzemelhető. Szentendre központjában, a balassagyarmati kórházban működik hasonló erőmű, melyet ugyanolyan bizalmatlanul fogadtak eleinte az emberek, mára a mindennapi élet megszokott része lett csakúgy, mint az osztrák síparadicsomokban. Ezen felül ajánlom Ménesi Imrének és az MSZP-nek, hogy tájékozódjon a megyei napilap, a Délmagyarország május 13-i cikkéből, ami a szolnoki biomassza erőművet mutatja be, amely három éve üzemel, háromszor közelebb a lakóházakhoz, mint a Szegdere tervezett, és amely csendes, alig észrevehető a gőze, és a lakosok szinte észre sem vették, hogy ott van. Javasoljuk tehát, hogy az MSZP ne kövesse évtizedes hazug politikáját, miszerint a lakosok érdekei elé saját hatalmi és pártérdekeit helyezi!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.