Szórakozás

Fából vaskarikával búcsúzik a Tehetségpont-tárlatsorozat

Fából vaskarikával búcsúzik a Tehetségpont-tárlatsorozat

2013. május 27., hétfő
Fából vaskarikával búcsúzik a Tehetségpont-tárlatsorozat
Pipei_Borbala_kekhullam

Pipei Borbála üvegművész Fából vaskarika című kiállításával zárul az SZTE Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár közös tárlatsorozata május 30-án.

A kiállítást május 30. 17 órakor

Deák Zoltán

festőművész, műhelymester (SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék) nyitja meg a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában. A különleges tárlat május 30-tól június 5-ig látható. Pipei Borbála, az SZTE JGYPK harmadéves építészeti síküveg szakirányos hallgatója így vall tárlatáról: „Szívesen alkalmazok különböző, egymástól idegen, idegennek ható anyagokat egy alkotáson belül. Különös feszültséget próbálok kelteni ezzel. Fa, tökéletesen simára csiszolva, ellentétben a rozsdás vagy hidegnek ható, fémes csillogású anyagokkal, dróttal, dróthálóval, csipkével. A „Fából vaskarika” cím, amit a Somogyi-könyvtárban rendezett kiállításnak adtam, erre utal. Több alkotásomon használok egy kis felületen vöröset” - magyarázta a fiatal alkotó.

Féktárcsák a művész szemével

Pipei_Borbala

„Építészeti síküveg szakirányra járok, de az utóbbi időben sokkal jobban foglalkoztat a szobrászat. Erasmus-ösztöndíj révén sikerült egy szemesztert külföldön, Törökországban eltöltenem. Egy életre szóló kaland volt. Új anyagokkal, technikákkal ismerkedhettem meg. Szegedi tanulmányaim során főként síkkompozíciókat készítettem üvegből, ólmozott üvegtáblákat, rogyasztott, valamint fusing (több rétegben egymásra helyezett üveglapok) technikával készült alkotásokat. Kint viszont sikerült a plasztika irányába is elmozdulnom. Több munkám is született kommunikáció témára, amelyeknél a Bábel-tornyot jelenítettem meg az üveg segítségével. Szeretem egy-egy témába mélyebben beleásni magam. Mindig szerettem rideg anyagokkal dolgozni, de a fém csak az izmiri egyetemen kerített hatalmába. Ottani tanárom felkért, hogy vegyek részt egy workshopon. A helyi BMW-gyárban készítettünk szobrokat különböző használt gépalkatrészekből. Én úgy döntöttem, hogy egy nonfiguratív tárgyat hozok létre féktárcsákból és fékbetétekből. A gyár tulajdonosa egy kiállítást tervezett az elkészült szobrokból” - mesélte Pipei Borbála.

A fa erezete és a rozsdás fém

A művésztehetség az egyszerűbb, letisztultabb formákat preferálja. „Szeretem láttatni a választott anyag eredeti színét, textúráját. A fa erezetét, vagy éppen a rozsdásodó fémet. Különböző anyagokkal mesterségesen is elérhetjük a rozsdásodást. A választott anyagtól függően többféle szín előállítása lehetséges. Több esetben valami mókásat vagy oda nem illőt is belecsempészek a munkáimba” - tudtuk meg a hallgatótól, akinek alkotásaival a szegedi Nyugi Kertben is találkozhattunk már. Munkáit Szeged mellett többek között Makón és Csongrádon is láthatták, a 2013-as Országos Művészeti Diákköri Konferencia kiállításán Egerben is szerepeltek alkotásai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.