Sport

Nógrádi Tibor: A legszigorúbb büntetésekkel az erőszak ellen

Nógrádi Tibor: A legszigorúbb büntetésekkel az erőszak ellen

2013. május 6., hétfő
Nógrádi Tibor: A legszigorúbb büntetésekkel az erőszak ellen

A megyei igazgató szerint egyes játékosok, edzők, sportvezetők nem tudtak etikailag felnőni ahhoz a kihíváshoz, melyet a bajnokságok vérre menő csatái jelentenek. A balhéknak azonban véget kell vetni.

Közös tanácskozást tartott pénteken és szombaton Esztergomban a Csongrád, illetve a Komáron-Esztergom megyei labdarúgó-igazgatóságok mellett működő társadalmi elnökség. Az ülés témái között szerepelt a bajnokságok működési rendje, a további fejlődés irányai, a pályaépítési lehetőségek mellett a játékvezetés kérdése is, illetve az ezzel kapcsolatban az utóbbi hetekben elharapózott sajnálatos balhésorozat.

Nógrádi Tibort

, az MLSZ Csongrád megyei igazgatóját faggattuk a részletekről.

Példás bővülési pályán a Csongrád megyei futball

"Régi elhatározásunk alapján, az országban tudtommal elsőként tartott együttes tanácskozást két elnökség, ráadásul nem protokolláris célzattal, hanem valódi munkatartalommal. A két megye történelmi párhuzamai és hasonló problémái, kihívásai mellett szerepet játszott ebben az is, hogy elnökünk,

Kiss-Rigó László

szívéhez közel áll Szeged és Esztergom városa is. Az volt a célunk, hogy megismerjük egymás eredményeit, gondjait, munkamódszereit, megoldásait, és a másiktól tanulva tudjunk aztán előrelépni. Számunkra pozitív hír, hogy Komárom-Esztergom megye előnye csökkent velünk szemben, míg ott a lakosság 1,51 százaléka igazolt labdarúgó, nálunk 1,21 százalék. Néhány évvel ezelőtt, mikor megkezdtünk munkánkat a Csongrád megyei futball fejlesztéséért, ez a szám még csak 0,98 százalék volt. Akkor 47 felnőttcsapat szerepelt a bajnokságainkban, most 74 férfi- és 7 női együttes jeleskedik a sorozatokban. A Bozsik-programot és az utánpótlás korosztályt tekintve 287 gárdánk érintett bajnoki sorozatokban, ezzel már megelőztük Komárom-Esztergom megyét. Szóba került az is, hogy ez a nagyszerű trend a következő időszakban is folytatódhat" - újságolta a sportvezető.

2014-től indul a megyei IV. osztály

A két megye bajnokságai hasonló struktúrában működnek, annyi az újdonság, hogy Csongrád megyében megfogalmazódott az igény a IV. osztály beindítására. Nógrádi Tibor azt mondta, ennek szellemében a következő szezon megye III-as kiírását úgy készítik el, hogy 2014/15-től már megye IV. is indulhasson. Ebben a hosszú távon működtethető rendszerben a 16 csapatos megyei I. és II. osztály mögött a III. vonalban két 16-os csoport lesz, a negyedik osztályban pedig - tudtuk meg - a jelentkezők létszámától függően minimum 3 csoport 14-16 csapattal. "Jelen pillanatban 42 csapat szerepel a megye III-ban, jövőre legalább tízzel bővül a létszám, így ősztől a tervek szerint 4 megye III-as csoportunk lesz 14 együttessel. A harmadik vonal színvonala rendkívül megerősödött, igen jó alakulatok szerepelnek itt, remek meccseket láthatunk, ám nem minden résztvevő tudja felvenni a ritmust, polarizálódtak az erőviszonyok, nem ritkák a kiütéses győzelmek. A megye IV. megszervezése ezért az erőviszonyok kiegyenlítésére is szolgál" - szögezte le.

nogradi_tibor_gs

Már most biztosra vehető, hogy ősztől újabb második csapatok jelennek meg a megye III-ban, például az FK 1899 Szeged II., a SZVSE II., a Szentes II., visszatér az újjáéledő Kiszombor, a Makó IV-es gárdát is indít, először áll föl brigád Szeged Kecskéstelep városrészében, illetve egy egyetemistákból álló együttes is szerveződik. Ráadásul az igazgatóságnak ebben már nem is kell komolyabb szerepet vállalnia, most érik be a másfél évvel ezelőtt befektetett komoly munka. Míg Komárom-Esztergom megyének nem sikerült megszerveznie női bajnokságát, Csongrád megye ebben is előzött, hiszen hét résztvevővel zajlik már a keresztpályás pontvadászat. Nógrádi Tibor elárulta, ősztől 14-16 csapat szerepel már itt a remények szerint, hiszen a meglévő csapatok mellé jelentkezett az elmúlt hetekben Alsóváros, Kistelek, Baktó, Baks is például. A megyei igazgatóság célja, hogy 2014/15-től nagypályássá tegye a női pontvadászatot.

Műfüves pálya épülhet Röszkén, Szőregen, Balástyán, Újszentivánon

Fontos döntések születtek Esztergomban a pályaépítések ügyében is - tájékoztatott Nógrádi Tibor. "Mindkét megyében négy-négy érvényes pályázat érkezett 20x40-es műfüves pálya létesítésére, az elnökségek ezeket támogatták, s közös lobbit fejtenek ki az MLSZ-nél annak érdekében, hogy ez a nyolc létesítmény helyet kapjon a szövetség idei százas listáján, tehát még 2013-ban át lehessen adni őket. Csongrád megyében Röszke, Szőreg, Balástya és Újszentiván gazdagodhat így új pályával. Ám a történet nem áll meg itt, Szentes önkormányzata a napokban döntött arról, hogy szeretne nagy műfüves pályát építeni, mint ahogy Szegeden is van e tekintetben érdeklődés. Az idei pályázati körről már lecsúsztak, de máris megkezdjük az előkészítő tárgyalásokat annak érdekében, hogy a következő pályázaton sikerüljön majd fejlesztési forrásokat szereznünk a két városnak, az igazgatóságunk és az elnökségünk maximálisan támogatja ezeket a terveket. Emellett minden lehetőséget és forrást meg kell ragadnunk arra is, hogy a meglévő infrastruktúrát javítsuk, modernizáljuk, biztonságosabbá tegyük, mert pályáink többségének tragikus állapota még évekig problémákat fog okozni" - mondta el. Esztergomban (a tatabányai illetőségű

Kassai Viktor

jelenlétében, aki a testületek közötti, hazai sikerrel végződött focimeccset is fújta) a játékvezetés, illetve a sajnos balhés körülmények között befejeződött Csongrád megyei bajnokik ügye is terítékre került. A két elnökség elismerően szólt a játékvezetői bizottságok és a játékvezetői testületek munkájáról, nem feledvén azonban a gondokat is, illetve megállapították, hogy e vonatkozásban Komárom-Esztergom megye jár előrébb, míg nekünk bőven akad tennivalónk... Nógrádi Tibor hangsúlyozta: a Csongrád megyei játékvezetés legnagyobb problémája a bírók megnövekedett igénybevételében, illetve a lassan bővülő kapacitásvektorban keresendő. "A megye III-ban már másfél éve két asszisztens lenget a korábbi egy helyett. A hétvégéken sok esetben egy-egy bíró délelőtt és délután is vezet, akadnak napok, mikor egy szabad játékvezető sincs. A terhelés fáradtsággal, a hibák számának növekedésével jár. A játékvezetés menedzselésében, a képzésben és a létszám bővítésében mindenképpen előre kell lépnünk a következő időszakban, ez kiemelt fontosságú feladat! A jelenlegi csapatlétszám 160-170 bírót igényelne, ehelyett 110-120 főre számíthatunk, köztük az idén végzett 40 fiatalból is olyan pályakezdőkre, akik már vállalnak meccset."

Gátat szabni a balhéknak - súlyos szankciók következnek!

Ami az utóbbi időszak botrányokról emlékezetes megyei bajnoki mérkőzéseit illeti, az igazgató elárulta: az ezekkel kapcsolatos etikai kérdésekről is eszmét cserélt a két elnökség. "Ebben az ügyben határozott az álláspontom. Amíg ezen a téren egymás tiszteletében, illetve a kommunikációban nem történik javulás, addig a korábban ismertetett pozitív tendenciák is kevésbé éreztetik hatásukat labdarúgásunkban. Hozzáteszem, a megnövekedett csapat- és mérkőzésszám következménye is a több balhé, 47 csapatnál arányaiban ugyanennyi probléma volt, a bővülés a konfliktusok számának gyarapodását is magával hozza. Ez sokszor piacot ad a rossz híreket felnagyítani akaró fórumoknak, melyek a pozitív történésekről, fejleményekről kevesebbet szólnak" - mutatott rá a dolog kétélűségére a sportvezető. Úgy folytatta: a nemzeti bajnokságok átszervezése következtében érezhetően megnőtt a megyei pontvadászatok tétje ebben az idényben. Minden osztályban óriási a küzdelem az aranyéremért, a dobogós helyekért, illetve a bennmaradó pozíciókért. "Az utóbbi hetek során bebizonyosodott, ezekhez a vérre menő csatákhoz sajnos nem minden játékos, edző, sportvezető tudott etikailag felnőni. Nemcsak felnőtt-, de utánpótlásszinten is felerősödött a verbális erőszak, az online média kommentjeiben vélt, valós vagy fiktív dolgokért is megsokasodtak a különböző támadások. Ez a légkör nem alkalmas arra, hogy a fiatalokból a labdarúgás szellemiségéhez méltó játékosokat neveljünk! Azonnali változásra van szükség! Mostantól kezdve a legszigorúbb szankciókkal büntetjük a tettlegességet, a durva verbális erőszakot, a játékvezetők elleni erőszakos presszió alkalmazását. A fegyelmi bizottságunk az ilyen eseteket a következő időszakban a legszigorúbb büntetésekkel torolja meg, s ezeket nyilvánosságra is fogjuk hozni. Az elnökség azt is elhatározta, beveti a szövetségi ellenőrzési rendszert annak megakadályozására, hogy a felfüggesztett, eltiltott edzők, sportvezetők a büntetés ideje alatt is dolgozzanak, meccseljenek csapatuk mellett. A jövőben komoly pénzbüntetés jár annak a klubnak, ahol ilyen előfordul" - így Nógrádi Tibor. Az igazgató végül reményét fejezte ki, hogy a megyei bajnokságokból hátralévő fordulók már valóban csakis a labdarúgásról, az érmekért és a bennmaradásért vívott izgalmas, kiélezett, ám sportszerű csatákról fognak szólni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.