Gazdaság

Kiosztották a százezredik zsák vetőburgonyát

Kiosztották a százezredik zsák vetőburgonyát

2013. május 26., vasárnap
Kiosztották a százezredik zsák vetőburgonyát

Két kunhegyesi többgyermekes család kapta a 99 999., illetve a százezredik zsák vetőkrumplit a Vidékfejlesztési Minisztérium által indított háztáji program keretében szombaton. A 30 kilogramm burgonyával megtöltött zsákokat Fazekas Sándor, a tárca vezetője adta át a nehéz szociális helyzetben lévő, középkorú házaspároknak.

A háztáji gazdálkodás újraindítását szorgalmazó országos programhoz 850 önkormányzat csatlakozott, ezek a helyhatóságok felmérték, hogy a településeken anyagi körülményeik alapján kik részesüljenek burgonyavetőmagban. A gazdálkodók ennek fejében vállalták, hogy a termésből egy zsákkal visszajuttatnak a programba, így újabb rászorulók kezdhetik meg a krumpli háztáji termesztését - mondta az átadás alkalmából

Fazekas Sándor

az MTI-nek. A hazai burgonyafajtából összesen 120 ezer olyan család részesül, amelynek nincs pénze arra, hogy egyszerre vegyen 20-30 kilogramm burgonyavetőmagot, miközben a szükséges vetőmagot kis tételekben "méregdrágán" vásárolja meg az üzletekben - tette hozzá a miniszter. Jelezte: a burgonyatermesztés első eleme a háztáji programnak, a további elemekről már folyamatban van a kormányzati előkészítés, az elképzelések között szerepel a sertés- és baromfitartás, a gyógynövény- illetve zöldségtermesztés beindítása központi segítséggel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.