Közélet

Bor Zsolt: Ságvári helyett Klebelsberg nevét a gimnáziumnak!

Bor Zsolt: Ságvári helyett Klebelsberg nevét a gimnáziumnak!

2013. május 13., hétfő
Bor Zsolt: Ságvári helyett Klebelsberg nevét a gimnáziumnak!
sagvari_endre_gy_gimnazium02_gs

A Ságváriban végzett fizikus akadémikus szerint elég a "mondvacsinált kommunista hősből", miközben a kommunizmus áldozatainak hullái ötször körbeérnék a Földet az Egyenlítő mentén.

A Magyar Tudományos Akadémia nemrégiben tette közzé a listát, amelyen a magyarországi kommunista önkényuralommal kapcsolatba hozható nevek szerepelnek. Részletezték, mely neveket kell száműzni az önkormányzatoknak a közterületek esetében (tavaly novemberben az Országgyűlés fideszes és KDNP-s politikusok kezdeményezésére döntött arról, hogy 2013. január 1-jével el kell törölni a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek nyomait őrző utcaneveket a közterületekről).

Ságvári Endréről

(1913-1944) azt írja az MTA-állásfoglalás: "használata nem javasolt". Ságvári az 1930-as évek második felétől tagja volt az antifasiszta illegális kommunista mozgalomnak, tevékenységét később a csendőrség felfedte, és a letartóztatására tett kísérletkor fegyveres harcban halálos sebet kapott. Neve a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így neve közterület elnevezésére nem használható, mivel a hatályos jogszabályok értelmében 20. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartáshoz kapcsolható.

2014-től jön a változás

A jövőben viszont már nemcsak közterület, hanem cég, civilszervezet, sajtótermék és közintézmény sem viselheti majd olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be. Ezen esetekben a névváltoztatás határideje 2014. január 1-je. Ebben a körben érintett lehet a patinás SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium (valamint az általános iskola) is. A fenntartó universitas rektora,

Szabó Gábor

nemrégiben a megyei napilapnak úgy nyilatkozott, megtartaná a már jól ismert „védjegyet", az iskola nevéből csak az Endrét száműzné. A végleges döntéssel azonban még várnak.

diaklaboratorium_atadasa10_gs

A jelenleg az Egyesült Államokban dolgozó fizikus akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a gimnázium egykori diákja,

Bor Zsolt

markáns véleményt képvisel az ügyben. Ő nem olyan megengedő, véleménye szerint "egy mondvacsinált kommunista hős" helyett más nevet kell választania az intézménynek. Javasolja, hogy fontolják meg a legendás "iskolaépítő",

Klebelsberg Kuno

kultuszminiszter nevének felvételét, aki rengeteget tett Szegedért, a helyi felső- és közoktatásért is, többek között neki köszönhető az egyetem letelepítése, a Dóm tér, a fogadalmi templom, a klinikák, a gyógyszerészkar és a tanárképző épületének felhúzása, ő kezdeményezte a szabadtéri játékokat, illetve a Hősök kapuja is a kultuszminiszter ötlete volt. Minderről Bor Zsolt múlt pénteken

a gimnázium vadonatúj laborjának avatóján

szólt magával ragadó érveléssel.

A kommunizmus hullái Budapest és Szeged közé terítve az űrből is láthatóak

"Jómagam ságváris vagyok, kötődöm a névhez, mégis úgy gondolom, jobb, ha egy mondvacsinált kommunista hősről hosszú ideig nem nevezünk el gimnáziumot. Ebben a pillanatban két ország épít kommunizmust, Észak-Korea és Kuba, ezek pedig nem a mi mintaképeink. Ötven-száz év múlva ráadásul ezek sem fogják a kommunizmust építeni, és az emberek majd csak arra emlékeznek, hogy a kommunizmus egy véres, brutális diktatúra volt, aminek következtében körülbelül százmillióan haltak meg" - mondta el. Hozzátette: ha százmillió embert, százmillió hullát egymás mellé helyezünk, az kétszázmillió méter: ötször körbeéri a Földet az Egyenlítő mentén. Ennyien estek áldozatul a kommunizmusnak! "Hadd mondjak még egy példát: kétszázezer kilométerről van szó, mármost Szeged és Budapest távolsága mintegy kétszáz kilométer, tehát ha lepakolnánk a hullákat, akkor ezer sort tennének ki egy kilométer szélesen. Ekkora hullasort termelt a kommunizmus, ezt szabad szemmel az űrből is lehetne látni. Világos, hogy a Ságvári néven előbb-utóbb változtatni kell. Megfontolandónak tartom a Klebelsberg Kuno elnevezését, hiszen ő mint kultuszminiszter, mint országgyűlési képviselő rengeteget tett Szegedért, a város díszpolgára, ráadásul mindössze 150 méterre van eltemetve a Hősök kapujától, melyet szintén ő álmodott meg" - így az akadémikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.