Egyetem

Az elmúlt évtizedek legnehezebb tanéve volt a mostani

Az elmúlt évtizedek legnehezebb tanéve volt a mostani

2013. május 31., péntek
Az elmúlt évtizedek legnehezebb tanéve volt a mostani

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint az elmúlt évtizedek legnehezebb tanévét tudhatják maguk mögött. Ezt a tömörülés pénteken, a közelgő pedagógusnap alkalmából közölte az MTI-vel.

A közleményben úgy fogalmaztak: fájdalmas, hogy a pedagógusnap ismét nem az örömé, és csak a tanárok lelkiismeretes munkájának, helytállásának köszönhető, hogy a közoktatás előkészítetlen átalakításának következményeiből a gyerekek, a tanulók alig vettek észre valamit. Kiemelték: a Pedagógusok Szakszervezete kezdettől fogva nem támogatta a közoktatás átalakításának kormányzati elképzeléseit. Ezzel kapcsolatos álláspontját, véleményét a köznevelésről szóló törvény előkészítésének szakaszában több alkalommal eljuttatta az illetékes állami vezetőkhöz. A köznevelési törvény parlamenti elfogadása előtt a PSZ felhívta az országgyűlési képviselők figyelmét a törvényjavaslat hibáira. A PSZ a közoktatásban kialakult helyzetet úgy értékelte, a legcélravezetőbb tárgyalások útján megoldásokat keresni arra, hogy érvényesíteni tudja tagságának, a pedagógustársadalomnak, végső soron az ország valamennyi polgárának érdekeit. A kormányzattal folytatott tárgyalásokra és a megkötött megállapodásra utalva kiemelték: az annak fontos részét képező, a pedagógusok foglalkoztatását szabályozó kormányrendelet elkészítésében a pedagógusok sztrájkbizottságának szakértői folyamatosan részt vesznek, és a kormányrendelet hamarosan elkészül. Ennek a megállapodás része az is, hogy ez év július 31-ig megszületik a kollektív szerződés - emlékeztettek. Megjegyezték: a PSZ a törvényes nyomásgyakorlás legerősebb eszközéről nem mond le, de a jelenlegi helyzetben még mindig úgy ítéli meg, hogy csak a tárgyalások vezethetnek eredményre. A vasárnapi pedagógusnapon ugyanakkor hét pedagógus- és civil szervezet tüntetést szervez az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete elé a fővárosban a köz- és a felsőoktatás átalakítása, a köznevelési törvény elleni tiltakozásul. Magyarországon a pedagógusokat 1952 júniusa óta köszöntik, akkor adták át először a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak. A köznevelésben mintegy 170 ezren dolgoznak. Az államilag elismert felsőoktatási intézményekben országosan a 2012/2013. tanév elején 20 555-an voltak oktatói munkakörben alkalmazottak, közülük 15 534-an teljes munkaidőben - közölte az illetékes államtitkárság az MTI-vel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.