Közélet

A főügyészséghez fordult a MSZP trafikügyben (FRISSÍTVE)

A főügyészséghez fordult a MSZP trafikügyben (FRISSÍTVE)

2013. május 8., szerda
A főügyészséghez fordult a MSZP trafikügyben (FRISSÍTVE)
toth_karoly_trafik01_gs

Közérdekű bejelentést tett a Csongrád Megyei Főügyészségen Tóth Károly MSZP-s politikus. Arra kíváncsiak, hogy a trafikpályázatok elbíráláskor kizárólag szakmai szempontokat vettek-e figyelembe. A szegedi Fidesz-KDNP frakció viszont úgy látja, hogy a "maffiabaloldal" a multikat támogatná.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium május 7-i nyilatkozata után fordult közérdekű bejelentéssel a Csongrád Megyei Főügyészséghez az MSZP.

Tóth Károly

, a párt szegedi alelnöke elmondta, minden egyes megyeszékhelyen így tesznek a szocialisták, számukra ugyanis elfogadhatatlan, hogy nem nyilvános a trafikpályázat elbírálása. Tóth megismételte múlt heti sajtótájékoztatóján elmondottakat, hogy a nyertesek busás haszonra tehetnek szert. „Az odaítélt koncessziók összértéke körülbel annyi, mint Szeged város költségvetése 300 éven keresztül, körülbelül 10 ezer milliárd forintól van szó” – magyarázta. Az MSZP szegedi alelnöke kijelentette, a párt azt követelei, értékeljék újra a trafikpályázatot, és azokat részesítsék előnyben, akik eddig is trafikot üzemeltettek, s mellette olyan pályázatot nyújtottak be, ami megfelelt a kritériumoknak. „Mivel elzárják a közvéleményt az információktól, kénytelenek vagyunk minden megyeszékhelyen a területileg illetékes fűügyészséghez fordulni” – jelnetette ki. A közérdekű bejelentésben azt kérik, vizsgálják meg, hogy minden szakmai szempontot, illetve kizárólag szakmai szempontokat vettek-e figyelembe az elbíráláskor. Az MSZP arra is kíváncsi, hogy volt-e ezen szempontok mellett politikai motiváció. Tóth Károly bejelentését átvették a fűügyészségen, s arról tájékoztatták, három napon belül reagálnak. Az MTI közben arról számolt be, hogy Csongrád mellett Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér megyékben is hasonló bejelentést tettek a szocialisták.

A szegedi Fidesz-KDNP frakció az alábbi közleményben reagált az elhangzottakra.

A maffiabaloldal tovább támadja a magyar vállalkozókat

"Úgy tűnik, az MSZP sem országosan, sem Szegeden nem ért a szóból, tovább folytatja aljas és alaptalan lejárató hadjáratát trafikügyben a multi nagytőke érdekében, a magyar vállalkozások ellenében. A magyar emberek 2010-ben elképesztő többséggel mondták ki, hogy nem kérnek a maffiabaloldal politikájából, nem tűrik a szocialisták eszközeit. A baloldal országos szinten és Szeged városában is láthatóan egyre nagyobb bajban van, mert lehullott a lepel, hogy paktumot kötöttek az alvilággal a 2010-es választás előtt. A szocialisták azóta sem képesek módszert és stílust váltani. Mára már teljesen egyértelmű, hogy a dohánytrafikügyben keltett hisztéria csak egy a baloldal alaptalan vádaskodásai közül, hiszen a nyertesek között több száz, egyértelműen az MSZP-hez köthető személy is található! Az első pályázaton 5400 nyertest hirdettek, a korábbi 40 ezer helyett a jövőben 5-6 ezer cigarettát árusító trafik lesz. A Fidesz-KDNP-nek a gyermekek és fiatalok védelmében éppen az volt a célja, hogy kevesebb helyen, nehezebben legyen elérhető a dohányáru. A magyar lakosság jelene és jövője érdekében gátat kellett szabni annak a folyamatnak, hogy évente 35 ezren halnak meg dohányzás következtében, és a fiatalok negyede cigarettázik, mivel lényegében ellenőrzés nélkül juthatnak a dohányáruhoz. Ugyanakkor a kormány keresi a jogi lehetőséget, hogy azok a trafikosok, akik eddig dohánytermék-kiskereskedelemből éltek, ne veszítsék el megélhetésüket. Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy míg eddig javarészt a multik kezében volt a dohány-kiskereskedelem, addig a rendszer átalakításával a családi trafikok száma megtízszereződik, tehát tízszer annyi családi vállalkozás jut így megélhetéshez, mint korábban! A megnövelt árrésből képződő profit magyar kis- és közepes vállalkozásoknál csapódhat le, élénkítve ezt a vállalkozói szektort. Nyilván ez az, ami nagyon fáj az MSZP-nek, amely a magyar emberek szempontjai helyett a multi nagytőke érdekeit képviseli előszeretettel..." - olvasható a szegedi Fidesz-KDNP frakció sajtóközleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.