Közélet

Kiürült szegedi üzlethelyiségek – tüntető belvárosi kereskedők

Kiürült szegedi üzlethelyiségek – tüntető belvárosi kereskedők

2013. április 11., csütörtök
Kiürült szegedi üzlethelyiségek – tüntető belvárosi kereskedők
kereskedok03_gs

Demonstrálni fognak a belvárosi kereskedők, tömegével adják vissza üzleteiket, a bérleti díjak csökkentését szeretnék.

Már 2011 szeptemberében jelezték

petíciójukban

a belvárosi kereskedők problémáikat, többek között, azt is, hogy a jelen gazdasági helyzetben túlzott mértékűek a bérleti díjak, ami a felépült Árkád bevásárlásközpont elszívó hatásával párosulva a belvárosi üzletek tömeges megszűnéséhez vezethet. „2009 körül gyűrűzött be a válság, azóta 40-60%-os forgalomcsökkenést tapasztatunk. Óriási probléma az is, hogy a belvárosban jóformán nem lehet közlekedni, megközelíthetetlenek az üzletek. A bérleti díjak maradtak vagy épp emelkedtek, így nyilvánvalóan több költséggel jár az üzletek fenntartása” – nyilatkozta Hajnal István két éve októberében, amikor már a

városháza elé vonultak a kereskedők

. A kereskedő akkor elmondta azt is, hogy a bevásárlóközpont megnyitása tovább rontja helyzetüket, s ha nem történik változás, akkor Szeged belvárosában jóformán csak a bankok, kínai üzletek és kávézók, bárok maradnak. A pénteki közgyűlés reggelén újra az utcára vonulnak a kereskedők demonstrálni, illetve eljuttatják újabb felhívásukat a képviselőknek, ez utóbbit szerkesztőségünk alább változtatás nélkül teszi most közzé:

A belvárosi kereskedők Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése! Tisztelt Képviselők! 2013. április 12-én reggel 8 órától demonstrációt fognak tartani a szegedi belvárosi kereskedők a Polgármesteri Hivatallal szemben a Széchenyi téren. Demonstrációnk célja, hogy a polgármestert, a közgyűlést, és városunk lakóit figyelmeztesse, hogy kérésünkre a bérleti díjak rendezése évek óta nem történt meg a napi, piaci viszonyoknak megfelelően. Gyakorlatilag semmi nem történt ... csak a korábban jelentős összegért vásárolt bérleti jogokat, helyiségeket adták vissza, ingyen, (!) egyre többen. A legutóbbi évtizedben kétszer nem emelt az IKV bérleti díjat összesen, míg több magyar nagyvárosban jelentős csökkentést és más kedvezményeket kaptak a bérlők már évekkel korábban. Az IKV korábbi igazgatójának lelketlen kijelentése "addig az IKV nem vesz tudomást a válságról...amíg tömegesen nem adják vissza az üzleteket" már régen megtörtént, csak szét kell nézni Szeged utcáin. Mi is most lényegesen kevesebben jöttünk el demonstrálni, mint 2011-ben, mert drasztikusan csökkent a bérlők száma. Jelentősen mérsékelt bérleti díjon kaphat a kiürült, ingyen visszaadott helyiségekből az, aki ezt szeretné, de szemmel láthatóan erre sincs jelentkező. Aki évtizedek óta bérel, az meg semmiféle csökkentést nem kapott! Nem történt érdemleges a szegedi belváros ügyében sem. Erre a korábbi demonstrációnk után tettek ígéretet! 2013 év elején a szegedi IKV előterjesztett egy javaslatot, amelyben bérleti díj csökkentés szerepelt. Ezt a javaslatot a mai napig nem tárgyalta meg a közgyűlés. Pontosabban nem került eléjük sem. Helyzetünk nyilvánvaló annak, aki a városban tanul, dolgozik vagy kirándul. Tátongó üzlethelyiségek utcáról-utcára. A bérleti jogunk értékét vesztette. Aki talált is rá vevőt valami nyomott áron, az IKV a válság előtti árhoz viszonyítva szabta ki az átírási illetéket, elijesztve a vevőt. Ha elvesztette értékét a bérleti jog ..nem lehet a bérleti díj változatlan, az átírási illetéket pedig el kell elengedni esetleg napi áron kiszabni! Akik kényszerből továbbadják üzleteiket albérletbe, legalább átmenetileg a válság enyhüléséig mentesüljenek a büntető jellegű bérleti díj emeléstől ami jelenleg 30%, ezzel is könnyítve helyzetükön. Helyzetünk évek óta kilátástalan. Ennek ellenére nem kaptunk segítséget! Őszintén reméljük, hogy demonstrációnk eléri célját, és végre megteszi a közgyűlés a szükséges lépéseket, a képviselők szavazataikkal támogatni fogják a bérleti díj csökkentését! Tisztelettel: a belvárosi kereskedők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.