Az ásotthalmi határnyitás a szerb félen múlik

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Először december végére, majd februárra, esetleg március 15-ére ígérték az Ásotthalom–Királyhalom közúti határátkelőhely hivatalos átadását. Tavaly szeptemberben még úgy tűnt, minden a tervek szerint halad, tudják tartani az ütemtervet, amely szerint december 8-án ejtik meg a műszaki átadást, 22-én vagy 23-án pedig a hivatalos megnyitót, mert a műszaki átadás általában 15 napot szokott igénybe venni.

Akkor a szakemberek, és ásotthalom polgármestere, Petró Ferenc is úgy tudták, nem valószínű semmilyen csúszás, és a szerb partner is a tervek szerint halad a munkálatokkal. A határnyitásból semmi sem lett. Február 22-én újabb határátkelők megnyitásáról, a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításáról tárgyalt Belgrádban Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára. A politikus akkor elmondta: „a magyar-szerb határon nappal öt, éjjel pedig három helyen lehet a határt átlépni, ami óriási versenyhátrányt jelent azzal összehasonlítva, hogy Nyugat-Európában sokkal sűrűbb, helyenként 2-3 kilométerenként lehet átjutni a határ túloldalára.” Az idén áprilisban Ásotthalomnál nyílik átkelő, míg jövő év áprilisában megújul az egykori Röszke-Horgos közötti határátkelő, nyilatkozta a szerb fővárosban Szijjártó.

Az ásotthalmi határátkelőhely jelenlegi állapotával kapcsolatban, a NAV Központi Hivatal Sajtó- és Kommunikációs Főosztályát is megkerestük. Némedi Varga Éva, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám-és Pénzügyőri Főigazgatóság sajtófelelőse megerősítette: „Az ásotthalmi átkelőhely magyar oldala már ez év elejére elkészült, itt nincs akadálya az üzembe helyezésnek. A határállomás épületének szerb felében a szerb hatóságok még jelenleg nem építették ki az informatikai, biztonsági és telefonhálózatot, továbbá a szerb oldali út állapota sem végleges. Az átkelőhely tekintetében alkalmazandó eljárási rend kapcsán jelenleg egyeztetések vannak folyamatban a szerb féllel. Fentiekből  kifolyólag eddig is és ezt követően is a szerb félen múlik a határnyitás pontos időpontja.”

Default thumbnail
Előző sztori

Tizennégy mellékúton van teljes útzár

Következő sztori

Mátyás birodalma diákszemmel – eredményhirdetés a Somogyiban + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek