Bulvár

„Nem vagyunk egyedül” – Áldozatvédelmi Szabadegyetem a rendőr-főkapitányságon + FOTÓK

„Nem vagyunk egyedül” – Áldozatvédelmi Szabadegyetem a rendőr-főkapitányságon + FOTÓK

2013. március 21., csütörtök
„Nem vagyunk egyedül” – Áldozatvédelmi Szabadegyetem a rendőr-főkapitányságon + FOTÓK

A „Nem vagyunk egyedül” projekt keretében megrendezett szabadegyetemet olyan szakemberek számára hirdették, akik a munkájuk során áldozattá vált, vagy veszélyeztetett helyzetben élő személyekkel kerülhetnek kapcsolatba. A rendezvényen a nemrég alakult Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács munkáját Hatala József rendőr altábornagy mutatta be.

Az Áldozatvédelmi Szabadegyetem népszerűségét látva

B. Nagy László

kormánymegbízott reményét fejezte ki, hogy országos kezdeményezés is lehet a Csongrád megyei áldozatvédelmi projektből. Emlékeztetett, hogy a Szegedi Tudományegyetem

negyvenórás bűnmegelőzési képzésére

közel százan jelentkeztek, ami a kormánymegbízott szerint jelzi, hogy a fiatalok is érzékenyek a témára. A sajtótájékoztatón a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke,

Hatala József

rendőr altábornagy közölte, a biztonság megteremtése egy közös ügy. „A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsnak az egyik feladata, hogy a bűnmegelőzés területén kidolgozott eljárásokat, gyakorlatokat és programokat, a legjobb elképzeléseket összehangolja” – hangsúlyozta. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság e téren végzett munkájával kapcsolatban elmondta, mindig olyan programokat és akciókat indítottak a bűnmegelőzés terén, amelyek mára beépültek az országos gyakorlatba. Az NBT munkájával kapcsolatban elmondta, négy év kihagyás után februárban kezdték meg működésüket, s fő feladatuk, hogy támogassák a kormány munkáját javaslatokkal és elképzelésekkel a bűnmegelőzés terén. A cél, hogy egy jól használható, a legújabb kutatások eredményeit is magába foglaló új nemzeti bűnmegelőzési stratégia. „Legnagyobb befektetésnek a felnövekvő ifjúság bűnmegelőzési ismerteinek gyarapítását tartom, ehhez jó programok is kellenek. A fiatalokat elsősorban a sport területén látunk olyan lehetőségeket, amelyek jól szervezve és ötvözve a bűnmegelőzési ismeretek átadásával és a neveléssel, sikereket érhetünk el” – jelentette ki Hatala József. Az altábornagy megjegyezte, ennek a munkának az eredménye azonban csak hosszú távon jelentkezik.

Lukács János dandártábornok is elismerően szólt a Áldozatvédelmi Szabadegyetem magas részvételi arányáról. „A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság örömmel vesz részt ebben a bűnmegelőzési projektben konzorciumi tagként. A magunk részéről azokat a bűnmegelőzési programokat és erőfeszítéseket tovább folytatni, amiket megkezdtünk. Több kezdeményezésünk az európai bűnmegelőzési hálózat érdeklődését is felkeltette” – fogalmazott. Portálunknak kifejtette, reméli, hogy a szabadegyetem résztvevőit gondolkodásra késztetik az elhangzott előadások, s ha tovább is adják tapasztalataikat, akkor igazán érdemes volt megtartani ezt a rendezvényt. „A Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében” (TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0023) című pályázat programelemeként megtartott Áldozatvédelmi Szabadegyetem keretében előadást tartott Lukács János dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány, Kothencz János, a Szeged-Csanád egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója, Schádné Zámolyi Judit, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezető pszichológusa és Vas Márton Zsolt, a CSMKH Igazságügyi Szolgálatának igazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.