Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Szórakozás

Hétvégi programajánló: Sütés a Padláson, Stég FM 84 a Rongyban + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szombaton Bëlga Stég FM 84 lemezbemutató lesz a Rongyban, Flatland Alleycat Afterparty – Suhov, Jazzszigor a Gin Tonicban. A színházkedvelőknek pedig a Bánk bánt és a Mária főhadnagyot ajánljuk ezen a hétvégén.

Tájházi kincskereső szombaton 10 és 13 óra között. Az Alsóvárosi Napsugaras Tájházban ezúttal kertészkedni fognak a gyerekek, paradicsom és paprikamagokat ültetnek, fűszerládákba pedig különböző fűszernövények kerülnek, melyeket közelebbről is megismertetnek a gyerekekkel. Kézműves foglalkozás keretében ágyásjelölő manókat, fűszerkert-jelölő kis kannákat készítenek a résztvevők.

Szombaton 15 órakor a Mária főhadnagy látható a Nagyszínházban Tasnádi Csaba rendezésében. A szegedi születésű Huszka Jenő operettjének címszereplője valós személy volt. A történet 1848-ban, Bécsben kezdődik. Simonich Máriát (Nánási Helga, Balog Tímea) rokonai a lány tiltakozása ellenére egy osztrák arisztokratához készülnek férjhez adni. Mária a forradalom hevében égő Magyarországra szökik, és nemzetőr-egyenruhát ölt. 1849-ben is férfiként, Lebstück Károly néven szolgál a seregben. Főhadnagyságig viszi, miközben eléri a végzet: a szerelem. Beleszeret a szigorú Jancsó Bálint (László Boldizsár, Nyári Zoltán) hadnagyba, aki többször is megrója vakmerő hősködéséért. Mikor Mária egy estély alkalmából ismét nőként jelenik meg, a hadnagy is lángra lobban iránta.

Szombaton délután a sütésé lesz a főszerep a Padláson. Rétest, hókiflit, cipót és kalácsot sütnek az érdeklődők. 15 órától cipó, rétes, kalács, hókifli kicsiknek és nagyoknak Bizonyára sok felnőtt emlékszik még arra, nagymamája hogyan nyújtotta a rétest a hatalmas asztal fölött – most lehetőség lesz ezt is kipróbálni! A töltött, finomabbnál finom rétesek elkészítése után nem marad el a jól megérdemelt jutalom: mindenki megehet és/vagy hazavihet magával hat szeletet! Ezen kívül sütünk kalácsokat is – mindenki a sajátját készítheti el. És hogy a kalács ne maradjon árván, jár hozzá még egy míves magos cipó! Apróknak aprósütemények és cipó: a gyerekekkel ezen a délutánon hókiflit készítünk – megpróbáljuk felülmúlni a nagymamák remek süteményeit! És hogy ne csak az édesszájúaknak kedvezzünk, kis cipót is készítünk a gyerekekkel együtt. Mindezeket megehetik és/vagy haza is vihetik. Bővebb információ és jelentkezés ITT. A Padlás Szeged a Zárda u. 8. szám alatt található, bejárat a Matrix hotel felől.

A Bánk bánt szombaton és vasárnap 19 órakor láthatja a nagyérdemű a Kisszínházban. Bodolay Géza rendező elmondta, a Bánk bánt negyvenöt éve, 1968-ban játszották utoljára Szegeden, ez önmagában is jelzi, nem könnyű műről van szó. A nemzeti drámát szándékosan a kisszínházban mutatják be, hogy ezzel is az ünnepélyesség helyett a mű ma is érvényes tartalmára irányítsák a figyelmet. Az előadását képi világát a magyar díszlettervezés korelnöke, Székely László álmodta meg. A díszlet középpontjában a Nemzeti Múzeum épülete áll. Gertrudisként Szabó Gabit, a címszerepben pedig Nagy Csongor Zsoltot láthatják majd a nézők.

Flatland Alleycat Afterparty – Suhov, Jazzszigor… szombaton 20 órától a Gin Tonicban. 22 órától a JATE Klubban szomBEAT, melynek házigazdái Dj. Bende Gábor és Dj. VargaB.

Bëlga Stég FM 84 lemezbemutató, Wowbagger szombaton 22 órától a Rongy Kocsmában. Az 1998 tavaszán alakult zenekar alapító tagjai: bauxit, mégötlövés és tokyo, mindannyian a buddhista főiskola hallgatói voltak. A Tilos Rádió egyik műsorában találkoztak, ahol megismerték DJ Tituszt, és Sickratman-t. 2003 tavaszán Sickratman és Lord Cursor elhagyta a csapatot. Az első fellépésük a Pepsi Sztárcsináló című tehetségkutató műsorban volt, ahol egészen a döntőig jutottak el az Ovi című számukkal. Legújabb albumuk, a Stég FM 84 tavaly év végén jelent meg.

Folyamatos kiállítások, programok

125 éve született Fitz József, a magyar könyvtárügy kiemelkedő alakja. Rá emlékezik egy tárlattal a Somogyi-könyvtár, amit április 10-éig a könyvtár aulájában tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás Fitz József életművének bemutatása mellett válogatást ad a Fitz-díjas kötetekből is. Fitz József (1888-1964) a húszas években feldolgozta a magyar könyvtárak ősnyomtatványait. 1930–34 között a pécsi egyetemi könyvtár vezetője, 1934-től 1945-ig az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. Nevéhez fűződik a Nemzeti Bibliográfia újjászervezése.

A „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” című időszaki tárlattal tiszteleg az 1848-49-es események előtt a Móra Ferenc Múzeum, amelyen az érdeklődők honvédruhát ölthetnek, mentébe, csákóba öltözhetnek, valamint egy tábori sátorba is bemászhatnak a harcokban kimerült honvédek. A Móra-múzeum 1848-hoz kötődő eredeti relikviáit tekinthetik meg az érdeklődők, de kiállítottak egy sebesültszállító szekeret is, ami a veszteségekre emlékezteti a látogatókat. Egy 1848-as honvéd párbajpisztolya is a kiállított tárgyak sorát színesíti, amit unokái 1919-ben adományoztak a kultúrpalotának. Egy Szőregnél zsákmányolt osztrák dobot is megtekinthetnek az érdeklődők.

A Kass Galéria új kiállításán a Szekeres Ferenc grafikusművész alkotásait bemutató, „Remake – Átjárók és áthatások” című tárlaton szokatlan, megdöbbentő installációkat, falba mélyesztett bútorokat, trükkös trükköket is láthat a közönség, csakúgy, mint különböző fotó-összeállításokat és a művész által tervezett címlapokat. Szekeres a Képzőművészeti Főiskolán diplomázott, majd a szegedi rajztanszéken önálló szakmai programot dolgozott ki. Tervezőmunkáját dicséri számos intézmény arculata, valamint több mint ötven kiadvány tipográfiai megjelenése. Többek között Szeged Város Alkotói díjjal, Vinkler-díjjal és Kölcsey-éremmel is jutalmazták. A tárlat április 7-éig tekinthető meg.

A dóm építése miatt lebontott barokk Szent Dömötör templom oltárképeit is festő Stettner Sebestyén alkotásaiból nyílt tárlat a Fekete Házban. A Szabadkáról érkezett impozáns oltárfestmények többek között Szent Györgyöt, Szent Mihályt és Szent Cecíliát ábrázolják. A tárlat különlegessége, hogy Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátor művésznek az elmúlt tizenöt évben sikerült beazonosítania a szegedi Dömötör templom főoltárképeinek festőjét, Stettner Sebestyént. Mára tizenkét magyarországi alkotása ismert az alkotónak, akinek művein az itáliai barokk hatásait láthatják az érdeklődők. A tárlaton az egykori Dömötör templom megmaradt díszét, egy nagyméretű Szeged-címert is láthat a közönség.

Víztengerben álló Széchenyi tér, tankok a dóm előterében, villamos a Belvárosi hídon- ezek a pillanatok is Szeged múltjának szerves részét képezik. A város elmúlt 140 évének történetéből szemezget a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása: a „Tornyos Szeged híres város” című tárlat több mint száz fényképen eleveníti meg Szeged történelmének meghatározó momentumait. Látni szeretné hogyan masíroztak a megszálló német katonák a Kelemen utcán? Kikkel nézett futballmeccset Puskás Ferenc az SZVSE-pályán? Ezeket a meghatározó pillanatokat is bemutatja a Móra-múzeum új fotókiállítása: a közel- és a régmúlt Szegedének mindennapjait, kiemelt eseményeit, katasztrófáit, kulcsmomentumait idézik meg a Kultúrpalotában. A látogatók nem csak a város történelmét ismerhetik meg, hanem rokonaikat vagy akár saját magukat is felfedezhetik a képeken. A kiállítás április 7-éig látogatható.

Magyarországon élő madárfajokról készült fotókból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban Asztalos Tibor természetes környezetükben örökíti meg a mindannyiunk által ismert és kedvelt fajokat. A természet rejtett csodái című tárlaton a nagyszerű tájképek mellett madárcsicsergés is várja az érdeklődőket.


A Reök-palotába Joan Miró kiállításra invitálják az érdeklődőket. A színek poétájaként aposztrofált Joan Miró hírhedt felkiáltása – „meg akarom gyilkolni a festészetet” – festővásznak égetésében csúcsosodott ki. Törekvését jelentős grafikai munkássága is híven és kézzelfoghatóan tükrözi, melyből 100 alkotást most Szegeden, a REÖK-ben láthatnak a katalán mester művészetének elismerői. Gyermekien játékos, látványosan formabontó művein Miró a szürrealizmus oltárán áldozott. A kiállítás német magángyűjteményből származik. A bambergi Böttingerhaus kollekciója tudatosan tereli a szemlélő figyelmét az irodalmi-lírai Miró munkásságára, amely különleges árnyalatot ad a kiállításnak.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

90 éves a vásárhelyi strandfürdő

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Színes programokkal várják a vendégeket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Plasztik ladikot avatnak Mártélyon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Évszázados hagyományt gondolt újra a Tiszai PET Kupa.

Tovább olvasom

Kultúra

Kegyetlen, de feledhetetlen bosszúsztori a Belvárosi Moziban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Az Oldboy egy kegyetlen, de a maga módján mégis felemelő, és feledhetetlen katarzist ígérő dráma 120 percben.

Tovább olvasom

Aktuál