Bulvár

Vásárhelyen búcsúztatták a Koszovóba induló katonákat

Vásárhelyen búcsúztatták a Koszovóba induló katonákat

2013. február 1., péntek
Vásárhelyen búcsúztatták a Koszovóba induló katonákat

Missziós kibocsátó és visszafogadó ünnepséget tartottak Hódmezővásárhely főterén. A Bocskai-dandár katonáiból álló MH KFOR 8. váltása februárban kezdi meg feladatát Koszóvóban, az MH EUFOR 11. váltása pedig januárban fejezte be küldetését Szarajevóban, Bosznia-Hercegovinában. Az ünnepségen részt vett Domján László vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is.

A szemerkélő eső ellenére sok hozzátartozó, érdeklődő jelent meg a hódmezővásárhelyi Kossuth téren, ahol közel 350 fős állomány sorakozott fel, hogy ünnepélyes keretek között köszöntse szeretteit, katonatársait, vagy intsen búcsút nekik a féléves missziós szerepvállalás megkezdése alkalmából. A KFOR-8 kontingens gerincét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóaljának katonái alkotják, kiegészülve a hajdúhadházi helyőrség és a Magyar Honvédség más alakulatainak katonáival. A sikeres felkészítést követően a közel kétszáz fős állomány több turnusban utazik ki a koszovói műveleti területre, hogy megkezdje szolgálatát. Feladatuk a biztonság és a rend fenntartása lesz, amely a válságkezelési és békefenntartó tevékenységgel összhangban tömegkezelést, objektum-védelmet és harcászati tartalék-biztosítást foglal magában. Az MH EUFOR-11 kontingensét többségében az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki ezred katonái alkották. 2012. július 11-től 25-ig három turnusban utazott ki az állomány Szarajevóba, külszolgálat ellátására, és részt vettek a nemzetközi zászlóalj munkájában. A szeptemberi átszervezést követően 26 fő maradt a műveleti területen, a többiek Magyarországon látták el a készenléti szolgálatot. Mivel Bosznia-Hercegovinában a stabilitás folyamatosan erősödik, csökken a művelet katonai komponensének létszáma. Ennek megfelelően a magyar kontingens szeptember 1-jétől a művelet tartalék erejét képezte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.