Közélet

Szabadtéri-ügy: a jelöltek állítják, megfelelnek

Szabadtéri-ügy: a jelöltek állítják, megfelelnek

2013. február 8., péntek
Szabadtéri-ügy: a jelöltek állítják, megfelelnek

A szabadtéri élére pályázók mindegyike úgy látja, megfelel az előadó-művészeti törvényben rögzített kritériumoknak mind a végzettség, mind a szakirányú gyakorlat tekintetében. A három aspiráns egy dologban biztosan egyetért: nem értik a városháza jogi álláspontját.

Egyiküknek teljesen megfelel a pályázata, a második szakirányú felsőfokú végzettség hiányában szakminiszteri engedéllyel tehető csak érvényessé, míg a harmadik nem felel meg – csütörtökön megírtuk,

így értékelte

Mózes Ervin

címzetes főjegyző a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetésére aspirálók pályázatait. Felkerestük mindhárom jelöltet, akik állítják, minden jogszabályban foglalt kritériumnak eleget tesznek, végzettségük és szakmai gyakorlatuk tekintetében egyaránt. Értesüléseink szerint csak

Kelemen Csaba

színművész, az Agria Játékok Kft. ügyvezetőjének pályázata felel meg teljes mértékben a kiírásnak. Portálunknak kifejtette, reméli, őt választják majd igazgatónak, nagy álma, hogy ezzel tudjon foglalkozni, s meg tudja valósítani mindazt, ami a pályázatában szerepel. Fel sem merült benne, hogy nem felel meg a kiírás által támasztott követelmények valamelyikének. Szerinte, ha valaki figyelmesen elolvas egy pályázatot, meg tudja ítélni, hogy rendelkezik-e azzal a végzettséggel és gyakorlattal, amit a kiíró vagy a jogszabályok elvárnak.

Herczeg Tamás

kulturális menedzser, a Reök korábbi vezetője a SZEGEDma.hu-nak elmondta, hogy a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán szerzett felsőfokú kulturális menedzseri képesítésén túl több, színművészeti egyetemen szerzett végzettsége is van. Pályázatához csatolta a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámapedagógiai diplomáját és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen 2012. decemberben megvédett színházi doktorátusának rektori igazolását is. Hozzátette, az előadó-művészeti törvény 40.§ 1-4. pontja értelmében megválasztásának jogszabályi akadálya nincs, a pályázata a kiírásnak megfelel.

Orbán Zoltán

jogász, újságíró, aki három éve a Pest megyei Rádió 17 főszerkesztő-műsorvezetője, portálunk információira reagálva leszögezte, egyetemi diplomája és jogi szakvizsgája van, ami megfelel a jogszabályok által támasztott kritériumoknak a végzettség tekintetében. Hozzátette, szakmai gyakorlattal is rendelkezik, hiszen a Rádió 17 előtt a Gyöngyösi Városi Televíziónál volt vezető beosztásban három évig, míg azt megelőzően a székesfehérvári televíziónál. A pályázati felhívás értelmében a jelölteknek rendelkezniük kell az előadó-művészeti törvényben meghatározott szakirányú felsőfokú végzettséggel és ötéves szakmai gyakorlattal. A Szegedi Szabadtéri Játékok élére tehát törvényesen olyan személyt választhat a közgyűlés, aki 1) egyrészt felsőfokú oktatási intézményben szerzett, az intézmény alaptevékenységének megfelelő diplomával vagy oklevéllel, továbbá a jogász, illetve a közgazdász oklevéllel tanúsított végzettséggel bír (csütörtöki információnk szerint Herczeg Tamás anyagával kapcsolatban ezt vitatja a városháza), 2) másrészt legalább ötéves gyakorlatot szerzett valamely előadó-művészeti szervezetnél, a szervezet alaptevékenységének megfelelő és ahhoz közvetlenül kapcsolódó munkakörben, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony esetében pedig az ilyen feladatkörben (Orbán Zoltán esetében pedig ezt a szempontot nem láthatja teljesültnek a városháza). Az első ponthoz tartozik, amint már ugyancsak megírtuk: a szakminiszter a kinevezési jogkör gyakorlójának javaslatára a meghatározott szakirányú felsőfokú végzettség, szakképesítés megszerzésének követelménye alól felmentést adhat, ha a felsőfokú végzettséggel rendelkező pályázó rendelkezik előadó-művészeti szervezetben szerzett legalább ötéves vezetői gyakorlattal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.