Bulvár

Rasztamalac és cukor a kolbászba – disznóvágás Gyálaréten + VIDEÓ, FOTÓK

Rasztamalac és cukor a kolbászba – disznóvágás Gyálaréten + VIDEÓ, FOTÓK

2013. február 25., hétfő
Rasztamalac és cukor a kolbászba – disznóvágás Gyálaréten + VIDEÓ, FOTÓK

Mangalicavágáson jártunk, ahol a pörzsölés ősi technikáját is megismerhettük, megtudtuk, mi az a szúrópálinka, és megleshettük, hogy milyen sonkát szelhetünk, ha szorgalmas locsolkodók leszünk húsvétkor.

Van némi irodalmi felütés, diszkrét báj abban, hogy a nagyböjt idején látogattunk el egy disznóvágásra - mégis így esett. Gyálaréten egy mangalicatenyészetet választottunk, egyrészt mert már többször kóstoltuk az „üzem” termékeit, és kíváncsiak voltunk – némi képzavarral élve –, mi fán terem a disznó, másrészt meg egyre divatosabb a mangalica, a gasztronómia tudósai agyba-főbe dicsérik e hús ízét, állagát, jótékony hatásait. „A ’szúró-pálinkával’ kezdtük a reggelt, ami nem azt jelenti, hogy az ital szúrta volna a torkunkat, inkább a döféshez, az öléshez kellett némi bátorságot merítenünk” – avatott be a kezdet első cseppjeibe

Gyarmati Lajos

hentesmester. A tanyán egyébként egy közepes, 130 kilós mangalicát vágtak, amit szabad tartásban neveltek egy nagy karámban. Megtudtuk, hogy nyáron szinte csak zöldséget, kevés kukoricadarát esznek a malacok, télen kukoricadarát és búzadarát. Más a súlygyarapodása a mangalicának, félig vad jellegű, a zsír- és a húsaránya is különbözik a többi disznóétól. Zsírosabb állat, de koleszterinben szegényebb a hája, a húsa egészen sötét, porhanyósabb. A szalonnája összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a hagyományos sertésé.

A szalmánál hatékonyabb a gáz

Itt már nem kellett négy markos legénynek birkóznia a sertéssel, egy karámon keresztül terelték fel a mázsára az állatot, hurokkal elkapták az orrát, felső állkapcsát, egy határozott célzással elkábították, és már a fekvő disznón térdelt Vörös Tibor, a böllér: kés a nyakban, vér, tál a fej alatt. Az ölés után a kedvünkért azért a háziak bemutattak egy hagyományos perzselést, szénával takarták be a hosszú-, göndör szőrű mangalicát. Szép volt és ősi, de a gázperzselő azért valljuk be, hatékonyabbnak bizonyult főként egy igazi "rasztamalac" esetében. „Annak idején szalmával pörzsölték a disznót, hordani kellett rá rendesen, persze idő közben kialudt a szalma, nekünk, gyerekeknek volt dolgunk az úgynevezett kistüzet életben tartani, vigyázni kellett, el ne aludjon, különben kaptunk szidást rendesen, és a gyerekeknek kellett kifárasztani a disznót a vágás előtt, hajkurásztuk ám nagy lelkesen” – emlékezett Lajos bácsi, hogy mik voltak a gyermeki tennivalók hajdanán.

Cukor a kolbászba?

Miután megsikálták, megmosdatták a feketére perzselt disznót, kezdődhetett a bontás és a feldolgozás. Szalonnát, sonkát, hurkát és kolbászhúst készítettek a mangalicából, és némi pecsenyének, pörköltnek valót is félre raktak. Reggelire sült vér volt a menü hagymával, ebédre friss disznópecsenye. „Régen a disznótor egész napos volt, összejött a nagycsalád, nem zavarták le olyan gyorsan, mint manapság. Reggel a sült vér, délben az orjaleves, pörkölt, húsos káposzta. Az étkezések közt persze folyt a munka. Délután kezdődött a töltés, majd előkerült a kártya is, ekkor már folyt a bor rendesen, estére a hájas kiflit is kisütötték az asszonyok, a sült kolbász, sült hurka után” – mesélte a hentesmester, aki épp az abalét kevergette. „A hurkához ebbe főzzük meg a húst, majd a húshoz tesszük a főtt rizst, és fűszerezünk. A megtöltött hurkát 2-3 percig forró vízbe tesszük” – sorolta a Lajos bácsi a tennivalókat. A hentesmestert a kolbász receptjéről is kérdeztünk: só, őrölt paprika, édes és erős is, őrölt bors és kömény, fokhagyma és egy kis porcukor, e mozzanat állítólag omlósabbá teszi a húst, és erősíti az ízeket. Mondjuk utóbbi mozzanatot nemigen akarta elhinni a tudósító, de állítólag akadt, aki látta már, hogy Lajos bácsi egy gyors, határozott mozdulattal szórt fehér port a húsba – és már sózás után… http://www.youtube.com/watch?v=TGuLOXyrfPo Sajnos a kóstolót nem tudtuk megvárni – hogy maradjunk képletesek: a munka oltára alá pakolgattuk a részünket –, de ami késik…, az érik, azaz húsvétra már ebből a sonkából kaphatunk kóstolót, ha épp erre vezet majd a locsolóútvonal…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.