Közélet

70 millió forintos keret segítheti Szeged sportéletét

70 millió forintos keret segítheti Szeged sportéletét

2013. február 23., szombat
70 millió forintos keret segítheti Szeged sportéletét

Az előzetes híresztelésekkel ellentétben nem marad önkormányzati támogatás nélkül egyebek között a szegedi labdarúgás sem, miután a közgyűlés a Fidesz-KDNP indítványára megemelte a sportcélú költségvetési keretet.

Ahogy arról több alkalommal írtunk,

Botka László

(MSZP) polgármester költségvetési tervezetében jelentősen megkurtította volna Szeged élcsapatainak önkormányzati támogatását. A városvezető a csökkenő forrásokra, illetve a kötelező feladatok ellátásának nehézségére hivatkozott, amikor a még hatályos szerződések ellenére javasolta például a Szeged 2011, az Ujszegedi TC, valamint a Szedeák-utánpótlás támogatásának megszüntetését. A kiemelt körben a Szegedi Vízisport Egylet (39,6 millió forintot), a Szegedi Vízilabda Egylet (33,8 millió forint), a Szegedi Tekézők Egyesülete (15,4 millió forint) és a Szegedi Deákok Kosárlabdázó Egyesülete (14,2 millió forint) maradt volna. (A Pick Szeged finanszírozása más konstrukción keresztül történik, a kézilabdások az önkormányzati cégekkel kötött reklámszerződéseken keresztül jutnak évi körülbelül 76 millió forinthoz). A közgyűlés legnagyobb frakciója, a Fidesz-KDNP számára azonban elfogadhatatlan volt Botka László előterjesztése, ezért módosító indítványt nyújtottak be a sport területét illetően is, ami aztán beépült a képviselők által

pénteken elfogadott büdzsérendeletbe

. A jobboldal egyrészt törölte a kiemelten támogatotti körből a tekézőket, másrészt a polgármester által meghatározott 10 millióról 70 millió forintra emelte (a tavaly egyébként 47,5 milliós) sportkeretet.

Hüvös László

sportért is felelős tanácsnok a napokban

úgy nyilatkozott

a SZEGEDma.hu-nak: a 70 millió forintból az amatőr-, szabadidő- és utánpótlássport támogatása is megoldható, akárcsak az élsport finanszírozása. A Fidesz-KDNP nem tett javaslatot a városvezető tervezetéhez képest egyéb egyesületi támogatásra. A megnövelt sportkeretből viszont kompenzálhatóak például a Szeged 2011 labdarúgó-, a Szedeák kosárlabdaklubot és az Ujszegedi TC-t sújtó polgármesteri elvonások. Ezt szintén a SZEGEDma.hu-nak adott, közgyűlés utáni nyilatkozatában

Bohács Zsolt

Fidesz-KDNP-s frakcióvezető is

megerősítette

, mondván: sikerként könyveli el, hogy a Fidesz-KDNP talált forrást olyan, 70 millió forintos sportkeret létrehozására, amelyből megoldható például a férfi kosárlabda és a Szeged 2011 labdarúgócsapatának a támogatása, illetve több amatőr sportegyesület finanszírozása is. A 70 millió forintos sportkeret felosztásáról, egyesületek, egyéni sportolók és sportrendezvények finanszírozásáról a következő hetek, illetve hónapok során a jobboldali többségű ifjúsági és sportbizottság határoz majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.