Bulvár

Tovább mérséklődtek az élelmiszerárak

Tovább mérséklődtek az élelmiszerárak

2013. január 10., csütörtök
Tovább mérséklődtek az élelmiszerárak

Decemberben tovább mérséklődtek a globális élelmiszerárak, és nyugalmasabb időszak következik az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzése szerint.

A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index decemberben 209 pont volt, 2 ponttal, azaz 1 százalékkal alacsonyabb, mint az előző hónapban és 3 százalékkal kisebb, mint egy évvel korábban. A FAO indexében szereplő árucikkek közül főként a növényi olajok és a gabonafélék árának mérséklődése idézte elő a decemberi csökkenést, ami már a harmadik hónapja tart egyhuzamban. Az indexet egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg. Mindamellett a FAO elemzői megjegyezték: az árak a következő hónapokban a mostani viszonylag magas szinten fognak stabilizálódni, de a piac valószínűleg nyugodtabb lesz, mint tavaly, amikor a nyáron bekövetkezett drágulás miatt komolyan lehetett tartani a 2008. évihez hasonló, halálos áldozatokat is követelő élelmiszerválság kirobbanásától.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.