Közélet

Szakmai összefogás – új utak az áldozatvédelemben + FOTÓK

Szakmai összefogás – új utak az áldozatvédelemben + FOTÓK

2013. január 30., szerda
Szakmai összefogás – új utak az áldozatvédelemben + FOTÓK

Esetmegbeszélést tartottak a bűnmegelőzés, a szociális területen dolgozó és az áldozatvédelemmel foglalkozó szakemberek a kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatánál. A találkozó – melyet a tervek szerint továbbiak követnek – elsődleges célja az volt, hogy élénkítsék a szakmai párbeszédet a felek között.

A

Krízisintervenciós Csoport

működéséhez kapcsolódóan tartottak az áldozatvédelemhez kapcsolódó esetmegbeszélést, melyre többek között átmeneti otthonból, a családsegítő szolgálattól és a rendőrségtől is érkeztek szakemberek.

Róka László

sértett gondozó pszichológustól megtudtuk, ezek a konzultációk a legjobb gyakorlat kialakítása és a megfelelő kezelési technikák elsajátítására biztosítanak lehetőséget. „Az Áldozatvédelmi Kabinettel szemben, ahol stratégiai irányok kijelölése történik, ezek a találkozók az egyedi esetekből leszűrhető tanulságok és tapasztalatok megosztására szolgálnak, amelyet a szakemberek saját szakterületükön alkalmazhatnak. Ilyen megbeszéléseket eseti jelleggel tervezünk összehívni” – tájékoztatott Róka László. Az első interdiszciplináris találkozót tapasztalataival kapcsolatban elmondta, a résztvevők először egyenként, saját szakterületük vonatkozásában reflektáltak a hallottakra. Már ekkor megvalósult az esetmegbeszélés azon célja, hogy a különböző szakterületekről érkező szakemberek saját gyakorlataik bemutatásával egymásnak is hasznos információkat adjanak át, és élénküljön a szakmai kommunikáció közöttük. „Ezen felül javaslatok is születtek az áldozatvédelem részletesebb beépítésére az egyetemi szakemberképzésbe, mediációs és resztoratív konzultációs technikák beépítésére a gyakorlati munkába, valamint további szociális intézmények és civil szervezetek, alapítványok bevonására a szorosabb együttműködés reményében. Felmerült több lehetséges javaslat is későbbi jogszabály-módosítás felterjesztésére, amelyek a program kétéves működése során kerülhet sor” – részletezte. Az első interdiszciplináris esetmegbeszélésen részt vett

Sipka Rózsa

, az SZKTT Humán Szolgáltató Központ Családok Átmeneti Otthonának vezetője;

Tobak Orsolya

, az SZTE ETSZK adjunktusa;

Virágh József

, a Dél-alföldi Regionális Módszertani Családsegítő Szolgálat csoportvezetője;

Szilágyiné Bay Lujza

, a CSMKH a Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében című TÁMOP-projekt szakmai vezetője;

Morvai Márta

osztályvezető a CSMKH Igazságügyi Szolgálat Áldozatvédelmi Osztályáról;

Nagyné Palócz Gabriella

ügyintéző;

Gyeviki Zsófia

, a kormányhivatal projektmenedzsere;

Herczeg Anna

a Személy-,Vagyonvédelmi- és Magánnyomozói Szakmai Kamara részéről;

M. Toronykőy Márta

, a Csongrád Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője;

Csete Ágnes

, a CSMRFK áldozatvédelmi referense;

Dunai Csilla

, a Városi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály értékelő-elemző tisztje és Róka László sértett gondozó pszichológus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.